Tecnifibre TF-X1 300 getest

In navolging van mijn review van de T-Fight RS 305 mag ik nu de andere kant van het racketspectrum uitproberen met de hagelwitte en gloednieuwe Tecnifibre TF-X1. Een prachtig frame om te zien en door de matte finish ook heel fijn om door de handen te laten gaan. De TF-X1 is een nieuw racket in de comfortcategorie en een interessante concurrent van de Wilson Clash 100. De Tecnifibre TF-X1 300 getest door Stephan!

Tester

Naam speler: Stephan Couzijn
Niveau: 5/6
Type speler: 44 jarige, allcourter, eastern grip, enkelhandige backhand, vrij vlakke slagen
Eigen racket: Yonex EZONE DR 98, Wilson Clash 100, Head Graphene 360+ Gravity MP
Rackethistorie speler: Wilson Pro Staff 6.0 95, Wilson Six-One 95, Head Radical, Dunlop
Aerogel 300 Tour, Babolat Pure Storm Tour GT, Wilson Pro Staff 95, Wilson Juice Pro, Yonex EZONE DR 98, Wilson Clash 100, Head Gravity MP, Wilson Pro Staff 97 CV, Prince Synergy 98.

De TF-X1 300 van Tecnifibre is nu verkrijgbaar in onze webshop, inclusief gratis bespanning naar keuze!

Specificaties

Merk: Tecnifibre
Model: TF-X1 300
Bladmaat: 100 sq/inch
Gewicht: 300 gr
Balans: 32.0 cm
Bespanpatroon: 16×19
Lengte: 27 inch
RA: 71
Swingweight: 323
Framedikte: 24/24/24 mm
Bespanning: Diadem Flash 17 op 24/23 kg

Racket beoordeling

Ik heb het de laatste tijd, vanwege mijn tenniselleboog, vaak over het belang van het toevoegen van meer comfortgerichte rackets aan de markt. Sommige merken, zoals Pro Kennex, bouwen hun hele merk rond armcomfort. HEAD biedt genoeg racketlijnen om de comfortcategorie te dekken met de Gravity en de softe Prestige rackets, Wilson heeft de beroemde Clash-lijn, Prince heeft de Phantom rackets en Diadem de Nova en Elevate series. Nu heeft Tecnifibre de TF-X1 gelanceerd.

Even een kort technisch verhaaltje. De Tecnifibre TF-X1 wordt geleverd met de technologie van de Lacoste L 20. Het wordt de X-Damp genoemd en moet 36% van de schadelijke trillingen die door het handvat komen dempen. Het is een soort demper ingebouwd in een siliconen blok in het handvat. Mijn ervaring is dat deze technologie vrij goed werkt ondanks de RA waarde van 71 en een volledig bedje snaren van Diadem Flash kon ik zonder pijn in mijn elleboog spelen. Dat was meteen een enorme opsteker. Het is toch fijn wanneer je na een intensieve sessie, aan de bar je glas sportdrank nog kunt optillen. De Tecnifibre TF-X1 300 is niet zo soft en flexy als de Clash, maar het geeft je als speler wel een beetje meer power en vergelijkbare spineigenschappen als de Wilson Clash 100. Eerlijk gezegd verraste mij de RA waarde wel. Tijdens het spelen voelde de TF-X1 veel comfortabeler aan dan bijvoorbeeld een Pure Aero met vergelijkbare RA waarde.

Baseline

De Tecnifibre TF-X1 is een krachtig wapen. Je moet met veel spin slaan om de power te temmen, anders kunnen de ballen snel lang vliegen. Maar als spin jouw ding is, dan zul je veel plezier beleven aan dit frame. Na de eerste slagenwisseling is duidelijk dat de Tecnifibre TF-X1 veel power in zich heeft en opmerkelijk makkelijk rond te krijgen is gezien zijn toch behoorlijke swinggewicht. Het voelt meteen als een iets controleerbaardere Wilson Clash 100. Ik voelde dat de TF X1 een geweldige balans heeft tussen spin en power en beide ook nog beheersbaar. Daarmee lijkt de ingebouwde technologie te werken. Het voelde heel gemakkelijk om vanaf de baseline diep tegen de achterlijn te slaan. Wel merk ik dat je, net als bij alle andere power frames, ook bij de Tecnifibre TF X1 300 op moet passen dat je niet uit de bocht vliegt. Iets meer spin helpt bij het binnen de lijnen houden van de ballen. Verder voelt de TF X1 opvallend solide vanaf de baseline. Ook slice ballen komen prima van het blad. Vooral vanwege het volwassen gewicht van dit frame. Ik denk dat de Tecnifibre TF-X1 vanaf de baseline zeker een geduchte concurrent is voor de Babolat Pure Drive of de Wilson Clash, maar ook de Dunlop FX 500 komt in de buurt. Wat dit racket beter doet dan de Wilson Clash 100 is het toevoegen van meer gecontroleerde power aan je slagen.

Het is duidelijk een frame voor spelers die graag agressief vanaf de baseline spelen. Zowel met mijn forehand als mijn backhand kan ik vol doorslaan en door het prima gewicht zijn het zware ballen die aan de overkant op de baseline ploffen.

Volleys

Aan het net was het makkelijk volleren met de Tecnifibre TF-X1. Ondanks het gewicht was het niet moeilijk om het racket snel te manoeuvreren. Het racket voelt solide aan, waardoor ik de volleys goed kon doorslaan en wegleggen. Bij de smashes voel je de power van dit racket. De ballen spatten er vanaf. Eerlijk gezegd ging het volleren beter dan verwacht. Mijn verwachting van een power frame is dat het onstabieler is dan mijn eigen Prince Synergy 98 maar dat viel reuze mee. Een absoluut pluspunt van de Tecnifibre TF-X1! Duidelijk is wel dat qua gevoel het frame niet het meest geschikt is om te volleren. Maar stevig wegleggen is geen enkel probleem.

Serveren

Zoals verwacht was het serveren heel gemakkelijk met de Tecnifibre TF-X1. Zelfs als ik de ballen niet zo hard probeerde te raken, voelde ik dat ik genoeg power van het racket kreeg om de hoeken te raken. Vergelijkbaar met de baseline slagen had ik ruim voldoende gecontroleerde power met serveren. Ook het retourneren was met de TF-X1 300 dik in orde. Alhoewel ik de laatste tijd gewend ben aan het swinggewicht (330) van de Prince Synergy 98; dan boet je wel wat aan stabiliteit in bij de return. Ik moest soms bij hard geslagen services het frame goed vasthouden om te voorkomen dat hij werd weggedrukt. Maar begrijp mij niet verkeerd voor een power frame is de Tecnifibre TF-X1 goed op gewicht en kun je returns goed en diep slaan.

De TF-X1 300 van Tecnifibre is nu verkrijgbaar in onze webshop, inclusief gratis bespanning naar keuze!

Conclusie

De Tecnifibre TF-X1 300 is niet zo comfortabel en flexy als de Wilson Clash 100, maar biedt meer power en stabiliteit. Ik denk dat dit een solide keuze is voor licht gevorderde baseliners die wat hulp willen van het racket zonder de stijfheid die bijna altijd gepaard gaat met power frames zoals de Pure Drives en de Pure Aeros.

DELEN
Vorig artikelHead Boom MP getest
Volgend artikelYonex EZONE 2022
Stephan Couzijn, 47 jaar en al ruim 30 jaar fervent fan van de tennissport. Je kunt me altijd wakker maken voor een potje tennis en speel ik al jaren competitie en ben ik nu ook enthousiast tester voor mijnracket.nl.

Geef een reactie