Babolat Pure Strike 100 16×20 getest

De Babolat Pure Strike 100 16×20 getest door Stephan! Dit racket biedt klassieke controle, maar dan in een meer vergevingsgezinde 100 sq/inch bladmaat gecombineerd met een lage stijfheid/RA.

Tester:

Naam speler: Stephan Couzijn
Niveau: 5/6
Type speler: allcourter, eastern grip, enkelhandige backhand, vrij vlakke slagen
Eigen racket: Yonex EZONE DR 98, Wilson Clash 100, Head Graphene 360+ Extreme Tour. Rackethistorie speler: o.a. Wilson Pro Staff 6.0 95, Wilson Six-One 95, Head Radical, Dunlop Aerogel 300 Tour, Babolat Pure Storm Tour GT, Wilson Pro Staff 95, Wilson Juice Pro, Yonex EZONE DR 98, Wilson Clash 100, Head Gravity MP, Wilson Pro Staff 97 CV, Prince Synergy 98, Babolat Pure Aero VS, Head Extreme Tour, Yonex VCORE 98 en de Wilson Pro Staff X V14.

Intro:

Zoals waarschijnlijk iedere tennisracket liefhebber ben ik zeer enthousiast over de onthulling van een geheel nieuw racket in de Babolat familie. De Babolat Pure Strike 100 16×20! Het racket heeft een dichter snarenpatroon en een lagere stijfheid (RA 61) dan de 16×19 en dat is zeer welkom, want daarmee krijg je tegelijkertijd meer controle en comfort. Ik heb het racket getest met een Babolat RPM Hurricane op ongeveer 21,5 kilo.

Toen ik de specificaties zag moest ik meteen denken aan één van de eerste generaties van de Babolat Pure Storm (en de Tour) die zo’n 20 jaar geleden uitkwam. De rackets uit die tijd waren over het algemeen zwaarder maar vooral ook minder stijf. De afgelopen jaren hebben we de rackets juist stijver zien worden en is het aantal soorten snaren (50% van het speelgevoel) enorm toegenomen. Meer verscheidenheid in het snaren aanbod was ook wel nodig om de stijver geworden frames bespeelbaar te houden voor de gemiddelde speler die niet dagelijks in het krachthonk zit om zijn spieren topfit te houden. Denk aan de polyesters, co-polyesters, multifilaments, synthetic gut en de natural gut. Met de introductie van de Babolat Pure Strike 100 16×20 met een RA waarde van 61 herleven de oude tijden maar dan in een moderner jasje. 

De Pure Strike 100 rackets hebben een lager swinggewicht, omdat ze meer gericht zijn op de gemiddelde spelers dan de 98 en 97 sq/inch Strikes. Door het 16×20 snarenpatroon zullen ook de meer gevorderde spelers prima uit de voeten kunnen met deze versie van de nieuwe Pure Strike.

Getest racket/specificaties:

Merk: Babolat
Model: Pure Strike 100 16×20
Bladmaat: 100 sq/inch
Gewicht: 305 gr
Balans: 31.0 cm
Bespanpatroon: 16×20
Lengte: 27 inch
RA: 61
Beam: 21mm / 23mm / 21mm
Swingweight: 320
Bespanning: Babolat RPM Hurricane 1.25 op 22/22 kg

De Babolat Pure Strike 100 16×20 is nu verkrijgbaar in onze webshop, gratis bespannen met een snaar naar keuze.

Racket beoordeling:

De Pure Strike 100 16×20 is het meest indrukwekkende racket in de nieuwe Pure Strike line-up. Iets waar Mike en ik het allebei over eens waren: voor een Pure Strike 100 met een lage stijfheid en een 16×20 patroon mag je mij wakker maken!

Baseline Babolat Pure Strike 100 16×20:

Vanaf de baseline voelt de Pure Strike 100 16×20 heel solide aan. Minder direct dan zijn neef de Pure Aero waardoor ik de ballen iets meer voor me moest raken om een voorspelbaar resultaat te krijgen qua richting en lengte. Waarbij je met stijvere rackets de bal iets later kunt raken moet je bij rackets die meer flexen je raakpunt iets aan passen. Het scheelt niet veel maar het verschil tussen een RA van 61 of een RA van 71 merk je wel. Verder moet je vanaf de baseline volledig voor je slagen gaan om voldoende lengte en rotatie te krijgen. Mede veroorzaakt door het relatief lage gewicht en het lage balanspunt van het racket. Persoonlijk zou ik wat lood toevoegen op 10 en 2 om de stabiliteit maar vooral de zwaarte van mijn slagen te verhogen zodat je het racket meer het werk kunt laten doen als je door de bal heen slaat.

Het racket voelt zeer comfortabel waarmee ik al mijn slagen vanaf de baseline prima kon uitvoeren. Ook mijn slices kwamen er goed vanaf maar konden door de flex wel zo nu en dan te lang vliegen. Ook de spin was een stuk minder dan bijvoorbeeld bij de Pure Aero familie. Wat ook logisch is, maar wel iets om rekening mee te houden als je afhankelijk bent van veel spin in je spel.

Volleys:

Aan het net presteert de Babolat Pure Strike 100 16×20 uitstekend. Door zijn lage balanspunt kon ik het racket heel makkelijk snel in beweging krijgen. Daar staat tegenover dat het racket aan de lichte kant is waardoor ik soms hard inkomende ballen moeilijk kon verwerken. Wat nauwkeurigheid betreft doet dit racket het uitstekend, het strakkere 16×20 snarenpatroon zorgt voor meer controle en precisie. Hoewel het niet het beste racket is om mee te volleren (ik denk dan meer aan een Pro Staff) presteert dit racket voor een 100 sq/inch racket bovengemiddeld goed. Een beetje extra gewicht helpt om ook de zwaardere ballen met vertrouwen te lijf te gaan.

Serveren en retourneren Babolat Pure Strike 100 16×20:

Serveren met de Pure Strike 100 16×20 ging heerlijk. Door het lage balanspunt en het relatief lichte gewicht kon ik veel racketsnelheid creëren. Het kost weinig moeite om flinke kanonskogels af te vuren. Wel gaat dat ten koste van de precisie. Je zult je targets iets ruimer moeten kiezen om te voorkomen dat de ballen te ver landen. Het 16×20 snarenpatroon helpt wel bij het onder controle houden van de overvloed aan power. De eigenschappen van dit racket zijn geschikt voor een gemiddelde speler. Ben je groot en krachtig dan zou het aanbrengen van wat extra gewicht en een hardere bespanning kunnen helpen om de power onder controle te krijgen.

De slice serve vanaf rechts naar buiten was toch wel mijn favoriete slag. Al met al een prima racket om mee te serveren. Ook bij de return merk je dat het racket makkelijk in beweging te krijgen is en snel van richting kan worden veranderd. Dat biedt ruimte voor snelle correcties bij kick-serves. Bij een harde vlakke service wordt de Pure Strike 100 16×20 een beetje tegen de muur gedrukt en heb je meer moeite om voldoende tegendruk te geven. Maar 4 gram loodtape op 10 en 2 lost dat probleem snel op. Na deze aanpassing voelde het racket stabiel genoeg om door harde ballen heen te slaan.

De Babolat Pure Strike 100 16×20 is nu verkrijgbaar in onze webshop, gratis bespannen met een snaar naar keuze.

Babolat Pure Strike 100 16×20 onderaan de streep:

Met de release van de nieuwe Pure Strike 100 16×20 heeft Babolat in mijn ogen weer een heel interessant frame toegevoegd aan haar al zeer rijke familie van tennisrackets. Dit racket vult het gat tussen de meer “players” georiënteerde 98 en 97 sq/inch frames en de 100 sq/inch power frames. Deze versie van de Pure Strike biedt de controle van een 98 sq/inch, maar ook de comfort van een 100 sq/inch. Voor spelers die een 98 bladmaatje te veel van het goede vinden maar met de 100 sq/inch rackets te vaak over hun doel heen schieten is de Babolat Pure Strike 100 16×20 een echte aanrader. Zo zien we dat Yonex met de Percept 100D en Wilson met de Blade 100 V9 en de Pro Staff X V14 ook succes hebben met meer controle georiënteerde 100 sq/inch rackets. Een interessante trend al met al.

Als je graag met veel spin speelt zou ik een deurtje verder gaan naar de Pure Aero lijn. De Pure Strike is meer voor de spelers met vlakkere slagen. Met het 100 sq/inch blad en een bespannen gewicht rond de 320 gram is dit racket geschikt voor de gemiddelde tot gevorderde speler die op zoek is naar balans tussen controle en power en bij voorkeur vlakke ballen slaat. Onder de streep is de Babolat Pure Strike 100 16×20 een uitstekende toevoeging aan de Strike familie met een softere feel waardoor oude tijden herleven in een moderner jasje.

Geef een reactie