Wilson Ultra XP 110S getest

Voor 2016 heeft Wilson een geheel nieuwe racketlijn in het leven geroepen die uitblinkt in power, comfort en luxe: de Ultra XP. Mike heeft voor jullie het meest comfortabele frame uit deze serie door de test gehaald. Dit is de Wilson Ultra XP 110S!

Wilson Ultra XP 110S full 2

Getest racket:
Merk: Wilson
Model: Ultra XP 110S
Bladmaat: 110 sq/inch
Gewicht: 265 gr
Balans: 35.0 cm
Bespanpatroon: 18/16
Lengte: 27.25 inch
RA: 73
Snaar: Wilson Spin Effect Hybrid, 26/25 kg

Tester:
Naam: Mike
Speelsterkte: 4/4
Type speler: wat klassiekere speler, vlakke groundstrokes, genereert zelf weinig spin. Tot voor kort schouderproblemen gehad
Rackethistorie speler: Head Ti Fire, Babolat Pure Drive, Prince EXO3 Rebel Team, Wilson Steam 100 BLX2, Head Graphene Radical MP en de Yonex EZONE DR 98 310

Materiaal en technologische toepassingen:
De Wilson Ultra XP 110S is hét powerframe bij uitstek van Wilson. De (gehoekte) Powerprofile framebouw i.c.m. het Ultra High Performance Carbon Fiber materiaal zorgen voor een karrenvracht aan power. Het open 18/16 bespanpatroon zorgt voor meer trampoline-effect en balrotatie voor extra grip op de bal voor spin en slice. Het Amplifeel 360 materiaal in het handvat zorgt voor een goede trillingsdemping in dit lichte frame. De Wilson Ultra XP 110S is een kwart inch langer voor extra reach en slagkracht en wordt middels het Wilson Player ID systeem ingedeeld als racket voor de Allcourter, de speler die de hele baan bestrijkt.

Wilson Ultra XP 110S side

Baseline:
De XP die Wilson als toevoeging gebruikt bij deze nieuwe racketlijn staat niet voor niets voor Xtra Power. En of er power in dit frame zit! Vanaf de baseline moest ik mijn slag zelfs iets inkorten, vanwege de enorme (gratis) power. De Wilson Ultra XP is dan ook een racket voor een speler met een gemiddelde tot wat kortere swing die zelf wat minder snelheid uit zijn swing haalt. Zelf ben ik een kleinere bladmaat gewend te spelen en heb ik een gemiddelde tot vollere swing. Het racket is behoorlijk vergevingsgezind; enkele ballen die niet helemaal mooi in het midden van mijn blad kwamen omdat ik moest reachen, kwamen gewoon nog prima van mijn blad zonder hierbij extra trillingen naar de arm te geven. Het 110 sq/inch oversize blad in combinatie met het 18/16 Spin Effect bespanpatroon gaf bij het spelen heel veel dynamiek, trampoline-effect en grip op de bal voor extra spin en slice. De hierbij aanbevolen Spin Effect Hybrid bespanning (1.25 mm polyester snaar in de lengte en een 1.30 multifilament bespanning in de breedte) gaf een fijne mix van duurzaamheid en comfort: een keurige match met het frame dus! Door de 35.0 cm balans (topzwaar) is het racket niet zo snel wendbaar als mijn huidige Head Graphene Radical MP met een aanmerkelijk lager balanspunt van 31.5 cm, maar daar krijg je zogezegd een heel hoop slagkracht voor terug.

Service:
Het serveren ging super makkelijk met dit racket, waarbij het met het 18/16 bespanpatroon erg makkelijk is om extra slice of kick in je service te leggen. Mijn favoriete met slice naar buiten gespeelde service op rechts kwam er heerlijk uit.

Net:
Doordat in de Wilson Ultra XP 110S de balans meer naar de top ligt, is dit racket niet het meest snelle racket aan het net. Dit wordt echter weer gecompenseerd door het forse 110 sq/inch oversize blad waarmee het bijna als valsspelen voelt met volleren.

Wilson Ultra XP 110S front

Power:
Zoals hierboven reeds omschreven wordt de beloofde Xtra Power (XP) ruimschoots geleverd in dit racket.

Controle:
De controle is bij een powerframe als de Wilson Ultra XP natuurlijk altijd ondergeschikt aan de power. Desalniettemin bood het racket een vrij stabiel spelgevoel, waarbij het opviel dat ook off-center hits nog prima van het blad afkwamen.

Comfort/armvriendelijkheid:
Naast de enorme power en de luxe uitstraling is het comfort het andere dikke pluspunt van de Wilson Ultra XP 110S. Door de royale bladgrootte wordt je niet meteen afgestraft bij ballen die je niet helemaal mooi in het midden van het blad raakt. Het racket heeft een fijne dempende feel en is weinig belastend voor de arm. De Amplifeel 360 schalen die in het handvat van het racket zijn ingebouwd filteren extra trillingen. De speciaal bijgeleverde bespanning biedt ook een prettige mix van duurzaamheid door de polyester lengtesnaar en trillingsdemping door de zachtere multifilament breedtesnaar. Een heel comfortabel pakketje al met al. Ik had totaal geen last van mijn enigszins gevoelige schouder.

Algemene indruk:
De Wilson Ultra XP 110S biedt het summum aan power en comfort en is een dikke aanrader voor de speler met een wat compactere slag die graag wat Xtra Power aan zijn spel toevoegt. Alhoewel ik zelf fan ben van wat meer controle georiënteerde rackets vond ik het extra comfort en de armvriendelijkheid enorm prettig!

De Wilson Ultra XP 110S in vanaf heden verkrijgbaar in onze webshop.

Geef een reactie