Yonex VCORE 95 getest

De afgelopen weken heeft Stephan de fonkelnieuwe Yonex VCORE 95 getest! Dit snelle racket biedt een fijne softere feel t.o.v. zijn voorganger, maar ook makkelijke spin. Lees verder…

Getest racket:

Merk: Yonex
Model: VCORE 95
Bladmaat: 95 sq/inch
Gewicht: 310 gr
Balans: 31.0 cm
Bespanpatroon: 16×20
Lengte: 27 inch
RA: 62
Bespanning: Yonex Poly Tour Fire 1.25 op 22/21 kg

Tester:

Naam speler: Stephan Couzijn
Niveau: 5
Type speler: 43 jarige, allcourter, eastern grip, enkelhandige backhand, vrij vlakke slagen
Eigen racket: Yonex EZONE DR 98, 98 sq/inch, 310 gr, 31.0 cm balans, 16 x 19 bespanpatroon
Rackethistorie speler: Wilson Pro Staff 6.0 95, Wilson Six-One 95, Head Radical, Dunlop Aerogel 300 Tour, Babolat Pure Storm Tour GT, Wilson Pro Staff 95, Wilson Juice Pro.

Yonex lanceert met de Yonex VCORE 95 een geüpdate versie van Yonex VCORE SV 95. Met
een geheel rode look is deze lijn zeer opvallend. Als tester ben ik natuurlijk zeer benieuwd
hoe dit vuurrode wapen swingt. De nieuwe VCORE-lijn is ontwikkeld door Yonex om het
meest spinvriendelijke racket met softere feel te creëren. Mijn ervaring met de VCORE 95 was kort gezegd zeer aangenaam!

Baseline:

Onlangs nog mocht ik de Dunlop Srixon CX 2.0 Tour 18×20 testen die net als deze Yonex VCORE 95 bestaat uit een 95 inch racketblad. De 95 bladmaten worden steeds minder uitgebracht. Waarschijnlijk omdat deze meeste pro’s op de Tour overgestapt zijn naar grotere bladmaten. Niet in de laatste plaats mister small headsize Roger Federer zelf. Gelukkig komen er dus toch nog wel een paar frames uit. Mijn eerste zorg is meteen of ik of wel met een 95 bladmaat kan spelen aangezien ik zelf toch alweer 3 jaar met een 98 inch blad speel: de Yonex EZONE DR 98 310.

Specificaties

De specificaties van de nieuwe Yonex Vcore 95 staan mij wel meteen aan. Een heerlijke
lage RA-waarde van 62 (hetzelfde als mijn EZONE DR 98) een 16×20 snarenpatroon voor
voldoende controle en toch ook spinpotentie zoals je vroeger zag bij de Tour versies van de
Babolat Pure Storm en Control. Mijn zorgen over de bladgrootte bleken ongegrond. De Yonex Vcore 95 speelt als een 97 of 98 racket. Die conclusie trok ik ook al toen ik de Dunlop Srixon CX 2.0 Tour testte. De sweetspot is niet overdreven groot maar met de typische rechthoekige vorm van Yonex ruim voldoende. Door het relatief lage gewicht en het lage balanspunt en de kleine bladmaat, vliegt het racket met raketsnelheid door de lucht. Vanaf de baseline merkte ik dat ik vooral bij mijn forehand vaak te vroeg bij de bal was. De racketheadspeed is echt enorm met deze Yonex Vcore 95. Je kunt echt hele snelle zweepslagen uitdelen.

Sweetspot

Vanaf de baseline genoot ik zowel met mijn backhand als forehand van dit racket. De sweetspot voelde verrassend vergevingsgezind aan en de makkelijke toegang tot spin was direct merkbaar. Het frame beloonde grote lange slagen met een goede balans tussen snelheid en diepte met ruim voldoende spin zonder onstabiel te voelen. Het 16×20-snarenpatroon biedt zowel ruimte voor harde vlakke slagen als zware spinballen. Bij de slice merk je wel dat het blad kleiner is. Soms schiet de bal er te snel vanaf. Maar dat is meer gewenning van mijn kant dan dat het aan het frame ligt.

Service:

Met serveren viel de Yonex VCORE 95 pas echt op. Door de enorme racketheadspeed die je
kunt generen en de rechthoekige vorm van het blad kon ik flinke kanonskogels afvuren.
Door het relatief lichte gewicht durfde ik echt uit te halen en het racket echt te versnellen. Dat werd beloond met hoge snelheden. Bij de return merkte je soms dat het relatief lichte gewicht en flexibele frame ten koste ging van de stabiliteit bij het terugbrengen van harde services. Het terugslaan van een de tweede service gaat daarentegen super precies, omdat je meer tijd hebt om racketsnelheid te creëren en de bal vol te raken. Als je meer stabiliteit nodig hebt bij harde services dan biedt een klein beetje gewicht op de posities 3 en 9 uur wellicht uitkomst. Er is iets met serveren met een racket met 95 sq/inch blad. De VCORE 95 heeft een mooie flex en is elleboog- en schoudervriendelijk voor mensen met armproblemen.

Net:

De Yonex VCORE 95 is een frame voor de aanvallende speler. De lage RA-waarde en lage balans bieden vlijmscherpe precisie om diepe en stevige volleys weg te leggen. Je kunt bijna iedere volley zeer gecontroleerd wegleggen. Je zult echter wel zelf je slag op tijd
in moeten zetten anders geeft het 95 inch blad wellicht te weinig punch.

Power:

De nieuwe Yonex VCORE 95 biedt niet overdreven veel power. Door het gemiddelde gewicht van 310 gram en de lage balans kun je met een goede techniek wel veel racketheadspeed creëren waardoor het frame opvallend veel power kan produceren. In combinatie met de ruime sweetspot kun je veel zware ballen dicht tegen de lijnen aan leggen.

Algemene indruk:

Het opvallendste aan deze VCORE 95 is dat het frame veel sneller en vergevingsgezinder
aanvoelt dan een typisch 95 sq/inch racket. De Yonex VCORE 95 voelt alsof ik met een 98 sq/inch racket sta te spelen. De flex van het frame is mooi zacht en geeft heel veel gevoel. Iedereen die zichzelf als een aanvallende speler en big hitter beschouwt, moet de VCORE 95 zeker eens uitproberen.

Het testen van de Yonex VCORE 95 is mogelijk via ons demoprogramma!

Geef een reactie