Yonex EZONE 98 getest

Stephan heeft de afgelopen weken met veel plezier de nieuwe Yonex EZONE 98 getest! Hier deelt hij zijn bevindingen en vergelijkt hij dit racket met de vorige versie en tevens zijn huidige racket, de EZONE DR 98.

De Yonex EZONE 98 is nu verkrijgbaar in onze webshop!

Getest racket:

Merk: Yonex
Model: EZONE 98
Bladmaat: 98 sq/inch
Gewicht: 305 gr
Balans: 31.5 cm
Bespanpatroon: 16/19
Lengte: 27 inch
RA: 63
Bespanning: Yonex Poly Tour Pro 1.25 op 23/22 kg

Tester:

Naam speler: Stephan Couzijn
Niveau: 5
Type speler: 42 jarige, allcourter, eastern grip, enkelhandige backhand, vrij vlakke slagen
Eigen racket: Yonex EZONE DR 98, 98 sq/inch, 310 gr, 31.0 cm balans, 16 x 19 bespanpatroon
Rackethistorie speler: Wilson Pro Staff 6.0 95, Wilson Six-One 95, Head Radical, Dunlop Aerogel 300 Tour, Babolat Pure Storm Tour GT, Wilson Pro Staff 95, Wilson Juice Pro.

Yonex brengt de nieuwe EZONE 98 uit in een gave felgroene en zwarte kleurstelling. Zijn voorganger de EZONE DR 98 was en is nog steeds één van de meest verfijnde tennisrackets die je kunt krijgen. Het is nagenoeg onmogelijk om een nog beter racket te maken. Maar het zou de Japanse producent z’n eer te na zijn om er geen schepje boven op te doen.

Yonex EZONE 98 getest:

Baseline:

De eerste paar ballen vanaf de baseline voelen even anders aan dan met mijn huidige Yonex EZONE DR 98. De nieuwe EZONE 98 voelt lichter en iets crisper. Wat ook meteen opvalt is dat de toch al ruime sweetspot nog royaler is geworden. Een heerlijk gevoel om vrijuit op de bal in te timmeren zonder je al te veel zorgen te hoeven maken over de sweetspot. De impact van de ballen op het frame is minder gedempt dan met de EZONE DR 98. Waarschijnlijk omdat de nieuwe EZONE 98 een puntje stijver is. Dit is vooral merkbaar in de top van het frame. Op zich geen bezwaar voor mij. Sterker nog ik vindt een iets directer balcontact best prettig.

Het racket geeft een mooi geluid en zeer weinig trilling bij het raken van de bal. Door het iets lagere gewicht, iets stijvere frame en de royale sweetspot kan ik met gemak zware diepe ballen slaan. Waar ik met mijn Yonex EZONE DR 98 nog weleens net te weinig diepte in mijn slagen krijg als ik onder druk wordt gezet, geldt dat zeker niet voor zijn opvolger. Ook onder druk krijg ik de ballen nog steeds met spin diep achterin.

De nieuwe Yonex EZONE 98 naast zijn voorganger, de EZONE DR 98. Het is duidelijk te zien dat de nieuwe versie een nog meer gehoekte bladvorm heeft. Dit trekt de sweetspot in de top van het blad meer open.

Service:

Met de nieuwe Yonex EZONE 98 kun je flinke kanonskogels afvuren. Het powerlevel van het frame ligt bij het serveren duidelijk iets hoger dan bij de DR 98. Waarschijnlijk door het iets lagere gewicht en het iets hogere balanspunt. Naar mijn idee zit de EZONE 98 met serveren tussen de Babolat Pure Aero en de Wilson Blade 98. Je hebt weinig spierkracht nodig om flinke dreunen uit te delen. Desalniettemin moet je nog steeds wel met een volle en snelle swing voor de dag komen om het maximale uit de EZONE 98 te halen.

Net:

En dan voor mij het meest opvallende: de prestaties aan het net! De Yonex EZONE 98 presteert uitstekend aan het net! Super direct balcontact. De heerlijke sweetspot zorgt ervoor dat ik bijna iedere volley weg kan leggen. Het racket voelt net als vanaf de baseline lekker stabiel. Door het iets lichtere gewicht is de nieuwe EZONE 98 aan het net nog makkelijker te bewegen. Het iets hogere balanspunt doet daar geen afbreuk aan. Het viel me op dat ik met de EZONE 98 op de één of andere manier veel vertrouwen had en heel makkelijk volleys weglegde. Ook de punching power van deze de EZONE 98 is ruim voldoende aanwezig.

Power:

Zoals gezegd biedt de Yonex EZONE 98 net even meer power dan zijn voorganger, wat ik persoonlijk best lekker vindt. Door het iets lagere gewicht van 305 gram en balanspunt van 31.5 kun je met een goede techniek veel rackethead speed creëren waardoor het frame ruim voldoende power produceert. In combinatie met de grote sweetspot en het relatief open snarenpatroon kun je veel zware ballen dicht tegen de lijnen aanleggen. Eigenlijk heeft deze nieuwe EZONE 98 op alle fronten net even iets meer power dan zijn voorganger. Daar tegenover staat dat het exceptionele gevoel van de DR 98 ietwat minder is bij de nieuwe EZONE 98. Persoonlijk heb ik daar niet zo veel moeite mee.

Controle:

De nieuwe Yonex EZONE 98 biedt net als zijn voorganger prima controle met een vergevingsgezinde grote sweetspot. Het iets hogere powerlevel maakt wel dat je beter op je timing moet letten. Anders loop je het risico dat je ballen te lang slaat. Onder druk presteert de EZONE 98 stabiel genoeg om niet al te veel onnodige afzwaaiers te produceren. Als je goed in de bal stapt en de ballen voor je weet te raken heb je met de EZONE 98 volledige controle over de lengte van je slagen. Nog meer dan met de DR 98 kun je je tegenstander onder druk houden.

Comfort/Armvriendelijkheid:

De nieuwe Yonex EZONE 98 voelt iets stijver aan dan zijn voorganger, speelt comfortabel en gaf mij geen armproblemen.

Overall indruk:

Naar mijn idee is Yonex er wederom in geslaagd om een al perfect frame bij te schaven en daarmee voor een groter publiek bespeelbaar te maken. Ondanks dat het softe gevoel van de EZONE DR 98 enigszins verloren is gegaan, is de nieuwe EZONE 98 op zijn beurt krachtiger en crisper. Dus de spelers die de Yonex EZONE DR 98 te low-powered en iets te soft vinden, zullen deze update zeer kunnen waarderen. De nieuwe Yonex EZONE 98 vult precies aan wat ik mis bij een Babolat Pure Aero/Aeropro en een Wilson Blade 98. Een absolute must demo!!

De Yonex EZONE 98 is nu verkrijgbaar in onze webshop!

2 REACTIES

Geef een reactie