Zepp Tennis Sensor: geschikt voor alle rackets

Na de Sony Smart Sensor en Babolat PLAY, nu een smart sensor die op alle rackets gebruikt kan worden. Dit is de Zepp Tennis Sensor!

Zepp Tennis Sensor full

Elektronica en tennis lijken inmiddels hand in hand te gaan. Steeds meer technische snufjes zorgen ervoor dat je allerlei data uit je trainingssessie kunt halen. In die zin is de Zepp Tennis Sensor niets nieuws. De Sony Smart Sensor is echter niet op alle rackets te gebruiken, of je moet je racket ‘verbouwen’ door een nieuwe buttcap te plaatsen (de kunststof dop onderaan de grip). PLAY van Babolat (hier volgt binnenkort een uitgebreide review van) kan alleen gebruikt worden als je een duur Babolat PLAY racket aanschaft van €300,- of €350,- afhankelijk van het model. In die zin is de Zepp Tennis Sensor uniek: je kunt ‘m werkelijk op ieder racket, oud of nieuw, plaatsen. En de prijs? Die is rond de €150,- best schappelijk. Het product is al wat langer op de markt, maar heeft onlangs een goede update gehad, vandaar deze review.

Bevestigen Zepp Tennis Sensor en eigenschappen
Het bevestigen van de Zepp Tennis Sensor kan op twee manieren, met de Pro Mount of met de Flex Mount. De Pro Mount is met een supersterke plakstrip te bevestigen op de huidige racketdop en weegt 4 gram. Vervolgens kun je de sensor in deze mount klikken. De sensor zelf weegt 8 gram. Totaal extra gewicht onderaan het racket is dus 12 gram.

De Flex Mount is de makkelijkste optie als je de Zepp Tennis Sensor op meerdere rackets wilt gebruiken. Het flexibele rubber trek je makkelijk rond de racketdop. Aanrader is wel om er vervolgens een overgrip om te draaien. Op deze manier heb je weinig tot geen notie van de sensor aan je racket. Nadeel is wel het gewicht, de Flex Mount weegt 12 gram. Met de 8 gram van de sensor erbij is, komt dit op 20 gram extra gewicht onderaan het racket.

[fusion_builder_container hundred_percent=”yes” overflow=”visible”][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”]

Zepp Tennis Sensor flex mount and pro mount
Links de Zepp Flex Mount and rechts de Pro Mount

[/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”]

Zepp Tennis Sensor Flex Mount added
De Zepp Tennis Sensor Flex Mount in vol ornaat. Advies is om hier nog een overgrip over te plaatsen.

App en ondersteuning
De applicatie is gratis te downloaden voor je smartphone. Voor zowel iOS als Android is deze beschikbaar. Advies is om voor de start van je sessie wel je racket en sensor te kalibreren met de app. Vervolgens is het bijvoorbeeld als trainer mogelijk om realtime datatracking te doen via bluetooth, hierbij is het bereik 20 tot 30 meter. Het geheugen van de sensor is tot 2000 slagen.

Wat meet deze sensor?

  • Shottype: forehand, backhand en service
  • Per shottype: topspin, vlak of slice
  • Power/snelheid per slag: gemiddelde en maximale snelheid
  • Raakzone van de bal in het blad
  • 3D service tracker: 3D je service ontleden: hierbij zijn ‘racketheadspeed’ ofwel bladsnelheid, geschatte balsnelheid, hoeveelheid spin/slice, backswingtijd en impacttijd van bal op blad te zien

Zepp Tennis Sensor swing and app

De Zepp Tennis Sensor versus de Sony Smart Sensor en Babolat PLAY
Het grote voordeel van de Zepp Tennis Sensor is dat je deze op werkelijk elk racket kunt gebruiken, waar de Babolat PLAY technologie louter in de Babolat PLAY rackets zit en de Sony Smart Sensor alleen te gebruiken is in de laatste modellen rackets van Head, Prince, Wilson en Yonex (tenzij je een kleine verbouwing aan je racket doet door zo’n nieuwe racketdop op je huidige racket te monteren). Nadeel van de Zepp Tennis Sensor is zijn gewicht: 12 of 20 gram extra gewicht, afhankelijk van de soort ‘bevestigingsmount’ die je gebruikt, is best veel t.o.v. de 8 gram van de Sony Smart Sensor en geen extra gewicht bij Babolat PLAY, waarbij de elektronica reeds in het racket zelf zit. De prijs van rond de €150,- is wel weer dik in orde, in vergelijking tot de €200,- voor de Sony Smart Sensor en €300,- tot €350,- voor een Babolat PLAY racket.

Kortom
De Zepp Tennis Sensor is een fijne trainingstool, dus super makkelijk op elk type racket te gebruiken is, oud of nieuw. Via de datatracking kan je nieuwe data makkelijk vergelijken met oudere data, waardoor je bijvoorbeeld kunt zien of je nieuwe snaar inderdaad veel meer spinpotentie biedt. De 3D service tracker, waarmee je je hele servicebeweging kunt analyseren is hiernaast een mooie extra tool. Nadeel van de Zepp Tennis Sensor is echter het ‘hoge’ gewicht t.o.v. de concurrentie. Daarnaast blijft de Pro Mount ook niet eindeloos zitten en kan deze op gegeven moment los gaan laten. Al met al een leuke trainingstool die door het hele gezin of tennisklas te gebruiken is.

Zie hier voor een leuk filmpje over de Zepp Tennis Sensor.[/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]

Geef een reactie