Yonex Percept 100D getest

De Yonex Percept 100D getest door Mike! Dit racket biedt fijne controle en veel balgevoel, maar met voldoende power om ook goed uit te kunnen delen. Fijne bijkomstigheid is de uitstekende trillingsdemping. Wederom een echt kwaliteitsracket van het Japanse merk!

Specificaties Yonex Percept 100D:

Merk: Yonex
Model: Percept 100D
Bladmaat: 100 sq/inch
Gewicht: 305 gr
Balans: 31.5 cm
Bespanpatroon: 18×19
Lengte: 27 inch
RA: 66
Beam: 23mm / 23mm / 23mm
Swingweight: 318

Bespanning: Yonex Poly Tour Pro 1.25 geel op 23/23 kg

De Yonex Percept 100D is nu verkrijgbaar in onze webshop, inclusief gratis bespanning naar keuze.

Intro:

De Percept serie volgt de VCORE Pro serie van Yonex op. Lees ook ons uitgebreide artikel over deze nieuwe Percept serie. Nieuw in de line-up is deze 100D versie: een iets zwaardere 100 sq/inch variant, maar met een compact (dense – vandaar de toevoeging D) 18×19 bespanpatroon. Tecnifibre scoort momenteel goed met de nieuwe T-Fight Isoflex 305 met eenzelfde bespanpatroon. Dit is het racket van o.a. Medvedev en Tallon Griekspoor. Nu komt Yonex dus ook met een racket met dit bespanpatroon dat je niet zoveel ziet.

Zoals bekend van Yonex zitten er weer meer dan genoeg technische snufjes in de nieuwe Percept rackets. Servo Filter zorgt voor ‘selectieve trillingsdemping’. Deze filmlaag is geplaatst tussen de grafiet lagen en zorgt voor meer flex bij balimpact en filtert ongewenste trillingen, dit 13% meer dan rackets zonder Servo Filter. Dit alles zorgt voor meer balgevoel en een fijnere sturing over de bal. 2G-Namd Flex Force samen met dit filter rond het hartstuk van het racket geeft ook meer ‘ball pocketing’ wat de spin en sturing ten goede komen. Tot slot is het blad van de PERCEPT rackets zelf iets verstijfd voor 3% meer bladstabiliteit. Dit zou ook iets meer power moeten geven.

Baseline:

Voor deze test heb ik met name veel ballen geslagen vanaf de baseline. Wat eigenlijk meteen opvalt, is dat de Yonex Percept 100D heel voorspelbaar en stabiel speelt vanuit het achterveld. Ondanks dat de swingweight lager is dan ik verwachtte, voelt dit racket enorm stabiel en laat het racket zich niet zomaar wegdrukken. Mijn slice backhands sprongen eruit; er zit veel gevoel in dit racket om de ballen lekker aan te snijden. Het racket staat dus zijn mannetje vanaf de baseline, maar dit wil niet zeggen dat het enkel en alleen om controle draait bij de Percept 100D. Als je de ballen lekker aanpakt, produceer je makkelijk een volle bal. De spin is eigenlijk ook beter dan verwacht, maar zorgt door het 18×19 bespanpatroon niet voor een te hoge balbaan. Kortom: vanaf de baseline ben ik erg onder de indruk van dit racket.

Service:

De service is niet mijn grootste wapen, maar de ballen komen er qua snelheid prima vanaf bij dit racket. Ik heb in het verleden ook de VCORE Pro 97 310 getest. Het is te merken dat de 23mm beam bij deze Percept 100D wel echt wat power toevoegt t.o.v. van de slankere zwaardere versies van 21mm. Omdat de Percept rackets o.a. de Servo filter hebben voelen ze uitstekend aan qua trillingsdemping. Waarschijnlijk durfde Yonex het hierdoor ook wel aan om de rackets in het blad zelf iets stijver te maken. Daar doe je met je service wel je voordeel mee vind ik. Ook kick – en slice services zijn goed te produceren ondanks het wat compactere 18×19 bespanpatroon. Over het algemeen gingen mijn services heel gecontroleerd met een solide snelheid.

Net:

305 gram en een mooie lage 31.5 balans zorgen voor een lekker snel gevoel aan het net. Daarbij voelt de Percept 100D ook heel solide bij hard inkomende ballen. En gevoel zit er zeker in dit racket: ik heb een paar hele fijne stopvolleys met dit racket geslagen! Al met al een betrouwbare partner aan het net.

Power/controle Yonex Percept 100D:

Het is controle over power bij de Percept 100D, maar ik moet zeggen dat er voldoende punch in dit racket zit als je echt voor je shots gaat en de ballen goed aanpakt. Dan zit er voldoende massa achter de bal, maar allemaal wel fijn gecontroleerd. Wat dat betreft vlieg je niet heel snel uit de bocht met dit frame. En er zit veel gevoel in dit racket. Zoals eerder gezegd is dit goed te merken bij slice backhands, maar bijvoorbeeld ook bij dropshots. Ik vind de Percept 100D gewoon echt een heel prettig racket met een goede balans tussen controle en power.

Comfort/armvriendelijkheid:

Ook op dit front scoort de Percept 100D uitstekend. Het racket heeft dus een RA/stijfheid van 66, maar als je me gezegd had dat de RA laag in de 60 ligt, had ik het ook geloofd. Door de stabiliteit en goede dempende eigenschappen van dit racket, is het comfort bovengemiddeld. En dat is toch wel fijn voor een meer controle georiënteerd racket. De Percept 100D voelt zeker niet te plankerig om het zo te zeggen. En het racket is dus super stabiel bij balimpact. Hierdoor tordeert het racket weinig, wat niet of nauwelijks van die rauwe trillingen doorgeeft naar de arm. Dit zonder gelukkig te ‘muted’ te zijn en de connectie met de bal te verliezen. Dikke prima dus.

Yonex Percept 100D onderaan de streep:

De Percept 100D is mijn favoriete Yonex racket van dit moment. Nu ik een dagje ouder word, neig ik toch steeds meer naar een 100 sq/inch racket, waarbij ik echter niet te veel op controle wil inleveren. De Wilson Blade 100 V8 is een andere favoriet van mij, nu dus samen met deze Percept 100D. De mix van power en controle is super bij dit racket. Het balgevoel en het comfort ook duidelijk bovengemiddeld. Mooi dat Yonex een 100D heeft toegevoegd aan de line-up. Heel fijn racket voor de speler die controle zoekt, maar in een iets meer vergevingsgezind jasje. 

De Yonex Percept 100D is nu verkrijgbaar in onze webshop, inclusief gratis bespanning naar keuze.

1 REACTIE

  1. Goede review Mike! ik heb zelf even kort met het racket mogen spelen. Hele fijne touch. Naar mijn gevoel zelfs iets fijner dan een blade v8. Super nauwkeurig. Voor mensen die vanuit zichzelf al voldoende power hebben, echt een top racket.

Geef een reactie