Babolat RPM Soft getest

De Babolat RPM Soft getest door Stephan. Deze snaar dicht het gat tussen een multifilament en monofilament snaar: slijtvaster dan een gewone multi, minder stijf en belastend voor de arm dan een monofilament (poly) snaar.

Babolat LT 38.3 aka RPM Soft:

Deze review hadden jullie nog van ons tegoed! Alweer enige tijd terug ontvingen we een aantal snarensets van Babolat onder de ‘codenaam’ LT 38.3. Dit bleek de nieuwe RPM Soft van Babolat te zijn. We hebben inmiddels ruim genoeg uren met deze snaar kunnen maken. Hieronder deelt Stephan zijn bevindingen.

Ik heb de afgelopen weken het voorrecht gehad om de RPM Soft als het nieuwste lid van de RPM familie te mogen testen. Deze nieuwe snaar van Babolat is naar eigen zeggen de “missing link” tussen de multi- en de monosnaren. Het is een snaar die tegelijkertijd duurzaam is als een (co)-poly en flexibel als een multifilament. Bovendien is de RPM Soft de meest armvriendelijke snaar in de RPM familie. Ik ben heel benieuwd hoe deze snaar het gaat doen in mijn Prince Synergy 98. Ik heb de RPM Soft (in 16/1.30mm dikte) naast een gewone polyester snaar getest.

Intro:

Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar als ik naar de snaren van Babolat kijk en dan specifiek naar de RPM familie dan ben ik al vrij snel de weg kwijt. Onlangs heeft Babolat de naamgeving veranderd en alle RPM snaren onder dezelfde categorie geplaatst namelijk “Spin” categorie. Dat is niet zo’n gekke gedachte als je bedenkt dat alle Tour spelers die met een RPM spelen bekend staan om de enorme hoeveelheid spin die zij aan de dag leggen. Denk aan Rafael Nadal (RPM Blast), Dominic Thiem (RPM Power) en Felix Augier Aliassime (RPM Rough). Daarnaast hebben we nog de RPM Hurricane snaren die nu onder naam RPM Spin Durability doorgaan. De nieuwe RPM Soft heeft ook een toevoeging gekregen namelijk de RPM Spin – Comfort. De RPM Soft is een ronde snaar die bestaat uit een polyamide core die flexibeler is dan een polyester snaar met een co-polyester wrap en siliconen coating. Een bijzondere en interessante opbouw.

Baseline:

Mike heeft de RPM Soft op 24 kilo in mijn Prince Synergy 98 gezet. Het snarenpartroon van dit racket is 18×18. Dus een vrij dicht snarenpatroon. Vanaf de baseline merk ik dat de RPM Soft een heel gedempt gevoel geeft. Ook merk ik dat ik ten opzichte van mijn andere Prince Synergy met polyester snaar iets minder hoef te werken om lengte te krijgen. De RPM Soft is een best levendige snaar. Na de warming up slaan we flink door vanaf de baseline. Ik merk totaal geen reactie op mijn gevoelige elleboog. Daarmee is de test voor mij al geslaagd. De RPM Soft heeft een hele mooie combinatie van comfort en controle met net genoeg power. Het spin potentieel is duidelijk minder dan met een RPM Blast of Hurricane; daarom vind ik de categorie “Spin” niet helemaal passend bij deze snaar. Maar de RPM Soft doet qua spin zeker niet onder voor andere ronde (co) polyester snaren en is bovendien veel armvriendelijker. Ik denk dat de siliconen coating bijdraagt aan het bijzondere gedempte gevoel. Door het 18×18 snarenpatroon blijven de snaren ook redelijk op hun plek. In een 16×19 patroon zouden de snaren meer kunnen gaan bewegen.

Ik zou de RPM Soft de volgende keer iets zachter bespannen om hem nog iets levendiger te maken en om meer rotatie in de bal te kunnen krijgen. Verder geeft de RPM Soft mij veel vertrouwen en veel controle maar vooral ook een voorspelbaar resultaat. Geen rare afzwaaiers bij gelijke slagen. In vergelijking tot een ronde polyester snaar vind ik de RPM Soft een stuk gedempter. Daar moet je van houden. Het houdt namelijk automatisch in dat het directe gevoel minder is. Ik heb daar niet veel moeite mee omdat ik al lang blij ben dat mijn elleboog heel blijft. Deze RPM Soft lijkt mij ook een goede snaar om in een hybride setup met een polyester snaar te spelen.

Duurzaamheid:

Ik heb de RPM Soft een kleine drie maanden in mijn racket zitten en heb er meerdere (lange) sessies mee gespeeld. Het spanningsbehoud is verbluffend. Ik voel wel dat hij iets is teruggelopen, maar de snaar presteert nog steeds goed. Wat betreft duurzaamheid ben ik ook dik tevreden. Ik ben geen enorm spinmonster en breek ook niet heel vaak snaren. Ik zie hele kleine rafels aan de snaar maar dat is na dik twee maanden niet zo gek. De levendigheid is er na ruim twee maanden intensief spelen wel vanaf maar ook dat is niet verwonderlijk. Ik denk dat deze RPM Soft het goed doet in dichtere snarenpatronen. In de 16×19 zou het rafelen wellicht sneller gaan.

Balgevoel en comfort:

De RPM Soft is gemaakt voor comfort en dat is duidelijk te voelen. Omdat het een gedempte snaar is, gaat het wel ten koste van het directe gevoel dat je krijgt van stijvere poly’s. Maar bijvoorbeeld aan het net kon ik volleys makkelijk plaatsen met ruim voldoende touch. Ook vanaf de baseline kon ik richten op de lijnen zonder dat de ballen er ruim naast vlogen. Kortom het balgevoel is voor het comfort level van deze snaar prima in orde. Ik kan mij voorstellen dat deze snaar in een hybride setup met een polyester het directe gevoel terugbrengt en tegelijkertijd nog comfortabel aan blijft voelen. Dat ga ik zeker nog een keer uitproberen want ik ben er wel van overtuigd dat Babolat een mooie nieuwe snaar heeft toegevoegd aan de RPM familie die spelers met armproblemen zeker moeten testen.

De RPM Soft van Babolat is nu verkrijgbaar in onze webshop, zowel als losse set als rol van 200m.

Beoordeling Babolat RPM Soft 16:

Duurzaamheid: 7,5
Spanningsbehoud: 8
Spin/Slice: 7,5
Balgevoel: 7,5
Power: 8
Controle: 8
Comfort/armvriendelijkheid: 9

Geef een reactie