Wilson Pro Staff 97 V13 getest

Ik heb het voorrecht gehad om de nieuwe Wilson Pro Staff 97 V13 te mogen testen. Voor dit model verwijdert Wilson het Countervail, een ietwat controversieel materiaal dat in 2017 aan het racket is toegevoegd. Ze hebben ook de materiaal layup van het racket iets veranderd en het 16×19-snarenpatroon aangepast, wat ik allemaal zal bespreken als onderdeel van deze review. 

Tester

Naam speler: Stephan Couzijn
Niveau: 5/6
Type speler: 44 jarige, allcourter, eastern grip, enkelhandige backhand, vrij vlakke slagen
Eigen racket: Yonex EZONE DR 98, Wilson Clash 100, Head Graphene 360+ Gravity MP
Rackethistorie speler: Wilson Pro Staff 6.0 95, Wilson Six-One 95, Head Radical, Dunlop
Aerogel 300 Tour, Babolat Pure Storm Tour GT, Wilson Pro Staff 95, Wilson Juice Pro, Yonex EZONE DR 98, Wilson Clash 100, Head Gravity MP, Wilson Pro Staff 97 CV.

De nieuwe Pro Staff 97 V13 is nu verkrijgbaar in onze webshop, inclusief gratis bespanning naar keuze!

Getest racket:

Merk: Wilson
Model: Pro Staff 97 V13
Bladmaat: 97 sq/inch
Gewicht: 315 gr
Balans: 31.0 cm
Bespanpatroon: 16×19
Lengte: 27 inch
RA: 66
Swingweight: 321
Beam: 21.5 mm flatbeam

Wilson Pro Staff 97 V13 op de baan

Degenen onder jullie die bekend zijn met de legendarische originele Pro Staff 6.0 85, die Federer aan het begin van zijn carrière gebruikte, zullen meteen zien hoe deze nieuwste V13 een eerbetoon is aan misschien wel het meest iconische racket aller tijden. Zelf heb ik in de jaren 80/90 met de veel minder bekende Pro Staff 6.0 95 gespeeld in dezelfde kleurstelling en setup als de 85. Een prachtig frame dat als gegoten voelde voor mijn spel. De afgelopen jaren heeft de 97 (op Countervail na) weinig verandering doorgemaakt. Maar met de release van de 13e versie lijkt er iets historisch in de maak te zijn.

Eerste indruk

Mijn eerste indruk van de Wilson Pro Staff V13 is dat het een verbetering is ten opzichte van het vorige model. Hoewel het Countervail en de geheel zwarte Pro Staffs solide frames waren, was ik er altijd een beetje onzeker over. Ik kon er niet de vinger op leggen, maar iets zorgde ervoor dat het racket wat dood aanvoelde. Ook het snarenpatroon was niet altijd even consistent, wat weer ten koste ging van de controle. Of het door het Countervail kwam of door het snarenpatroon of door de materiaal layup: ik durf het niet te zeggen. Het waren zeker goede frames maar ik gaf de voorkeur aan de rood/zwarte versie uit 2015, en dat was deels de reden waarom ik Yonex begon te gebruiken zoals de EZONE DR 98 en de VCORE Pro 97 en de VCORE 98. Onlangs ben ik toch weer overgestapt op de Wilson Pro Staff 97 (zwart/wit versie). Vooral om mijn favoriete snaar de Diadem Flash uit te proberen. Deze combinatie van racket en snaar gaf het racket net genoeg levendigheid waardoor ik er weer aan verknocht raakte. Toen werd de Wilson Pro Staff 97 V13 aangekondigd. Ik was natuurlijk meteen benieuwd welke aanpassingen Wilson heeft aangebracht. 

De Pro Staff 97 V13 voelde vanaf het begin goed aan om mee te spelen en ik voelde me er vanaf het begin meteen heel zeker mee. Dat is meteen een goede start. Om het vergelijk met mijn oude Wilson Pro Staff 97 (met Countervail) te kunnen maken heeft Mike er ook een Diadem Flash 17 snaar in gedaan op 24.5-23.5 kilo.

Baseline

Het racket waar ik de laatste tijd mee speel is de Wilson Pro Staff 97 (met Countervail). Zoals gezegd laat de stabiliteit van dat frame soms te wensen over. Deze nieuwe Pro Staff 97 is het tegenovergestelde, en het snarenpatroon voelde vanaf het begin erg consistent aan. Het duurde niet lang voordat ik het gevoel had dat ik de ballen heel precies kon slaan. Het dichtere snarenpatroon door de nieuwe “string spacing” in het midden van het blad helpt daarbij. De vorige modellen, hoewel ze ook 97 sq/inch waren, voelden aan alsof ze een heel open bespanpatroon hadden. Deze V13 versie voelt qua snaardichtheid wat meer gesloten aan. Wat voor een speler als ik, die meer een vlakke bal slaat, erg goed werkt. Het zou ook moeten helpen met de duurzaamheid van de snaar, omdat er minder beweging is. Na enkele uren spelen was er nog geen slijtage zichtbaar.

Controle en spin Wilson Pro Staff 97 V13

Zelfs met een levendige snaar als de Diadem Flash, had ik het gevoel dat ik ruim voldoende controle had, zowel bij mijn backhand als mijn forehand. Dat betekent echter niet dat spin een probleem is. Toen ik meer naar achteren werd geduwd, kon ik veel topspin vinden wanneer dat nodig was. De Wilson Pro Staff 97 V13 heeft niet dezelfde “loopy” lanceerhoek als andere frames, maar ik was in staat om een ​​zware bal te produceren die met ruime marge over het net ging en tegelijkertijd nog steeds met een flink tempo.

Je merkt dat de Pro Staff 97 V13 een traditioneel en vrij stijf frame is. Ik heb er geen last van, maar ik geloof dat de Pro Staff 97 V13 rond de 66 RA is. Wel denk ik dat deze nieuwe versie iets minder stijf aanvoelt dan zijn voorganger. Door het verwijderen van het Countervail heb je wel weer een meer direct speelgevoel. De Pro Staff 97 V13 is duidelijk geen heel flexibel frame maar ook weer niet zo stijf als een Babolat Pure Aero. De laatste tijd heb ik wel lichte armproblemen, maar ik wijd dat niet aan dit frame. Ik denk dat met de juiste snaar en spanning je de stijfheid van een frame prima onder controle kunt krijgen.

Slices en dropshots vanaf de baseline gaan verbluffend goed. Ik was in staat om mooie rotatie te krijgen waarbij de bal echt weg slipt over de baan. Deze Pro Staff beloont agressief spel, of het nu is om een ​​winner langs de lijn af te vuren of diep in een hoek te slicen. De precisie van deze nieuwe versie doet mij denken aan de Prince Textreme Tour 95 maar door het geringe gewicht is de Pro Staff 97 V13 makkelijker rond te krijgen. Ook de diepte van mijn slagen is naast de consistentie en precisie dik in orde. Wat wil je nog meer zou je zeggen?

Serveren

Het serveren met de Wilson Pro Staff 97 V13 gaat prima. Ik heb er maar een handvol geslagen, maar door het lage balanspunt is het zwaaien moeiteloos. Wel merk ik dat de snelheid iets minder is dan bij echte power frames maar dat is logisch. Door de precisie die je met deze Pro Staff aan de dag kunt leggen, produceer je venijnige services die telkens een mooie opmaat zijn voor een “one two punch”, het handelsmerk van Federer.

Volleren

Zoals je zou verwachten met een bespannen gewicht van 334 gram en een relatief stijf frame, is de Pro Staff 97 V13 erg solide aan het net. Het is weer gemakkelijk manoeuvreren dankzij het lage balanspunt, bovendien heb je veel gevoel bij dropvolleys. Mijn volleys voelden stevig en direct aan. Als je het racket op tijd naar voren brengt om de bal weg te leggen, krijg je een heerlijke respons en heb je het gevoel dat je de bal overal kunt neerleggen. Ook de touch-volleys waren fijn om te slaan. Zelfs de “no-look” volleys vielen soms prachtig over het net. Alhoewel “no-look” volleys toch vooral voorbehouden zijn aan de echte meester Roger Federer. Mijn “no-looks” kunnen vaak in de categorie bloopers worden geplaatst.

Returns

Bij de returns is de Pro Staff 97 V13 een solide frame en wordt hij niet weggedrukt. Voor spelers die het leuk vinden om returns te blokken en tegen de baseline aan te leggen, werkt dit racket goed. Vooral door het directe balcontact (o.a. door de afwezigheid van Countervail) en voldoende gewicht zijn alle vormen van returns prima en vooral heel consistent te slaan. Ik had weinig last van afzwaaiers of mishits. Een absolute pré van dit frame. Hierdoor weinig gratis punten voor de tegenstander. De Wilson Pro Staff 97 V13 is natuurlijk niet zo zwaar als zijn broer de RF97 waarmee je de bal gewoon terug kunt stoten zonder backswing, maar er is genoeg massa om stabiliteit te bieden bij zware opslagen.

De nieuwe Pro Staff 97 V13 is nu verkrijgbaar in onze webshop, inclusief gratis bespanning naar keuze!

Conclusie

Voor mij is duidelijk dat de nieuwe Wilson Pro Staff 97 V13 een uitstekend frame is. Ik vind het moeilijk om te zeggen of dit de beste Pro Staff ooit is, aangezien ik er maar een paar keer mee heb geslagen. Ook ben ik ook nog steeds een grote fan van de (K) Six.One 95, maar ik denk dat de V13 de beste 97 sq/inch Pro Staff versie tot nu toe is. Ik ben blij dat ze van het Countervail af zijn, het racket voelt hierdoor consistenter aan. Je hebt ook meer gevoel met het dichtere snarenpatroon en het biedt je net dat beetje meer controle. Het is niet eenvoudig om met veel power te spelen. Dit racket beloont een goede techniek, maar als je benen goed werken en je de voeten in de juiste positie krijgt en snel zwaait, word je beloond met een zware bal die de tegenstander het nakijken geeft.

Kortom agressieve spelers met een snelle arm die op zoek zijn naar veel feedback en gevoel bij hun slagen en die een redelijk zwaar, stijf frame aankunnen moeten deze versie van de Wilson Pro Staff 97 absoluut uitproberen. Ook spelers die nu spelen met de Countervail versie zullen flinke verbeteringen ervaren met deze nieuwe versie. Als je meer een klassiek spel speelt, dan is de Wilson Pro Staff 97 V13 er één voor je shortlist!

Geef een reactie