Babolat Pure Aero 98 getest

Deze hadden jullie nog van ons tegoed! Stephan heeft met veel plezier de Babolat Pure Aero 98 getest en was onder de indruk van de goede mix van spin, power en controle. Lees hier de zeer uitgebreide review.

Tester:

Naam speler: Stephan Couzijn
Niveau: 5/6
Type speler: allcourter, eastern grip, enkelhandige backhand, vrij vlakke slagen
Eigen racket: Yonex EZONE DR 98, Wilson Clash 100, Head Graphene 360+ Extreme Tour. Rackethistorie speler: o.a. Wilson Pro Staff 6.0 95, Wilson Six-One 95, Head Radical, Dunlop Aerogel 300 Tour, Babolat Pure Storm Tour GT, Wilson Pro Staff 95, Wilson Juice Pro, Yonex EZONE DR 98, Wilson Clash 100, Head Gravity MP, Wilson Pro Staff 97 CV, Prince Synergy 98, Babolat Pure Aero VS, Head Extreme Tour en de Yonex VCORE 98.

De Babolat Pure Aero 98 is nu verkrijgbaar in onze webshop, gratis bespannen met een snaar naar keuze.

Getest racket/specificaties:

Merk: Babolat
Model: Pure Aero 98
Bladmaat: 98 sq/inch
Gewicht: 305 gr
Balans: 31.5 cm
Bespanpatroon: 16×20
Lengte: 27 inch
RA: 65
Beam: 21mm / 23mm / 22mm
Swingweight: 327
Bespanning: Babolat RPM Rough 1.25 op 23/22 kg

Intro:

Bij de start van 2023 spelen 3 spelers in de TOP 10 van de ATP met de Babolat Pure Aero 98. Voor elk tennismerk moet dat een droom zijn. Opvallend is ook nog dat het gaat om spelers die alle drie nog onder de 23 jaar zijn. We kunnen gerust stellen dat de “Next-Gen” prima resultaten boekt met de Babolat Pure Aero 98. De drie spelers in kwestie zijn niemand minder dan Holger Rune, Felix Auger-Aliassime (speelde tot voor kort met een Aero Storm in Pure Aero opmaak) en natuurlijk de nummer twee van de wereld Carlos Alcaraz.

Wat het nog interessanter maakt, is dat zowel Alcaraz als Rune de Babolat Pure Aero 98 nagenoeg in stockvorm spelen. Dus Babolat biedt gewone stervelingen zoals jij en ik een unieke kans om met een zo goed als identiek racket te spelen als de Next-Gen wereldtoppers. Dat gegeven is voor mij al reden genoeg om de Babolat Pure Aero 98 uit te proberen.

De Pure Aero 98 vervangt het uitgaande VS-model. Het is meer een naamsverandering dan een verandering van de specificaties, maar toch zijn er enkele opmerkelijke updates. Om te beginnen is de snarenafstand in het bovenste gedeelte van het racket iets dichter geworden voor meer controle. Een andere opvallende verandering is dat de SMAC trillingsdemping technologie is verwijderd en vervangen door NF2 Tech op 3 en 9 uur. Het vervult een vergelijkbare functie, maar is gemaakt van glasvezels – vaak gebruikt in ski’s – wat een natuurlijker product is dat is ontworpen om een beter gevoel bij contact te geven. In tegenstelling tot de standaard Pure Aero is deze techniek niet toegepast in het handvat. Verder is de stijfheid van de Babolat Pure Aero 98 verlaagd ten opzichte van het VS-model, waardoor het comfort is verbeterd.

Racket beoordeling:

Het succes van de Babolat Pure Aero lijn gaat verder dan alleen een goede marketingstrategie. De Pure Aero-lijn is door de jaren geëvolueerd en meegegroeid met de eisen die het moderne spel van jonge spelers zoals Alcaraz en Rune van een racket vragen.

Ik testte de Pure Aero 98 met Babolat RPM Rough 17, bespannen op 23/22 kg. Een spinracket met één van de meest spinvriendelijke snaren. Laten we eens kijken wat dat oplevert!

Baseline:

Elke keer als ik met een frame uit de Aero-familie speel, herinner ik me hoe bizar het racket in eerste instantie voelt als het door de lucht vliegt. Dat gevoel had ik een paar maanden geleden toen ik de standaard Pure Aero van 300 gram testte, en hetzelfde gevoel heb ik nu weer met de 98. De vorm van deze frames is zo anders dan alle andere rackets, waardoor ik mijn van nature meer vlakke techniek moet aanpassen om het beste uit het racket te halen. Het frame is aerodynamisch gevormd, zodat het racket ongelooflijk snel aanvoelt wanneer het parallel aan de grond wordt gezwaaid, maar traag wanneer het loodrecht staat. Zie het als een vliegtuigvleugel. De lijn heet niet voor niets Aero. De Pure Aero 98 smeekt je bijna om met topspin te slaan.

Je ziet Alcaraz, Rune en Felix forehands slaan die anders zijn dan een klassieke spinspeler zoals Nadal. De slagen lijken misschien op elkaar, maar hun slagen zijn minder rond en leveren daardoor meer penetratie, omdat ze minder de bal opborstelen dan Nadal. Begrijp me niet verkeerd de ballen van Nadal hebben niet alleen rotatie maar als één van de weinige spelers kan hij ondanks zijn ronde slagen ook veel lengte in zijn slagen krijgen (maar dat is voorbehouden aan de meester). De nieuwe generatie spelers zwaait nog steeds met hun blad parallel aan de grond, maar slaat dan meer door de bal heen, en dat is waar de Aero 98 in uitblinkt vanaf de baseline.

Spin:

Het racket combineert de swing- en spineigenschappen van een Aero 100 met de directionele controle en precisie van rackets met een kleiner blad. De Babolat Pure Aero 98 zal net als de 100 nog steeds briljant presteren als je in een spinfestijn vanaf de baseline belandt, maar voelt dan veel stabieler en preciezer aan wanneer je op het gaspedaal wilt duwen en krachtig van richting wilt veranderen.

Die extra controle komt vooral door het kleinere blad, het zwaardere gewicht en het ‘strakkere’ snarenpatroon van het racket. Hou er rekening mee dat die kenmerken er ook toe bijdragen dat de Aero 98 iets minder vergevingsgezind is dan de standaard Aero – maar dat is te verwachten als je meer controle wilt.

Dat gezegd hebbende, de Aero 98 is geen traditioneel “controle” racket. Het vrij dikke frame en gemiddelde flex zorgen ervoor dat hij krachtiger aanvoelt dan de meeste andere rackets met een 98 bladmaat. Je moet wel flink met spin slaan om de ballen binnen de lijnen te houden omdat het frame zo makkelijk versnelt.

Snarenpatroon en sweetspot:

Het snarenpatroon is misschien een 16×20, maar het voelt meer als een 16×19. Het dichte snarenpatroon en de FSI SPIN-technologie zorgen toch voor ruim voldoende beweging en snapback, en het is dus gemakkelijk om veel rotatie te genereren. Ik durf te stellen dat de Babolat Pure Aero 98 op dit moment het meest spinvriendelijke 98 frame op de markt is (hoewel de Head Extreme Tour dicht in de buurt komt) en in deze categorie alleen wordt overtroffen door zijn grotere broer de Pure Aero 100 of andere spinmonsters in de 100 categorie. In vergelijking met die frames voelt de Babolat Pure Aero 98 vanaf de baseline veel stabieler aan bij balcontact.

Sterk verbeterd speelgevoel:

Het wordt een beetje een rage in de tennisindustrie om de specificaties van een racket hetzelfde te houden en alleen het gevoel te upgraden. Dat hebben we onlangs nog gezien bij de Head Extreme Tour met de toevoeging van Auxetic). Ik vind dat niet perse een slechte zaak, zolang het uitgaande racket goede prestaties leverde, en dat is hier het geval.

De introductie van die NF2-TECH heeft het gevoel veranderd op het moment dat ballen op de snaren landen. Het gevoel was al prima met de VS-versie, maar niets om over naar huis te schrijven en voelde bij tijd en wijle best stijf aan. De Babolat Aero 98 voelt veel softer aan waardoor ik me veel meer verbonden voel met de bal en durf door te slaan.

De Babolat Pure Aero 98 is t.o.v. de VS versie vergevingsgezinder geworden buiten de sweetspot. In mijn ogen werkt de nieuwe techniek, het racket is stabieler en vergevingsgezinder zonder de precisie te verliezen. De RPM Rough als snaar vult de rest fijn aan.

Net:

Aan het net presteert de Babolat Pure Aero 98 prima net als zijn voorganger. Door het kleinere blad en aerodynamische vorm is het racket snel te bewegen aan het net en kan ik solide volleys wegleggen. Tegelijkertijd vind ik de Aero vorm te breed boven het handvat om goed beet te pakken voor een backhand volley. Hetzelfde probleem ervaar ik bij mijn enkelhandige backhand. Maar dat is iets persoonlijks. Verder een heel solide frame aan het net. 

Service:

Het serveren met de Babolat Pure Aero 98 gaat prima en met ruim voldoende power en precisie. Ook geen grote verandering ten opzichte van zijn voorganger. Wel merk ik bij de returns dat er gevallen zijn waarin contact boven de sweetspot wat dood aanvoelt. Dit is het meest merkbaar bij het retourneren van krachtige services waarbij je moet reiken naar de bal. Er is weinig trilling of ongemak, maar bij ballen buiten de sweetspot komen veel ballen minder diep dan verwacht. Dit is niet geheel onverwacht bij een frame dat in de categorie tourspelers wordt geplaatst, maar het kan iets zijn waar je als gewone speler meer swingweight nodig hebt. Zo zou ik voor mijn returns op 2 en 10 een beetje lood plakken. Voor net even extra punch om door harde services heen te kunnen slaan.

De Babolat Pure Aero 98 is nu verkrijgbaar in onze webshop, gratis bespannen met een snaar naar keuze.

Conclusie:

Het is zo’n uniek racket dat het moeilijk is hem goed te categoriseren, maar als ik het in één zin zou moeten samenvatten, zou ik eigenlijk de oude “VS” naamgeving gebruiken, wat impliceerde dat het racket meer een “pro” versie is dan de niet-VS versies. Dus de Babolat Pure Aero 98 is een meer “pro” versie van de standaard Aero: moeilijker rond te krijgen, maar preciezer en gevarieerder in zijn prestaties.

Als je een baseline “grinder” bent met een hoge mate van vastheid, maar je wilt proberen je spinspel af te wisselen met meer vlak geslagen ballen om punten meer af te dwingen, dan is de Babolat Aero 98 een demo waard. Aan de andere kant, als je een meer klassiek vlak spel speelt, maar je stijl wilt moderniseren en met meer spin wilt slaan, zal de Aero 98 je ook helpen zonder al te veel in te boeten op controle en gevoel. Ik zou alleen wegblijven van dit frame als je een vlak spel hebt en van plan bent dat zo te houden. Je moet met spin spelen (minimaal tussen eastern en semi western grip in) om het beste uit de Babolat Aero 98 te halen. Qua update vind ik de Babolat Pure Aero 98 zeker een verbeterde versie van zijn voorganger vooral op terrein van gevoel en armvriendelijkheid.

Geef een reactie