Dunlop FX 500 2023 getest

De Dunlop FX 500 2023 getest door Stephan! Dit racket biedt gecontroleerde power, goede stabiliteit en is zeer gebruiksvriendelijk.

Tester:

Naam speler: Stephan Couzijn
Niveau: 5/6
Type speler: allcourter, eastern grip, enkelhandige backhand, vrij vlakke slagen
Eigen racket: Yonex EZONE DR 98, Wilson Clash 100, Head Graphene 360+ Extreme Tour. Rackethistorie speler: o.a. Wilson Pro Staff 6.0 95, Wilson Six-One 95, Head Radical, Dunlop Aerogel 300 Tour, Babolat Pure Storm Tour GT, Wilson Pro Staff 95, Wilson Juice Pro, Yonex EZONE DR 98, Wilson Clash 100, Head Gravity MP, Wilson Pro Staff 97 CV, Prince Synergy 98 en de Babolat Pure Aero VS.

Getest racket/specificaties:

Merk: Dunlop
Model: FX 500 2023
Bladmaat: 100 sq/inch
Gewicht: 300 gr
Balans: 32.0 cm
Bespanpatroon: 16×19
Lengte: 27 inch
RA: 69
Beam: 23mm / 26mm / 23mm
Swingweight: 321 (bij onze demo 317; gemiddeld is het echter 321)
Bespanning: Dunlop Explosive Speed 1.25 blue op 23/23 kg

De nieuwe FX 500 van Dunlop is nu verkrijgbaar in onze webshop inclusief gratis bespanning naar keuze!

Intro:

Het is alweer ruim anderhalf jaar geleden dat ik de vorige versie van de Dunlop Srixon FX 500 heb getest. Ik kan mij herinneren dat ik het speelgemak in combinatie met de controle heel opvallend vond. Ik ben benieuwd hoe de nieuwe versie zich gedraagt. Ook opvallend was dat ik juist de “gewone” FX 500 prefereerde boven de tour versie. Ik ben benieuwd of dat nu weer zo is. De kleurstelling is dit jaar precies contra van vorig jaar. Overwegend blauw met zwarte accenten.

Racket beoordeling:

De nieuwe Dunlop FX 500 voelt zwaarder aan dan wat de specificaties doen vermoeden. Hierdoor voelt het racket meteen solide aan. Ook de RA waarde die een punt of twee lager is dan bij zijn voorganger stemt mij gelukkig.

Baseline Dunlop FX 500 2023:

Na de eerste slagenwisseling is duidelijk dat Dunlop zich met de FX 500 serieus wil mengen in de markt van 100 sq/inch power frames. Met als onderscheidend element dat de power controleerbaar is. Ik voel meteen dat dit racket een geweldige balans heeft tussen spin en power en beide ook nog beheersbaar. Daarmee lijkt de geclaimde “controlled power” nog steeds aanwezig. Net als zijn voorganger is het met de nieuwe Dunlop FX 500 heel gemakkelijk om vanaf de baseline diep tegen de achterlijn te slaan. Soms vliegen de ballen er vanaf, maar dat gebeurt mij bij alle power frames. Ondanks dat ik het gaspedaal soms iets te ver in trap, merk ik dat de FX 500 veel meer controle biedt dan bijvoorbeeld een Babolat Pure Drive of Pure Aero. Dit terwijl het powerlevel nagenoeg hetzelfde is. Dat stemt mij vanaf de baseline zeer tevreden. Zowel mijn backhand als mijn forehand kan ik vol doorhalen. Zelfs onder druk kan ik het racket snel in beweging krijgen om alsnog onder de druk uit te komen. De Dunlop FX 500 voelt opvallend solide vanaf de baseline, zeker als ik het frame vergelijk met zijn zwaardere broer de FX 500 Tour. Wat voor mij opmerkelijk is omdat ik me doorgaans meer aangetrokken voel tot zwaardere frames. Toch heb ik dezelfde controle en soms meer controle met FX 500 t.o.v. de FX 500 Tour. Bovendien hoef ik veel minder moeite te doen om ballen diep te krijgen. Kortom de FX 500 zou mijn keuze zijn.

Ook slice ballen komen prima van het blad. Vooral vanwege het gemiddelde gewicht van dit frame. Ik denk dat de Dunlop FX 500 vanaf de baseline nog steeds een geduchte concurrent is van de Babolat Pure Drive of Wilson Ultra 100 V4. In vergelijking tot zijn voorganger is de nieuwe Dunlop FX 500 iets armvriendelijker, waardoor het racket geschikt is voor een breed publiek.

Volleys:

Aan het net was het net als met zijn voorganger makkelijk volleren. Door het relatief lichte gewicht was het niet moeilijk om het racket snel te manoeuvreren. Het racket voelt solide aan, waardoor ik de volleys goed kon doorslaan en wegleggen. Bij de smashes voel je nog steeds de “Force” (de F in FX staat voor Force, zoals zijn verre voorganger heette) van dit racket. De ballen spatten er vanaf. Eerlijk gezegd ging het volleren beter dan verwacht. Mijn verwachting van een power frame is dat het onstabieler is dan mijn eigen Head Extreme Tour maar dat viel reuze mee. Nog een absoluut pluspunt van de Dunlop FX 500.

Serveren:

Zoals verwacht ging het serveren met de Dunlop FX 500 heel gemakkelijk. Het racket heeft ruim voldoende power om in alle hoeken en standen kanonskogels af te leveren. Ook slice geslagen services komen er prima vanaf. Ondanks de flinke dosis power kan ik de ballen makkelijk in het servicevak houden. Dat is nog weleens lastig met 100 sq/inch frames uit het powersegment. Kortom een heerlijk racket om mee te serveren!

De nieuwe FX 500 van Dunlop is nu verkrijgbaar in onze webshop inclusief gratis bespanning naar keuze!

Conclusie Dunlop FX 500 2023:

Hoewel de meeste spelers niet meteen denken aan Dunlop levert de samenwerking met het Japanse Srixon keer op keer kwaliteitsproducten op. Ik was wederom verrast over het gemak waarmee ik ballen diep tegen de achterlijn kreeg zonder de controle te verliezen. Het fijnste 100 sq/inch power frame waar ik in tijden mee heb gespeeld! Dunlop heeft de goede lijn vast weten te houden. Door een racket te produceren dat zowel power als controle in zich heeft. Voor spelers die op zoek zijn naar een racket dat helpt om lengte in hun slagen te krijgen zonder dat ze telkens tegen de hekken aan vliegen, is de Dunlop FX 500 een absolute aanrader. Ook de lagere RA waarde maakt dat het racket niet meteen je elleboog om zeep helpt. Door de controleerbare power geeft de Dunlop FX 500 2023 je vertrouwen om lekker door de bal heen te slaan zonder bang te zijn dat je alle ballen uit slaat. Kortom ik ben wederom blij verrast met de nieuwe versie van de FX 500.

Geef een reactie