Getest: Wilson Pro Staff 97 RF Autograph vs. Wilson Pro Staff 97

Tester
Naam speler: Stephan Couzijn
Niveau: 5
Type speler: 39 jarige, allcourter, eastern grip, enkelhandige backhand, vrij vlakke slagen
Eigen racket: Wilson Juice Pro, 96 inch, 324 gr, 31,0 cm, 16 x 20
Rackethistorie speler: Wilson Pro Staff 6.0 95, Wilson Six-One 95, Head Radical, Dunlop Aerogel 300 Tour, Babolat Pure Storm Tour GT, Wilson Pro Staff 95.

Getest racket
Merk: Wilson
Model: Pro Staff RF97
Bladmaat: 97 inch
Gewicht: 340 gram
Balans: 30,5 cm
Bespanpatroon: 16 x 19

Wilson PS 97 RF Auto close

Racketbeoordeling

Baseline:
Vanaf de baseline speelt dit racket zeer stabiel. Het is een echt precisie gereedschap. Mits je de ballen in het midden van het blad weet te raken kun je loepzuivere slagen afleveren. Opmerkelijk is ook dat je in vergelijking tot de 90 met dit frame veel makkelijker spin kunt genereren zonder in te boeten op controle. Het gewicht van het racket zorgde er in het begin wel voor dat ik soms te laat bij de bal was. Verder viel op dat net als met de 90 versie je met de RF97 vlijmscherpe slices kunt slaan. Zowel verdedigend vanaf de baseline als aanvallend richting het net scheerden de slices mooi strak over het net zonder afzwaaiers. Onder druk presteert de RF97 ook prima vanaf de baseline. Door vooral het racket het werk te laten doen zijn bijna alle zware of harde ballen simpel te pareren en van richting te veranderen. Ook de dropshots vanaf de baseline zijn met veel gevoel te spelen. Hoe minder kracht ik in mijn slagen stopte en het racket meer van nature liet zwaaien des te meer power en controle kreeg ik er voor terug. Verder kun je met de RF97 gecontroleerde vlakke ballen produceren. Vooral mijn enkelhandige backhand kon ik vol doorhalen zonder afzwaaiers.

Service:
Serveren met de RF97 gaat net als bij de baseline slagen met precisie. Waar de RF97 wint op precisie verliest hij wel op snelheid ten opzichte van andere rackets zoals bijvoorbeeld de lichtere 97 of de 95. Uiteraard als gevolg van het hogere gewicht is het iets moeilijker racketsnelheid te genereren. Maar het meest opmerkelijke is toch echt hoe scherp je de ballen kunt plaatsen. Eerlijk gezegd ben ik dat nog bij geen enkel ander racket tegen gekomen. Ook niet bij de 90. Slice, kick of vlak het is allemaal prima uit te voeren met de RF97. Waarbij de extremere opslagen zoals de kick service best wat van je pols en onderarm vergen.

Net:
In één woord een briljant racket om mee te volleren. Dat kan ook niet anders als je bedenkt voor wie dit racket is gemaakt. Door de balans en het gewicht van het frame zijn ook harde ballen makkelijk weg te leggen. In vergelijking tot de 90 is het racket misschien iets minder manoeuvreerbaar maar velen malen makkelijker te handelen dan bijvoorbeeld de Wilson Juice Pro en zeker vergelijkbaar makkelijk als de Pro Staff 95.

Wilson PS 97 RF Auto 2

Power:
Met de RF97 creëer je vooral power door het racket z’n werk te laten doen en soepel door de bal heen te zwaaien. Om het racket volledig tot zijn recht te laten komen moet je beschikken over een goede techniek en een soepele slag. Meer dan met de 97 kun je met de RF97 makkelijk vlakke en harde ballen produceren.

Controle:
Kunnen we kort over zijn. Dit racket is een precisie gereedschap met veel controle in alle slagen.

Comfort/Armvriendelijkheid:
Het racket voelt comfortabel aan o.a. door het relatief dunne boxbeam frame. Door het gewicht en de stijfheid van het racket verwachte ik eigenlijk last te krijgen van mijn arm maar na een playtest van ruim twee uur had ik nergens last van. Ook de ‘day after’ waren er geen ongemakken te bespeuren.

Algemene indruk:
Op papier zal de RF97 veel spelers afschrikken door het relatief hoge gewicht. Maar toch moet ik dat als niet super krachtige speler ontkrachten. Het is absoluut niet zo dat je bij het vasthouden van het racket denkt wat heb ik nu aan mijn schouder hangen. Ja het is één van de zwaarste rackets maar ook weer niet zoveel zwaarder dan een gemiddeld frame voor gevorderden. Als fan van de meer klassiekere frames (tot een bladgrootte van 95 inch) kon ik niet wachten tot Federer uitgedokterd was. Afgelopen week was het dan zo ver. Ik kreeg de kans om de RF97 uit te testen. Ik had de lichtere versie (315 gr) van de RF97 al eens mogen uitproberen en was benieuwd hoe zijn zwaardere broer aan zou voelen. Eén van de meest opvallende veranderingen in het racket van Federer is natuurlijk de forse sprong in bladgrootte van 90 naar 97. Mijn ervaring leert dat het verschil tussen 90 en 95 wel meevalt maar alles rond de 98 en daarboven zorgt echt voor een heel ander speelgevoel. Dat was in zekere mate ook het geval bij de RF97. Het klassieke Pro Staff gevoel is wel behouden maar er zijn moderne speeleigenschappen aan toegevoegd zoals meer spin mogelijkheden en een grotere sweetspot. Als ik beide versies (97 en RF97) moet duiden dan denk ik dat de RF97 meer geschikt is voor de klassiekere speler die iets vlakker slaat en op zoek is naar een modernere speelstijl met meer spin. Waarbij de 97 meer voor spelers lijkt te zijn die al een modern spel spelen met meer spin en een extremere grip (semi-western) maar die opzoek zijn naar het gevoel en de controle van een Pro Staff.

Hier alle specs van de Wilson Pro Staff 97 RF Autograph en de Wilson Pro Staff 97.

De Wilson Pro Staff 97 vind je tijdelijk zeer voordelig in onze webshop.

2 REACTIES

  1. Goede review, wat ik me dan alleen afvraag wat voor een snaren er gebruikt zijn tijden het testen van dit racket?

    • Hoi Jeroen, terechte vraag ook! Beide rackets zijn getest met de Wilson Sensation 16 multifilament bespanning op 25/25 kilo. Hoop dat je wat met onze reviews kunt! Binnenkort komen er nog een aantal online, dus hou ons in de gaten…

Geef een reactie