Yonex VCORE 98 getest

Na eerder de VCORE 95 te hebben getest, heeft Stephan nu de indrukwekkende Yonex VCORE 98 aan een stevige test onderworpen. Hier lees je zijn volledige review!

Getest racket:

Merk: Yonex
Model: VCORE 98
Bladmaat: 98 sq/inch
Gewicht: 305 gr
Balans: 31.5 cm
Bespanpatroon: 16×19
Lengte: 27 inch
RA: 65
Bespanning: Yonex Poly Tour Fire 1.25 op 23/22 kg

De Yonex VCORE 98 is nu verkrijgbaar in de mijnracket.nl webshop!

Tester:

Naam speler: Stephan Couzijn
Niveau: 5
Type speler: 43 jarige, allcourter, eastern grip, enkelhandige backhand, vrij vlakke slagen
Eigen racket: Yonex EZONE DR 98, 98 sq/inch, 310 gr, 31.0 cm balans, 16 x 19 bespanpatroon
Rackethistorie speler: Wilson Pro Staff 6.0 95, Wilson Six-One 95, Head Radical, Dunlop Aerogel 300 Tour, Babolat Pure Storm Tour GT, Wilson Pro Staff 95, Wilson Juice Pro.

Intro:

Nieuw deze zomer is de langverwachte YONEX VCORE 98, opvolger van de ook door mij geteste YONEX VCORE SV 98. Dit middelste frame in de nieuwe YONEX VCORE-serie die volgens mij werd gelanceerd op 25 augustus – net voor de start van de US Open. Ik als één van de weinigen had het voorrecht deze prachtige update te testen. Ik was al erg enthousiast over zijn voorganger en ben zeer benieuwd hoe deze Ferrari-rode uitgave speelt. YONEX heeft de “SV” -namen laten vallen, vergelijkbaar met het laten vallen van “DR” van EZONE en heeft de vereenvoudiging in haar racketlijnen als volgt doorgevoerd: “VCORE Pro”, “VCORE” en “EZONE”. Persoonlijk vind ik het zo wel lekker overzichtelijk geworden. Ik vond het achter de naam plakken van nieuwe technologie als een bijnaam geen succes. Kortom prima zo!

Esthetisch gezien zijn dit prachtige frames. De verf is een mat Ferrari-rood met subtiele tinten van bordeauxrood, gemarkeerd met metallic zilveren logo’s. Naar mijn mening zijn ze veel aantrekkelijker dan de VCORE SV-modellen. De labels “95”, “98” en “100” zijn gemakkelijker te lezen en in één oogopslag te identificeren in vergelijking tot de SV-modellen. De nieuw toegepaste technologie is volledig gericht op de missie van de VCORE 2018: Maximale Spin.

Baseline:

Dit frame is solide! De YONEX VCORE 98 doet denken aan de klassiekers uit het begin van de jaren 2000 en heeft gevoel én controle. De 2-3 punten lagere RA dan de VCORE SV 98 heeft hier veel mee te maken en als je de voorkeur geeft aan stijve frames met minder feedback, ben je misschien niet dol op deze update. Hoewel het frame relatief flexibel is en aanvoelt, is het nog steeds crisper dan de EZONE DR 98 (RA 62). Zoals de missie luidt, is het spinpotentieel absoluut aanwezig en zeer opmerkelijk. Ik sla met een lange en redelijk snelle Eastern grip normaal vrij vlakke ballen. Met deze YONEX VCORE 98 echter krijg ik met mijn grip veel meer balrotatie. Ik zie de ballen wegspatten aan de overkant van de baan. Gedurende mijn playtest probeerde ik hogere diepe spinballen te slaan. Aan de grimassen op het gezicht van mijn tegenstanders kon ik aflezen dat ik irritant zware spinballen sloeg. Een regelrecht feest voor iemand die normaal wel flink doorslaat maar weinig spin genereert. Kortom ik ben vanuit het achterveld helemaal in mijn nopjes.

Zowel mijn backhand als forehand ploffen zwaar op de achterlijn. Ik merkte in het begin dat mijn ballen iets korter landden door het hoge spingehalte. Iets meer hoogte in mijn slagen loste dat prima op. Ik raakte mijn doelen met spin en tempo aan beide kanten en kon ook vlakke ballen met veel marge vol doorhalen. Meer dan met mijn EZONE DR 98 blijven de ballen makkelijker binnen de lijnen. De YONEX VCORE 98 is een frame dat ik vrijwel ongewijzigd zou kunnen spelen. Ik zou een leren grip en wat lood toevoegen om het (bespannen) gewicht rond de 340g te krijgen, net zoals mijn EZONE. De VCORE 98, die eerder in de SV versie een 16×20 snarenpatroon had, heeft nu een meer open 16×19-snarenpatroon wat natuurlijk ook bijdraagt aan het spinpotentieel. Hierdoor weer meer vergelijkbaar met mijn EZONE DR 98.

Volleys en service:

Over de volleys kan ik kort zijn. Die gaan fantastisch! Beter dan met mijn EZONE 98. Het smalle meer boxbeam achtige frame is heel makkelijk wendbaar. Ook de service gaat met de VCORE 98 net even iets harder en met veel meer spin dan met mijn EZONE. Creëren van rackethead speed ging waarschijnlijk door de extra Aero Fin technologie nog makkelijker. Dat ondervond ik al bij zijn zwaardere broer de YONEX VCORE 95. Maar dat geldt dus zeker ook voor de VCORE 98.

Comfort:

Ten opzichte van zijn voorganger de Yonex VCORE SV 98 is dit frame iets flexibeler en dat maakt hem een stuk vriendelijker voor mijn arm.

Conclusie:

Tel alles op en je krijgt een frame dat is ontworpen om veel rotatie aan de bal mee te geven. De familienamen van Yonex zijn niet alleen veel overzichtelijker geworden, er lijkt ook veel meer bedoeling achter de families te zitten. De EZONE is vriendelijk en krachtig, de VCORE Pro heeft het meeste gevoel en controle, en de VCORE is crisp en vol met spinpotentieel. Deze nieuwe YONEX VCORE 98 is met zijn lagere RA waarde en enorme spinpotentie een absolute aanrader voor de serieuze baseliner. In mijn optiek een kwalitatief zeer hoogwaardige concurrent van de Wilson Blade 98 of de Babolat Pure Strike. Ik vond de Yonex VCORE 98 zo fijn spelen dat ik er een officiële wedstrijd mee heb gespeeld. We zijn inmiddels wel gewend aan de kwaliteit die Yonex aan de dag legt. Deze update is zeker weer hoogstaand en heeft mij als YONEX EZONE DR 98 speler bijna verleid om over te stappen. Kortom een must demo!!

De Yonex VCORE 98 is nu verkrijgbaar in de mijnracket.nl webshop!

Geef een reactie