Wilson Pro Staff X V14 getest

Mike heeft de nieuwe Wilson Pro Staff X V14 getest! Deze X versie van de Pro Staff is nieuw in de line-up en komt op 315 gram met een 100 sq/inch bladmaat. Een iets gebruiksvriendelijkere Pro Staff op een serieus gewicht dus. Lees hier de uitgebreide review.

Specificaties Wilson Pro Staff X V14:

Merk: Wilson
Model: Pro Staff X V14
Bladmaat: 100 sq/inch
Gewicht: 315 gr
Balans: 31.0 cm
Bespanpatroon: 16×19
Lengte: 27 inch
RA: 66
Beam: 21.5mm
Swingweight: 322

Bespanning: Diadem Flash 16L op 23/23 kg

De Pro Staff X V14 is nu verkrijgbaar in onze webshop, inclusief gratis bespanning naar keuze!

Intro:

Toen ik hoorde dat Wilson deze X versie aan de Pro Staff line-up zou toevoegen (daar waar de RF versie van 340 gram nu verleden tijd is) was ik meteen getriggerd. Een iets meer vergevingsgezinde Pro Staff op 315 gram, met een 31.0 balans en een 100 sq/inch bladmaat. Dat alles met wel het typische Pro Staff speelgevoel zo werd me beloofd. Interessant en dus tijd voor een uitgebreide test!

Baseline:

Eigenlijk werd ik toch wel verrast door de power die je met deze Pro Staff X mee naar de baan brengt. Het klopt: het typische Pro Staff solide speelgevoel zit er zeker in, alleen is de power bijna a-typisch voor een Pro Staff. Het eerste half uur vloog er regelmatig een bal ruim achter de baseline. Ik had de perceptie dat ik bijna niet zou kunnen overhitten met dit racket omdat het nu eenmaal een Pro Staff is, maar toch gebeurde het me in eerste instantie regelmatig. Toen ik na ruim een set spelen wat meer feeling kreeg met dit frame, kon ik de power beter controleren. Maar toch zeker wel opvallend!

Je voelt wel dat dit een Pro Staff is. Daarmee wil ik zeggen dat het racket heel solide aanvoelt vanaf de baseline en dat is toch wel erg prettig. Bij slice backhands was dit ook duidelijk te merken: als je de bal goed aansnijdt, dan doet het racket de rest. De Pro Staff X biedt dus een goede mix van power en controle vanaf de baseline, alhoewel ik had gedacht dat de balans duidelijk meer naar controle uit zou slaan. Dat viel dus mee en ietwat tegen tegelijk. Misschien dat een gehoekte poly zoals de Diadem Pro X nog iets beter bij dit racket werkt om marge in je slagen te behouden. Hier had ik echter bewust niet voor gekozen omdat die snaar iets stijver is en ik bang was dat het een te ‘stijf’ geheel zou worden als in racket-snaar combinatie. De Pro Staff is natuurlijk niet de meest vergevingsgezinde racketlijn op de markt.

Service:

Met het serveren had ik veel controle en prima sturing over de bal. Wel miste ik een beetje gratis power zoals ik dat bij bijvoorbeeld de Head Radical MP 2023 wel duidelijk had. Wel gingen slice services vanaf rechts naar buiten vrij gemakkelijk. Het grippen van de bal (100 sq/inch, relatief open 16×19 bespanpatroon) is vrij eenvoudig. Met kick services had ik iets meer moeite, maar dat is ook niet mijn grootste wapen moet ik zeggen.

Net:

Aan het net is het wel genieten geblazen met deze Wilson Pro Staff X V14 moet ik zeggen. Het racket is lekker snel in positie te krijgen. Hiernaast voelt de sweetspot duidelijk genereuzer dan andere Pro Staffs en de lage 31.0 balans doet de rest. Het gevoel bij balimpact is zeer solide en ook stopvolleys zijn met veel gevoel weg te leggen. Aan het net fijn gereedschap dus!

Power/controle Wilson Pro Staff X V14:

Zoals gezegd was ik toch wel verrast door de power van dit racket. Zelf vond ik dit duidelijk meer dan verwacht. Dat is puur persoonlijk natuurlijk, want het is duidelijk waar Wilson naar toe wilt met deze Pro Staff X. Het merk wil hiermee de old school Pro Staff speler (die misschien niet meer helemaal lekker uit de voeten kan met de wat moeilijkere 97 sq/inch varianten) een iets toegankelijkere Pro Staff bieden die wel het vertrouwde speelgevoel van een Pro Staff herbergt. Dit is gelukt, maar iets meer controle had toch wel lekker geweest. Zelf heb ik met bijvoorbeeld de Wilson Blade 100 V8 meer controle ervaren dan met deze Pro Staff X V14. En dat had ik niet verwacht. Aan de andere kant zou dit voor Wilson wel eens prima kunnen werken. Al met al is het racket redelijk goed in balans tussen power en controle, maar had ik zelf dus iets meer controle verwacht.

Comfort/armvriendelijkheid:

De Pro Staff X is iets vergevingsgezinder dan een ‘gewone’ Pro Staff, dat is te merken. Wel voelde ik mijn schouder iets meer na het spelen. Het blijft een robuust racket wat dat betreft. Misschien zou een hybride snarensetup met een gehoekte co-poly in de lengte en een wat zachtere breedtesnaar nog het mooist werken bij dit racket.

Wilson Pro Staff X V14 onderaan de streep:

Al met al een leuke en erg interessante playtest! Het is duidelijk op welke consument Wilson met dit racket mikt: de die-hard Pro Staff speler voor wie de 97 sq/inch versies na alle jaren misschien wat te veel gevraagd zijn, maar die het Pro Staff speelgevoel eigenlijk niet wilt missen. Het racket is inderdaad duidelijk vergevingsgezinder dan de andere Pro Staffs, alleen is de toename van power ook duidelijk te merken. Zelf had ik iets meer controle gewenst, maar dat is persoonlijk. Al met al wel een blijvertje in de Pro Staff line-up mijns inziens die er ook nog eens schitterend uitziet!

De Pro Staff X V14 is nu verkrijgbaar in onze webshop, inclusief gratis bespanning naar keuze!

Geef een reactie