Babolat Pure Drive 2018 getest

De nieuwe Babolat Pure Drive 2018 getest door Mike! De laatste versie van de Pure Drive biedt een consistenter speelgevoel en meer power en spin dan zijn voorganger.

Getest racket:

Merk: Babolat
Model: Pure Drive 2018
Bladmaat: 100 sq/inch
Gewicht: 300 gr
Balans: 32.0 cm
Bespanpatroon: 16/19
Lengte: 27 inch
RA: 71
Bespanning: Babolat RPM Team 1.25 op 23/22 kg

De Babolat Pure Drive 2018 is nu verkrijgbaar in onze webshop!

Tester:

Naam: Mike
Speelsterkte: 4/4
Type speler: wat klassiekere speler, vlakke groundstrokes, genereert zelf weinig spin. Tot voor kort schouderproblemen gehad.
Rackethistorie speler: Head Ti Fire, Babolat Pure Drive, Prince EXO3 Rebel Team, Wilson Steam 100 BLX2, Head Graphene Radical MP en de Prince Textreme Warrior 107. Sinds kort ook de Babolat Pure Strike 16/19 2017 in gebruik.

Technologie Babolat Pure Drive 2018:

De laatste versie van de Pure Drive heeft niet alleen frisse cosmetics gekregen. Er zijn ook de nodige technische aanpassingen aan het racket gedaan. Allereerst is de bekende Woofer technologie van Babolat nu volledig geïntegreerd in het frame, net als bij de laatste versie van de Pure Aero. Bij deze technologie liggen de snaren als het ware over zadels. Bij balimpact geven deze mee voor meer energie, spinpotentie en een vergroting van de sweetspot. Cortex krijgt een upgrade naar Cortex Pure Feel. Cortex Pure Feel zit verwerkt in de shaft van het racket. Bij Cortex Pure Feel is een dun laagje visco-elastisch rubber in de materiaalmix van de shaft verwerkt. Deze technologie zorgt voor meer trillingsdemping en daarmee voor een zuiverder, stabieler speelgevoel.

FSI Power is op zichzelf niet nieuw: ook de nieuwe Babolat Pure Strike serie maakt van deze technologie gebruik. Wel wordt deze nu voor het eerst in de Pure Drive serie toegepast. De vorige Pure Drive had in de sweetspot de snaren wat compacter op elkaar voor wat extra controle en connectie met de bal. Bij de Babolat Pure Drive 2018 gaat Babolat terug naar de roots van de Pure Drive als ’the power machine’. Het racket heeft eenzelfde 16/19 bespanpatroon, maar de snaren zijn als het ware meer uit elkaar getrokken. Dit zorgt voor meer power en een grotere sweetspot. Ook de balrotatie komt er wat makkelijker uit door deze FSI Power. Dit resulteert in meer power, ook bij off-center hits. De tubings zijn hierbij ook aangepast voor meer bewegingsvrijheid van de snaren. Deze tubings zijn nu zeshoekig.

In het verleden heb ik ook de Babolat Pure Drive gespeeld. Ook de vorige versie (Pure Drive 2015) heb ik getest. Bij deze playtest heb ik ook deze ‘oude’ versie van de Pure Drive meegenomen voor een vergelijk van beide frames.

Baseline:

De Babolat Pure Drive 2018 speelt heerlijk solide vanaf de baseline. De nieuwe Pure Drive presteert over de hele baan prettig, maar vanaf de baseline het fijnst vind ik. Wat mij opviel is dat het racket bij balimpact meer solide voelt dan de vorige Pure Drive. Daardoor krijgt je betere feedback van het racket, maar bovenal een consistenter speelgevoel. Of dit nu komt door het Cortex Pure Feel en/of door een meer homogene RA-waarde (stijfheid) van het frame, ik weet het niet. Het racket voelt gewoon meer solide. Dit was ook te merken bij mijn slice backhands. Het was heel makkelijk om de massa van het frame door de bal te brengen. Goede plow-through dus, zoals dit zo mooi heet.

De spin en power kwam er voor mij ook wat makkelijker uit. Met mijn wat vlakkere groundstrokes is een extra stukje balrotatie en dus marge wel fijn voor mijn spel. Misschien kon ik met de vorige Pure Drive iets preciezer plaatsen, maar qua power en spin wint de Pure Drive 2018 het zeker. Verder opvallend is het balgevoel. De nieuwe Pure Drive heeft voor mijn gevoel meer touch dan zijn voorganger. Ik heb er een paar hele fijne dropshots mee geslagen.

Service:

Met serveren kan mijn gevoelige schouder nog wel eens opspelen. Mede daardoor heb ik ook voor mijn huidige Prince Textreme Warrior 107 gekozen. Ik merkte dat ik iets meer moeite moest doen om met deze nieuwe Pure Drive snelheid in de bal te leggen, maar dat is meer mijn probleem dan dat het aan het racket ligt. Ik heb de servicepower als ruim voldoende ervaren. Wat wel weer goed te merken is, is dat de grip op de bal verbeterd is. Ik kon makkelijker een slice – en/of kickservice produceren. Met name mijn slice service op rechts naar buiten (ik ben rechtshandig) ging erg lekker.

Net:

Lekker! Een ander punt waar ik de verbeterde stabiliteit van het frame duidelijk kon merken, was aan het net. Het racket voelt lekker stabiel bij balimpact. Harde ballen zijn prima te verwerken. Het fijnste vond ik toch wel dat er ook heel veel gevoel in het racket zit. Ik heb er een paar heerlijke stopvolleys mee geslagen, waarbij ik altijd precies het gevoel had dat ik wist wat de bal ging doen.

Power/controle:

De power is zogezegd rijkelijk aanwezig in de Babolat Pure Drive 2018. Vanaf de baseline is het lekker knallen met dit racket. De vorige Pure Drive gaf qua plaatsing misschien iets meer precisie vanwege de dichtere bemazing van de snaren in de sweetspot. Toch vind ik de algehele controle van de nieuwe Pure Drive fijner. Het racket voelt stabieler, als in dat deze minder tordeert. Daardoor vond ik het racket constanter presteren. Je krijgt betere feedback over hoe je de bal raakt. Dit is ook prettig voor spelers die willen doorgroeien. Maar het racket voelt dus gewoon stabieler bij balimpact.

Comfort/armvriendelijkheid:

Altijd een aandachtspunt voor mij! Ik vind het comfort van de nieuwe Pure Drive goed. Doordat het racket minder tordeert, vindt er minder schokbelasting plaats. Ik weet niet zozeer of Cortex Pure Feel zelf ook meer dempt, maar de algehele trillingsdemping van het frame was fijn. Ik heb dit racket getest met een full bed (lengte – en breedte) polyester snaar. Deze Babolat RPM team is het minder stijve en daardoor iets comfortabelere broertje van de bekende RPM Blast. Deze snaar werkte prima met de nieuwe Pure Drive.

Wel zou je het racket nog meer comfort kunnen geven, door een hybride snarensetup met bijvoorbeeld polyester in de lengte met een synthetic gut of multifilament in de breedte. Niet frequente snarenbrekers kunnen lekker voor een multifilament of nog mooier voor een darmsnaar gaan voor maximaal comfort. Bij polyester snaren of bij een hybride, zou mijn advies wel zijn om niet te hoog te gaan qua kilo’s door het toch al stabiele karakter van het frame.

De Babolat Pure Drive 2018 is nu verkrijgbaar in onze webshop!

Overall:

Ik ben onder de indruk van de nieuwe Babolat Pure Drive 2018! Ik vind dat het racket qua stabiliteit en speelgevoel duidelijk verbeterd is. Ook fijn is dat Babolat weer de vertrouwde power en spinpotentie van de Pure Drive heeft teruggebracht. Het racket biedt ruim voldoende comfort en verrassend veel touch. Prima update dus!

Geef een reactie