“Gemiddelde spankracht, een grote misvatting”

Als er wordt bespannen in de winkel, of nog leuker, op een groot toernooi zoals te Rotterdam, Rosmalen of één van de Grand Slams, worden er een hoop vragen gesteld. Eén van deze vragen gaat over de spankracht (aantal kg) in tennisrackets. En het wordt lastiger als de vraag gaat over gemiddelde spankracht:

“Wat is de gemiddelde spankracht die de spelers op hun racket hebben?”

Onderstaand staat uitgelegd waarom dit niet in één zin beantwoord kan worden… Pro Tour bespanner Timo van Driel legt uit:

Timo van Driel

Allereerst heb je verschillen in bladgrootte. De één heeft een groter blad dan de ander. Tot dit jaar heeft Roger (Federer) altijd met een heel klein Wilson racket gespeeld. Rafa (Nadal) daarentegen speelt met een veel groter blad vergeleken met die van Roger. Rafa’s racket moet drie kilo harder bespannen worden om hem net zo strak te krijgen als die van de Zwitserse meester.

Als we kijken naar patronen zul je nog een verschil ontdekken. Rafa en Roger gebruiken een patroon bestaande uit 16 lengte- en 19 breedtesnaren. Novak (Djokovic) gebruikt 18 bij 20. Volgens de specificaties gebruiken Rafa en Novak dezelfde bladgrootte. Stel ze gebruiken dezelfde spankracht, komt Novak zijn racket strakker bespannen van de machine omdat je meer snaren aantrekt.

En wat dacht je van de snaren? Logischerwijs kunnen er grote verschillen zijn in snaren. Op de Tour zijn de meest populaire snaren de darm en polyester snaren. Er is altijd een verschil in elasticiteit tussen snaren, zo ook bij polyester. En ook al hoeft het niet extreem te zijn, er is een grote kans dat de ene poly harder wordt dan de ander. Sowieso heeft een polyester snaar minder spankracht nodig dan een nylon of multifilament bespanning. Darm daarentegen kan een hoop kanten op. Het is een snaar die spelers wel eens ‘geprestretched’ willen. En de darm reageert verschillend op 5%, 10%, 15% of 20% op de machine, of als je hem met de hand voor-rekt.

Stan Wawrinka's Yonex VCORE Tour G being strung
Het racket van Stan ’the man’ Wawrinka op de bespanmachine

Dus, wat is de gemiddelde spankracht die spelers gebruiken? Eerlijk, geen idee… De hardheid daarentegen kan wel gemeten worden direct na het bespannen. Dit geeft een goede indicatie betreffende het speltype van de speler en het gedrag van de variabelen. Laat de spankracht niet leidend zijn, maar laat je goed adviseren over deze kwestie!

Geef een reactie