Wilson Shift 99 Pro getest

De Wilson Shift 99 Pro getest door Stephan! Dit racket biedt een unieke combinatie van spin en controle door de ‘Frame Bending’ technologie. Echt een heel ander speelgevoel dan dat we kennen van de andere Wilson racketfamilies.

Tester:

Naam speler: Stephan Couzijn
Niveau: 5/6
Type speler: allcourter, eastern grip, enkelhandige backhand, vrij vlakke slagen
Eigen racket: Yonex EZONE DR 98, Wilson Clash 100, Head Graphene 360+ Extreme Tour. Rackethistorie speler: o.a. Wilson Pro Staff 6.0 95, Wilson Six-One 95, Head Radical, Dunlop Aerogel 300 Tour, Babolat Pure Storm Tour GT, Wilson Pro Staff 95, Wilson Juice Pro, Yonex EZONE DR 98, Wilson Clash 100, Head Gravity MP, Wilson Pro Staff 97 CV, Prince Synergy 98, Babolat Pure Aero VS, Head Extreme Tour en de Yonex VCORE 98.

Getest racket/specificaties:

Merk: Wilson
Model: Shift 99 Pro
Bladmaat: 99 sq/inch
Gewicht: 315 gr
Balans: 31.5 cm
Bespanpatroon: 18×20
Lengte: 27 inch
RA: 68
Beam: 23.5 mm
Swingweight: 332
Bespanning: Diadem Flash 17 op 22/22 kg

De Wilson Shift 99 Pro is nu verkrijgbaar in onze webshop, gratis bespannen met een snaar naar keuze.

Intro:

Naast de indrukwekkende reeks aan tennisracket lijnen zoals de Pro Staff, Blade, Ultra en Clash vierden we in 2023 de geboorte van een nieuwe racketlijn namelijk de Wilson Shift met een 300 gram versie en een Pro versie van 315 gram. Deze is inmiddels uitgebreid met een Shift 99L van 285 gram. Zodra Wilson met een nieuwe lijn komt begint mijn tennishart sneller te kloppen. Na de baanbrekende Clash lijn verwacht ik veel van de Shift serie. De Wilson Shift is een innovatieve lijn tennisrackets die van ‘scratch’ is ontworpen om spelers te helpen maximale spin en controleerbare power te genereren. Dat doet mij meteen denken aan de Gravity lijn van Head en de VCore 95/98 lijn van Yonex maar toch ook mijn huidige racket de Head Extreme Tour.

Voortbouwend op wat ze van de Clash hebben geleerd, heeft Wilson zijn onderzoek naar flex in hun laboratorium Wilson Labs voortgezet om de grenzen van racketbouw te verleggen. Uiteindelijk kwam het team met een nieuw racketontwerp en de basis voor de Wilson Shift, waarbij de zijwaartse flex werd verbeterd in lijn met het swingpad van een speler voor maximale spin, terwijl de horizontale flex voor kracht werd verminderd en de torsiestabiliteit voor controle werd gehandhaafd. Kortom een hele interessante nieuwe lijn rackets die veel moderne spelers zou kunnen aanspreken. Ik ben dan ook heel benieuwd hoe deze Shift Pro zich op de baan gedraagt.

Racket beoordeling:

Allereerst vind ik het design met de witte ijsachtige kleur prachtig en duidelijk iets nieuws wat we nog niet eerder hebben gezien. Daarnaast valt op dat aan de onderkant van het blad niet 6 of 8 snaren binnenkomen maar 10! Een kleine uitdaging voor Mike tijdens het bespannen maar het is hem uiteraard gelukt. Vooral bij de Shift Pro met z’n 18×20 snarenpatroon geven de 10 inkomende snaren een dicht patroon in de lengte. Benieuwd hoe dat aanvoelt.

Baseline:

De Wilson Shift Pro voelt lekker in de hand het frame is niet te dik en niet te dun en pakt ook lekker beet voor mijn enkelhandige backhand. Dus dat voelt al goed. Vanaf de eerste slagenwisselingen vanuit het achterveld voelt de Wilson Shift Pro heel solide en ondanks z’n RA waarde van 68 heel vriendelijk op mijn arm. Ook de swingweight van rond de 330 gram voelt perfect aan dus heb ik niet de behoefte om lood te plakken. Ik merk wel dat de lanceerhoek iets hoger is waardoor mijn vlakke slagen soms net achter de baseline eindigen. Maar door mijn grip iets meer te draaien richting semi-western landen de ballen wel met veel gewicht binnen de lijnen. Vooral vanaf mijn backhand kan ik diepe zware ballen produceren die pijn doen aan de overkant en dat is precies wat willen! Ook de slice pakt prima uit met de Wilson Shift Pro. Geholpen door het dichtere snarenpatroon vliegen mijn slices mooi strak tegen de lijnen. Maar vooral opvallend is de controle en lengte in mijn slagen. 

Volleys:

Aan het net presteert de Wilson Shift 99 Pro 315 net zo goed als zijn lichtere tegenhanger, maar heeft hij net iets meer body. Het racket is niet zo wendbaar met z’n totale gewicht van 332 gram. Daar staat tegenover dat er meer massa is om hard inkomende ballen stabiel weg te leggen. Wat nauwkeurigheid betreft, doet de Shift 99 Pro het werk goed, het strakkere 18×20 snarenpatroon zorgt voor meer controle en voorkomt dat overijverige volleys uit vliegen. Hoewel het niet het beste racket is om te volleren (ik denk dan meer aan een Pro Staff) presteert de Wilson Shift Pro heel stabiel. Het extra gewicht komt van pas bij het spelen met finesse, zoals het uitvoeren van een goed geplaatste drop volley.

Serveren en retourneren:

Serveren met de Wilson Shift 99 Pro 315 vond ik relatief makkelijk. Ondanks het hogere gewicht kon ik voldoende power genereren. Wel kost het je meer energie om echt hard door te serveren en om een spetterende kick te slaan. Dat is ook niet zo gek met een 18×20 snarenpatroon en een swingweight van 330. Daartegenover staat dat het frame veel consistentie en precisie biedt. De eigenschappen van dit racket zijn zeer geschikt voor de sterke beginnende tot gevorderde spelers die de voorkeur geven aan extra gewicht en de nadruk leggen op controle.

Hoewel de Wilson Shift 99 Pro 315 minder wendbaar is dan het 300-model, zorgt de balans wel voor veel wendbaarheid bij de return, ik was nagenoeg nooit te laat bij de bal. Bovendien doet het extra gewicht van het frame het veel beter om het tempo van inkomende ballen nauwkeurig te controleren en stabiel te blijven onder druk, vooral in combinatie met een verkorte achterzwaai kun je harde services opvallend makkelijk tegen de lijnen terugleggen. Ik denk zelfs dat de return mijn favoriete slag is met de Wilson Shift 99 Pro.

Conclusie:

Met de release van elke nieuwe racketlijn die grenzen verlegt, bestaat er altijd het risico dat het eindproduct niet aan de verwachtingen voldoet. Na het succes van hun Clash-rackets blijft Wilson’s investering in de flex van hun rackets echter zijn vruchten afwerpen, waarbij de Shift familie aan de verwachtingen voldoet. Binnen de Wilson-line-up vind ik de Shift tussen de Blade- en Clash-lijn zitten, niet zo controlegericht als de Blade of krachtig als de Clash. In sommige opzichten is het een gulden middenweg, die spelers een geheel nieuw en aantrekkelijk alternatief biedt.

Met kleinere 99 inch bladen en een bespannen gewicht tussen 318 gram voor de lichtere Shift en 332 gram voor de Pro, zijn deze rackets zeer geschikt voor gemiddelde tot gevorderde spelers die op zoek zijn naar een balans tussen controle en power en nadruk op spin (vooral bij de lichtere Shift) die de precisie verbetert. Hoewel het slanke frame en de spinversterkende kenmerken beginners kunnen verleiden, zou ik ze aanmoedigen om elders te zoeken naar een gebruiksvriendelijkere optie die minder weegt en een groter blad heeft voor maximaal plezier en leergemak. Wat betreft comfort staan de Shift-rackets hun mannetje, ik zou zeggen dat ze beter zijn dan hun RA-beoordelingen suggereren. Tegelijkertijd zouden ze niet mijn eerste aanbeveling zijn voor spelers die willen overschakelen naar een meer vergevingsgezind frame. Dan zou de Clash lijn een logischere keuze zijn.

Onder de streep zijn de Wilson Shift 99 300 en Shift 99 Pro 315 twee uitstekende toevoegingen aan Wilson’s line-up die geen enkele bestaande lijn zwaar overlappen, waardoor een nieuwe en aantrekkelijke optie ontstaat voor het moderne spel.

De Wilson Shift 99 Pro is nu verkrijgbaar in onze webshop, gratis bespannen met een snaar naar keuze.

Geef een reactie