Yonex EZONE 98 2020 getest

De nieuwe Yonex EZONE 98 voor 2020 getest door Stephan! Deze versie gaat voor een deel terug naar de succesvolle EZONE DR serie, maar behoudt een crisp speelgevoel.

Tester

Naam speler: Stephan Couzijn
Niveau: 5/6
Type speler: 44 jarige, allcourter, eastern grip, enkelhandige backhand, vrij vlakke slagen
Eigen racket: Yonex EZONE DR 98, Wilson Clash 100, Head Graphene 360+ Gravity MP
Rackethistorie speler: Wilson Pro Staff 6.0 95, Wilson Six-One 95, Head Radical, Dunlop
Aerogel 300 Tour, Babolat Pure Storm Tour GT, Wilson Pro Staff 95, Wilson Juice Pro, Yonex EZONE DR 98, Wilson Clash 100, Head Gravity MP.

De nieuwe EZONE 98 2020 is nu verkrijgbaar in onze webshop, inclusief gratis bespanning naar keuze!

Getest racket

Merk: Yonex
Model: EZONE 98 2020 (teaser kleurstelling)
Bladmaat: 98 inch
Gewicht: 305 gram
Balans: 31.5
Bespanpatroon: 16×19
Lengte: 27 inch
RA: nog niet bekend
Bespanning: Yonex Poly Tour Pro 1.25 zwart op 22/21 kg

Yonex EZONE 98 2020 (prototype)

Ik heb het voorrecht gehad om het prototype van de nieuwe Yonex EZONE 98 voor 2020 te mogen testen. Dit prototype kwam in een zwart verduisterde matte laklaag. Er waren geen specificaties op het frame geschreven, behalve 98 in een blauwe kleur. Het prototype van de Yonex EZONE 100 had opvallend genoeg 100 in groen op het frame staan. Dat doet vermoeden dat de 98 niet meer groen gaat zijn in de winkelversie. Maar dat is puur speculeren. Laten we ons richten op het speelgenot.

Racket beoordeling

Als ik een schatting zou moeten doen van de stijfheid van deze Yonex Ezone 98, zou ik zeggen dat het ongeveer rond de RA 64 ligt. Ze zijn crisp, maar niet overdreven stijf. Dat gezegd hebbende, als je van het zachte gevoel van de AI- of DR-versies houdt, denk ik dat er een risico bestaat dat je deze nieuwe EZONE 98 te stijf vindt. Wel denk ik dat deze versie iets softer is dan zijn voorganger.

Mijn favoriete versie van de EZONE is tot nu toe de DR. Vooral omdat de DR een goede balans heeft tussen flex en power. Toen de EZONE 98 (de groene versie) werd uitgebracht, dachten veel spelers dat het een stap in de verkeerde richting was. Ik vond zelf ook dat deze een stuk stijver was dan de DR, maar tegelijkertijd gaf het mij net even iets meer power en lengte in mijn slagen waardoor ik in mijn review vond dat het frame voor een breder publiek toegankelijk was gemaakt. Ondanks het verlies van gevoel vond ik die versie van de EZONE goed spelen. Er is altijd een wisselwerking met tennisrackets tussen gevoel en power.

Speelgevoel en baseline

Uiteraard ben ik nu heel benieuwd in welke richting Yonex de nieuwe EZONE 98 heeft ontwikkeld. Meteen vanaf de eerste bal voelde ik dat de nieuwe EZONE 98 dichter bij DR-versie speelt dan zijn voorganger. Dat voelt dus meteen goed! Mijn slagen vanaf de baseline gaan heerlijk en hebben voldoende lengte. Ik heb meteen weer het “Yonex gevoel” te pakken. Deze nieuwe Yonex EZONE 98 2020 heeft net als zijn voorganger een ruime sweetpot, maar voelt iets minder stijf aan. Ik heb absoluut het gevoel dat deze nieuwe versie een verbetering is ten opzichte van zijn voorganger. Het powerlevel is nog steeds heel behoorlijk, maar zeker niet in de buurt van bijvoorbeeld een Babolat Pure Drive. In vergelijking tot mijn EZONE DR 98 310 heeft deze nieuwe EZONE 98 iets meer power, maar meer controle dan zijn voorganger. Iets waar ik dan weer erg blij van word. Voor mijn gevoel heeft deze nieuwe uitvoering net dat beetje extra power en stijfheid wat ik miste bij mijn DR. Uiteraard is dat zeer persoonlijk. Maar voor mij is deze nieuwe versie een absolute verbetering.

Vanaf de baseline kan ik heerlijk doorhalen met veel controle en ruim voldoende lengte. Ook mijn slices gaan net als mijn vertrouwde DR 98 met veel gevoel tegen de lijnen. Ten opzichte van zijn voorganger heeft deze nieuwe EZONE 98 meer gevoel. Ook de vorm van het blad lijkt minder rechthoekig te zijn en meer gelijk aan de DR versie.

Service

De Yonex EZONE 98 2020 serveert prima. Net als met mijn baseline slagen heb ik ook bij het serveren meer power dan met de DR 98. Ondanks de extra power blijven mijn slagen goed controleerbaar. Dat is dan weer een pluspunt ten opzichte van zijn voorganger, waarbij de ballen er weleens vanaf vlogen. Ook kick en slice is prima uit te voeren met de nieuwe EZONE 98.

Volleys

De nieuwe EZONE 98 voelt heel stabiel. De impact van hard geslagen ballen wordt prima door het frame opgevangen. Daardoor heeft deze nieuwe EZONE 98 een heel comfortabel gevoel en is deze ook zeker armvriendelijk net als de DR 98. Volleys zijn goed weg te leggen. Vooral ook door de royale sweetspot zoals we gewend zijn van Yonex frames. Touchvolleys komen ook makkelijk van het blad af. Al met al een makkelijk manoeuvreerbaar frame aan het net.

Conclusie

De nieuwe Yonex EZONE 98 2020 speelt makkelijk en is goed te gebruiken door spelers die topspin- en power kunnen genereren. Deze nieuwe versie voelt crisp, maar toch ook soft genoeg aan. Deze versie van de EZONE 98 voelt weliswaar iets stijver dan de vroegere DR- en AI-versies, maar is alweer beduidend minder stijf dan de vorige versie. Hierdoor biedt het racket ook opvallend veel gevoel en uitstekend comfort. Mooie update van Yonex!

Release

Medio januari 2020 wordt de nieuwe EZONE racketfamilie gelanceerd. Uiteraard is deze dan te vinden in onze webshop. Lees hier ook de review van de nieuwe EZONE 100 2020 door Mike.

De nieuwe EZONE 98 2020 is nu verkrijgbaar in onze webshop, inclusief gratis bespanning naar keuze!

Geef een reactie