Tecnifibre Triax test

Stephan heeft de afgelopen weken de Tecnifibre Triax getest. Deze ‘revolutionaire snaar zou het beste van een multi – en monofilament snaar moeten combineren’ aldus het Franse merk. Lees hier de volledige review.

Intro

Na mijn laatste review van de Diadem Flash 17 (1.20 mm) is het nu de beurt aan de nieuwe multifilament snaar van Tecnifibre namelijk de Triax 16 (1.33 mm). Ik ben zeer benieuwd hoe deze ‘multifilament poly fusion’ snaar zich gedraagt t.o.v. mijn huidige co-polyester snaar de Diadem Flash 17.

Tecnifibre is al decennia een leider in het vervaardigen van de beste tennissnaren ter wereld. In de afgelopen jaren heeft Tecnifibre verschillende materialen gemengd om te proberen de “perfecte mix” te creëren tussen de stijvere, op controle gerichte polyester snaar en de zachtere, meer comfortabele multifilament snaar. De nieuwste aanwinst van het merk, Triax, lijkt die kloof te overbruggen.

Structuur Tecnifibre Triax

Triax is gemaakt van 50% polyamidevezels en 50% thermisch verbeterd polyester. Tecnifibre heeft hun anti-slijtage SPL-coating toegevoegd om de duurzaamheid van de snaren te verbeteren. In hun onderzoek ontdekte Tecnifibre dat Triax 15% stijver/steviger aanvoelt dan een typisch multifilament en 15% meer schokken absorbeert dan een gemiddeld monofilament. Misschien wel het meest opvallende is hun bewering dat Triax 50% duurzamer is dan de typische multifilament snaar, waarvan hun eigen zeer hoogwaardige X-One Biphase er één is.

Test

Dat klinkt veel belovend. Nu snel de baan op. Ik heb de Triax in mijn Wilson Pro Staff 97 CV getest op 24.5/23.5 kilo, gelijk aan de kilo’s voor de Diadem Flash 17. De eerste slagenwisselingen voelden heel gedempt aan en mijn ballen vielen vrij kort. Waarschijnlijk omdat de bespanning net vers was. Ik merk als ik de ballen iets voller raak dat de lengte van mijn slagen een heel stuk verbetert. Ik geniet van het gevoel van deze snaar. De Tecnifibre Triax is stijf voor een multifilament, maar dat is te verwachten, aangezien het een hybride zou moeten zijn van een multi- en een poly-snaar. Ik hou van veel controle in mijn slagen en het directe gevoel van poly’s. Ik vind dat het spinpotentieel redelijk goed is voor een niet-poly. De Triax kan niet op tegen de echte spinsnaren zoals een Babolat RPM Blast, maar is qua spin zeker goed genoeg voor mijn spel.

Duurzaamheid en spanningsbehoud

Ik heb er nu een dikke 6 uur mee gespeeld en hij zit er nog steeds goed in. Dat komt mede doordat de 1.33 net iets dikker is dan mijn Diadem Flash 17 (1.20 mm). Hoe dikker de snaar, hoe beter de duurzaamheid en controle (en hoe stijver de snaar). Ik geef de voorkeur aan multi’s rond de 1,25. Gelukkig wordt de Triax geleverd in verschillende diktes: 1,25, 1,28, 1,33 en 1,38. Dus mocht je snel snaren breken, dan kun je kiezen voor een iets dikkere snaar. In mijn slagen vanaf de baseline heb ik het gevoel dat ik goede controle heb, een fijn gevoel en weinig tot geen snaarbeweging (vergelijkbaar met poly-snaren).

De Tecnifibre Triax doet het prima en houdt zijn spanning goed vast. In een 100 blad zal de snaar wellicht iets minder lang meegaan. Maar na 6 uur in mijn Pro Staff 97 CV is deze Triax al beter dan de meeste Poly’s die ik gebruik (ze breken misschien niet maar verliezen hun spanning snel, waardoor ze al snel minder presteren).

Ook aan het net werkt de Tecnifibre Triax heel fijn. Ik heb veel gevoel en trillingen zijn nauwelijks te voelen. Met serveren merk ik dat ik iets minder power heb dan met mijn Diadem Flash of een andere poly, maar daartegenover staat dat ik met de Tecnifibre Triax wel heel precies kan serveren en vooral heel constant.

Gewoon een heel plezierige snaar! Laten we eens kijken naar enkele voor- en nadelen van de Tecnifibre Triax.

Voors en tegens

+ Duurzaam (zeker voor een multifilament snaar!)

+ Comfortabel

+ Gecontroleerd

– Snarenbrekers zullen ook de Triax nog steeds breken

– Niet zo spinvriendelijk als een poly

– Een beetje prijzig

Als je een liefhebber bent van poly’s en een snaarbreker bent, dan is de Tecnifibre Triax misschien niet spinny of duurzaam genoeg voor jou. Maar als je van zachtere poly’s houdt of gewoon meer controle wilt van je multifilament, dan is de Triax zeker een snaar om te proberen. Te veel clubspelers gebruiken polyestersnaren terwijl dat niet echt bijdraagt aan hun spel en bovendien armblessures in de hand speelt. Mijn advies is om een ​​hoogwaardige multifilament-snaar, zoals de Tecnifibre Triax, te proberen en te kijken of dat voor jou werkt.

Beoordeling

  • Duurzaamheid (voor een multifilament): 8.5
  • Spanningsbehoud: 8.5
  • Spin/slice: 7.5
  • Balgevoel: 8.5
  • Power: 7.5
  • Controle: 8
  • Comfort/armvriendelijkheid: 8

Onder aan de streep

De Tecnifibre Triax is één van de fijnste multifilament snaren op de markt. Ik hou van zachtere poly’s en deze komt qua gevoel dichtbij, maar behoudt nog steeds dat comfortabelere gevoel van een multifilament snaar. Ik denk dat Tecnifibre op het goede spoor zit met hun onderzoek naar de “perfecte mix” voor de ultieme snaar. De Triax behoudt het comfort en gevoel van een uitstekende multifilament snaar, met verbeteringen in controle en duurzaamheid. Als je houdt van het voorspelbare, soms dode gevoel van een polyester snaar, maar je arm hunkert naar meer comfort en minder trillingen, dan is de Tecnifibre Triax voor jou ontworpen!

Geef een reactie