Wilson Shift getest

Met dank aan Wilson Nederland heeft Mike als één de allereersten de Wilson Shift getest. N.a.v. de wereldwijde testresultaten van dit prototype racket, zal Wilson in de tweede helft van 2023 deze nieuwe racketfamilie lanceren, althans zo is de verwachting.

Getest racket/specificaties:

Merk: Wilson
Model: Shift (prototype 2023)
Bladmaat: 99 sq/inch
Gewicht: 300 gr
Balans: 31.2 cm
Bespanpatroon: 16×20
Lengte: 27 inch
RA: ?
Beam:  +-24 mm
Swingweight: 318

Dit racket werd bespannen aangeleverd door Wilson met een Luxilon Alu Power 1.25 op 23/23 kg. Bespannen met deze snaar en overgrip komt het racket op 330.1 gram, 32.2 balans en een swingweight van 318.0.

Deze demo is qua statisch gewicht iets over de specs (zwaarder dan de 300 gram die kaal voor dit racket staat). De Alu Power 1.25 voelde voelde duidelijk lichter dan 23 kg, maar dat mocht de pret uiteraard niet drukken.

Intro:

Wilson heeft met de bekende Pro Staff (precisie), Blade (controle en punch), Ultra (power) en Clash (speelgemak en comfort) franchises wel een goed frame voor iedere speler zou je denken. Toch gaat er een 5e racketfamilie aankomen, zo laat het zich aanzien. De Shift racketserie zou tussen de Blades en de Ultras moet vallen. Niet zo stijf en extreem explosief als de Ultra en qua stabiliteit eerder richting een Blade, alleen dan vergevingsgezinder en sneller. Deze Shift racketfamilie zou o.a. met de Head Speed serie moeten gaan concurreren: een modern racket met een goede balans tussen power, controle en snelheid. Tijd voor een uitgebreide test dus!

Baseline:

Allereerst toch maar even het uiterlijk van dit prototype Shift racket. Het mag gezegd worden: de parelmoer kleurstelling met lichte glans ziet er erg strak uit. Wat verder opvalt, is het lange hartstuk en de 8 lengtesnaren die door de yoke/throat gaan.

Vanaf de baseline is de Shift een lekker snel racket dat makkelijk in positie te krijgen is. Het lage balanspunt doet een beetje aan een Clash denken, maar deze Wilson Shift is veel stabieler! De power is ruim voldoende moet ik zeggen, maar deze is goed te controleren mede door het 16×20 bespanpatroon. Het is wel te begrijpen waar Wilson met dit racket naartoe wil: het gat tussen de Ultra en Blade is toch wel behoorlijk groot. Voorheen had Wilson nog de Steam serie die dit gat enigszins opvulde, maar die serie is al een tijdje uit de collectie. De Shift zou dit gat moeten kunnen opvullen, zo ervaar ik dat zelf ook.

Het racket speelt stabiel vanaf de baseline. Weliswaar niet zo solide als een Blade, maar wel meer vergevingsgezind dan een Blade. En de Shift is sneller. Zelf heb ik een Blade 98 16×19 V7 in de tas zitten en die blijft toch wel mijn favoriet als er een lekker tempo gespeeld wordt. Maar de Shift is wel gebruiksvriendelijker en ook wat comfortabeler, zelfs met een full bed Alu Power 1.25 erin. Fijn en snel gereedschap vanaf de baseline al met al.

Service:

Ik ben geen enorm servicekanon van mezelf en wat extra servicepower vanuit het racket zelf kan ik dus altijd wel waarderen. Dat zit bij deze Wilson Shift wel goed. Waar het racket vanaf de baseline dus lekker snel is, is dat bij het serveren net zo. Je kunt makkelijk rackethead speed creëren, waardoor ik er makkelijk een volle service vanaf kreeg. Erg prettig! De rotatie (spin/slice) was degelijk, maar niet bovengemiddeld. Maar ‘big serves’ zijn goed te doen met dit racket.

Net:

Aan het net is de Shift niet super stabiel, maar wel weer heerlijk snel en met veel gevoel. Ik had wat moeite met hard inkomende ballen, maar gevoelsvolleys gingen vol overtuiging en touch. En het racket is door het lage balanspunt dus super wendbaar, altijd een fijne bonus voor snelle reflexes.

Power/controle Wilson Shift:

Qua power/controle is het racket vrij goed in balans. Dit racket of beter gezegd deze Shift racketfamilie zou dus moeten gaan wedijveren met de Speed serie van Head. Deze versie van de Shift (er is ook nog een zwaardere demo versie in omloop – niet in de Benelux vooralsnog) komt goed in de buurt bij de Head Speed MP 2022. Ik vind de Speed MP zelf nog iets levendiger als in iets meer power. Deze Shift is weer sneller en heeft iets meer touch. Wilson heeft eigenlijk gek genoeg niet een racketfamilie in deze hoek, dus ik begrijp goed welke plek de Shift in de line-up in zou moeten nemen. Maar goed, dus voldoende gecontroleerde power al met al.

Comfort/armvriendelijkheid:

Ik vond het comfort bij de nieuwe Ultra V4 serie (gelukkig) al flink verbeterd. Daardoor is de Ultra nog breder inzetbaar geworden, naar mijn mening. De Blade op zijn beurt heeft een wat directer (en hierdoor super stabiel) speelgevoel, maar is wel wat pittiger om te spelen/minder vergevingsgezind. Het comfort van deze Shift is gewoon goed, zelfs dus met een full bed Alu Power. Ik heb tijdens het spelen en erna eigenlijk niet of nauwelijks mijn soms toch nog gevoelige schouder gevoeld.

Wilson Shift 2023 onderaan de streep:

De Shift zou het gat tussen de Blade en Ultra moeten gaan opvullen. Een racket voor de competitieve speler dus. Dat moet zeker gaan lukken! De Shift heeft een fijne balans tussen power en controle en dat alles in een supersnel jasje. Ik ben benieuwd hoe de uiteindelijke opmaak van de rackets zal zijn, maar het is een fijne alleskunner. Het racket heeft een fijne touch en degelijk comfort, wat nog wel eens ontbreekt bij sommige rackets in dit genre. Iets meer massa en plough-through was voor mijzelf nog fijner geweest, maar ook in stockvorm is dit een heel fijn racket. Nu dus nog even geduld hebben… Halverwege 2023 zou de Shift serie op de markt gebracht moeten gaan worden.

Geef een reactie