Babolat Pure Aero 2023 getest

Stephan heeft de nieuwe Babolat Pure Aero 2023 voor ons getest! Lees hier zijn zeer uitgebreide review met daarin o.a. een vergelijk met de vorige versie en met de Pure Aero VS.

Tester:

Naam speler: Stephan Couzijn
Niveau: 5/6
Type speler: allcourter, eastern grip, enkelhandige backhand, vrij vlakke slagen
Eigen racket: Yonex EZONE DR 98, Wilson Clash 100, Head Graphene 360+ Extreme Tour. Rackethistorie speler: Wilson Pro Staff 6.0 95, Wilson Six-One 95, Head Radical, Dunlop
Aerogel 300 Tour, Babolat Pure Storm Tour GT, Wilson Pro Staff 95, Wilson Juice Pro, Yonex EZONE DR 98, Wilson Clash 100, Head Gravity MP, Wilson Pro Staff 97 CV, Prince Synergy 98.

De nieuwe Pure Aero 2023 is nu verkrijgbaar in onze webshop inclusief gratis bespanning naar keuze.

Intro:

Het vertrouwde slagijzer van de koning van het gravel Rafael Nadal heeft met de Pure Aero 2023 een flinke update gekregen. Niet alleen het design van de paintjob met “New Blast Graphic” en de terugkeer van het vertrouwde fluoriserend geel (geen bananen kleur meer) is veranderd, maar volgens Babolat is ook het snarenpatroon compacter geworden. Ook is de stijfheid van het frame een puntje omlaag gegaan of in ieder geval gelijk gebleven met de RA waarde van de Pure Aero 2019. Ik vond de 2019 versie van de Babolat Pure Aero al een enorme verbetering ten opzichte van zijn voorganger. Door zijn iets lagere RA waarde kwam hij qua speelgevoel veel meer in de buurt van de Aero Pro Drive uit 2013 (mijn persoonlijke favoriet). Alleen vond ik dat deze sterk verbeterde 2019 versie nog net te veel power in zich had. Ik ben heel benieuwd of het compactere snarenpatroon mij gaat helpen met meer controle en of ik zelfs een trip down memory lane ga maken naar mijn geliefde Babolat Aero Pro Drive.

Review:

Voordat ik vertel hoe de nieuwe Babolat Pure Aero 2023 speelt, kijk ik even naar de grootste veranderingen qua ontwerp en technologie. Zoals ik al eerder in andere reviews heb gezegd vind ik de “fancy” namen van nieuwe technologische toepassingen altijd een beetje over de top (niemand begrijpt wat er mee wordt bedoeld). Dat is bij deze Pure Aero niet anders. Babolat heeft NF2 Tech Flax technology toegepast wat staat voor “Natural fiber filtration”. In gewone mensentaal heeft Babolat op verschillende plekken in het frame materiaal toegevoegd om trillingen en geluid beter te kunnen dempen.

Opvallender is de glimmende lak zoals we dat ook zagen bij de Babolat Pure Aero VS. Waar we al een hele tijd gewend zijn aan een matte finish heeft Babolat er nu voor gekozen de lijn door te trekken met glimmende lak. Ik ben benieuwd of dat ook nog een ander speelgevoel geeft. Lang genoeg gekletst over technologische snufjes, hoog tijd om ballen te gaan slaan.

Baseline Babolat Pure Aero 2023:

Zoals verwacht speelt de Pure Aero 2023 heerlijk vanaf de baseline. Veel spinpotentie en ruim voldoende power. Ik kan met mijn forehand heel makkelijk versnellen. Makkelijker dan met de Babolat Pure Aero VS die ik onlangs heb getest. Uiteraard komt dat door het iets lagere gewicht en de bladgrootte van 100 ipv 98 sq/inch. De nieuwe Pure Aero 2023 heeft naar mijn mening meer gecontroleerde power. Begrijp me niet verkeerd het is nog steeds een power en spin monster, maar ik heb veel minder afzwaaiers dan met de vorige versie. Vooral als gevolg van het compactere snarenpatroon. Tegelijkertijd merk ik ook meteen dat de stijfheid van het racket door het dichtere snarenpatroon ook voelbaar is. Niet vervelend want de nieuwe technologie doet zijn werk, maar wel iets om rekening mee te houden als je een gevoelige arm hebt zoals ik. Daarom adviseer ik een softere snaar te gebruiken of de RPM Blast relatief laag te bespannen (bijvoorbeeld 22 kilo). Dat zal meteen verlichting geven en niet ten koste gaan van de prestaties.

Ook met mijn enkelhandige backhand kan ik makkelijk door de bal heen slaan en rotatie aan de bal geven. Ik blijf de Aero vorm van het frame lastig vinden voor mijn enkelhandige backhand. Het frame is dikker bij de hals waar ik het racket beetpak om aan te leggen voor mijn backhand, maar dat zal voor dubbelhandige spelers geen issue zijn. Ook slices en dropshots kan ik prima produceren en voelen hetzelfde als zijn voorganger. Wel merk ik dat het gevoel fijner is dan de vorige versie die wat hol en blikkerig kon aanvoelen. De Babolat Pure Aero 2023 heeft dat veel minder, wat ik een een groot pluspunt vind. De glimmende lak zal ook invloed hebben op het speelgevoel. Ik kan niet helemaal thuisbrengen wat het precies is, maar het voelt in ieder geval goed.

Verder valt op dat de lanceerhoek hoger is waardoor ik mijn grip meer in de spinstand moet zetten om te voorkomen dat de bal te hoog van mijn blad vertrekt. Na deze aanpassing vliegen de ballen met veel rotatie van mijn racket en krijg ik ze prima binnen de lijnen. Kortom vanaf de baseline alleen maar lovende woorden. Vooral de verbeterde controle zal hoge ogen gooien bij spelers die de Pure Aero voorheen te powerful vonden.

Netspel:

De Babolat Pure Aero 2023 is van nature geen ‘volleer racket’, maar zoals Adrian Mannarino laat zien kun je er prima volleys mee slaan. Ik merk dat ik met het gewicht en de balans van het frame volleys makkelijk weg kan leggen. De Babolat Pure Aero 2023 is aan het net niet zo flijmscherp als een Wilson Pro Staff of een Head Prestige MP of een Prince Tour, maar dat zijn ook echt andere rackets. De Babolat Pure Aero 2023 doet aan het net wat hij moet doen. Gewoon ballen wegleggen. Geen subtiele “no look” ballen maar gewoon “no nonsense” stevige volleys.

Het racket is zwaar genoeg om ook hard inkomende ballen te kunnen pareren en ook weer niet te zwaar om snel te kunnen blijven bewegen. Kortom een dikke voldoende aan het net voor dit baseline monster. Ten opzichte van zijn voorganger merk ik weinig verschil anders dan het meer gedempte gevoel.

Serveren:

Het serveren met een power racket zoals de Babolat Pure Aero 2023 is altijd een genot. Je kunt er letterlijk mee rammen. Ik heb in het verleden met de Babolat Pure Aero Tour gespeeld waarmee ik mijn hardst geslagen service ooit sloeg. Met deze Pure Aero 2023 kun je net zo lekker serveren maar maar dan met iets meer controle. Ook de slice en spin service komen er prima vanaf. Door het compactere snarenpatroon lijk ik meer controle te hebben dan met de vorige versie.

Zoals bij alle power frames moet je wel oppassen dat je ze niet allemaal net te lang slaat. Zeker als het tijdens een wedstrijd spannend wordt en je moet op setpoint tegen een tweede service slaan dan wil hij er nog weleens vanaf vliegen. Dan merk je dat een Pure Aero van zichzelf geen controle frame is. Een beetje meer effect aan de bal meegeven doet wonderen. Met andere meer controle geörienteerde frames heb ik meer vertrouwen dat ik de bal gewoon in kan slaan met voldoende snelheid. Bij de Pure Aero moet ik gas terugnemen om consistent te blijven, maar dat ligt vast ook aan mijn techniek. Kortom: ook met de Babolat Pure Aero 2023 gaan tegenstanders een stapje achteruit als je gaat serveren.

Conclusie:

Het speelgevoel van de Babolat Pure Aero 2023 komt heel dicht in de buurt van de Aero Pro Drive van weleer. Een absoluut compliment voor Babolat. Hier zullen veel Pure Aero fans van het eerste uur heel blij mee zijn. Om de proef op de som te nemen heb ik mijn oude Aero Pro Drive erbij gepakt en beide rackets naast elkaar gespeeld. Als ik mijn Aero Pro Drive dan toch een keer zou moeten vervangen dan is nu het moment aangebroken met de komst van de Pure Aero 2023. De rackets spelen zo goed als identiek. Wel merk je dat de technologie niet heeft stil gestaan: de Pure Aero 2023 is een veel verfijndere versie van de ruwe en directe Aero Pro Drive. Dat maakt ook dat de Babolat Pure Aero 2023 door een veel bredere spelersgroep kan worden gespeeld. Kortom: dit racket is een must demo voor alle Aero fans. Zeker spelers die nog met de oude versies hebben gespeeld zullen niet teleurgesteld zijn en misschien wel overwegen om over te stappen op deze prachtige nieuwe versie.

De nieuwe Pure Aero 2023 is nu verkrijgbaar in onze webshop inclusief gratis bespanning naar keuze.

2 REACTIES

Geef een reactie