De juiste tennissnaar voor elk type speler

‘De juiste tennissnaar voor elk type speler: alles wat je over de verschillende snaartypen en speeleigenschappen moet weten’. Een uiteenzetting van de verschillende snaartypen en bijbehorende speeleigenschappen. Verplichte kost voor elke tennisser en bespanner!

Luxilon Element 125 close

In dit artikel gaan wij in op de verschillende typen tennissnaren en hun speeleigenschappen, zodat je een betere afweging kunt maken welk type snaar voor jou en jouw spel het meest geschikt is.

Nylon
Het meest basic snaartype op de markt is nylon. Vanaf grofweg €15,- kun je al een nylon snaar spelen. Nylon snaren zijn over het algemeen vrij soepel. Let op: Synthetic Gut snaren vallen ook in deze categorie. Anders dan hun naam doet vermoeden, hebben deze snaren niets met darm (zie hieronder) te maken. De prijs en kwaliteit van nylon snaren loopt op naar mate er meer extra’s aan de snaar worden toegevoegd, zoals een contour of coating, voor extra grip op de bal of duurzaamheid van de snaar. Er zijn ook synthetische snaren die uit meerdere filamenten zijn opgebouwd, namelijk de multifilament snaren.

Multifilament
Multifilament snaren komen het meest bij darm in de buurt. Het grote voordeel van dit snaartype t.o.v. van de gewone nylon bespanningen is extra comfort, trillingsdemping en een duidelijk beter behoud van de spanning. Hoe meer filamenten, hoe beter de speeleigenschappen van de snaar. Een knappe multifilament bespanning kost tussen de €25,- en €50,-.

Nylon en multifilament bespanningen zijn ondanks de inhaalrace van de ‘gebruiksvriendelijke’ polyester snaren, nog absoluut de beste keus voor het merendeel van de tennissers. Dit vanwege het comfortabele en gebruiksvriendelijke karakter van deze snaren.

Polyester
Binnen de polyester snaren is de laatste jaren een grote ontwikkeling geweest. Vroeger waren de polyester snaren puur en alleen op duurzaamheid gebouwd, maar daar is de afgelopen jaren flink wat in veranderd. Het voordeel van polyester snaren is dat deze niet of nauwelijks schuiven (ofwel heel goed weer in hun oorspronkelijke positie terugkomen), een goede duurzaamheid hebben en veel controle bieden. Het nadeel van polyester is dat de snaren wat pittiger op de arm zijn. Polyester snaren zijn met name geschikt voor spelers die regelmatig een bespanning eruit slaan. Polyester snaren variëren grofweg in prijs tussen €20,- en €35,-. Polyester snaren worden ook veel in een hybride setup gebruikt, waarbij er met verschillende lengte – en breedtesnaren wordt gewerkt (zie hieronder).

Diadem Solstice Power 16 close 2
De Diadem Solstice Power heeft een stervormige bouw voor meer ballbite en zorgt voor extra snapback

Het advies voor polyester snaren is om deze minimaal 5 tot 10% (in sommige gevallen zelfs 20%) lichter dan normaal te bespannen. De ‘nieuwe’ polyester snaren zijn er in allerlei varianten: glad, scherp (gehoekt, stervormig) of ruw. Maar ook (traditioneel) stijf of wat elastischer zoals de soft polyester snaren. De ruwe snaar geeft meer grip op de bal, waar de scherpe snaren meer snapback geven wat goed is voor extra versnelling. Gladde snaren, die dus ook scherp kunnen zijn, geven meer balrotatie voor spin. Door de constante ontwikkeling binnen de polyester snaren, zijn er ook zachtere en elastischere polys die voor een breder publiek speelbaar zijn. Let wel: polyester snaren blijven stijf en zijn dan ook niet aan te raden voor spelers met arm – of schouderklachten!

Darm (Natural Gut)
Nog steeds een favoriet bij vele topspelers (meestal als hybride setup gebruikt; zie hieronder) is darm/natural gut. Deze snaren blijven onovertroffen qua spanningsbehoud, speelgevoel, power en trillingsdemping. Darm snaren zijn wel behoorlijk duur (€60,- tot €80 voor een volledige bespanning), maar door het voortreffelijke spanningsbehoud blijven de speeleigenschappen van darm veel langer goed. Qua duurzaamheid gaat een darmsnaar tussen de 3 en 6 keer langer mee dan multifilament snaren, waardoor de snaar verhoudingsgewijs weer minder duur is dan een multifilament. De darmsnaren hebben tegenwoordig een coating, waardoor ze ook goed speelbaar blijven bij wat vochtiger weer.

Babolat VS Touch 16 full
De Babolat VS Touch 16 darmsnaar blijft onovertroffen qua feel, comfort, elasticiteit en spanningsbehoud

Hybride bespanningen
Hybride bespanningen zijn een mix van 2 snaartypen. Er wordt dus met verschillende lengte – en breedtesnaren gewerkt waarbij je de voordelen van beide snaartypen kunt combineren. Veel voorkomende hybrides zijn: darm en polyester, polyester en multifilament en twee soorten polyester gecombineerd met elkaar. Darm of een mooie multifilament in de lengte zorgt voor power, comfort en gevoel. De polyester breedtesnaar kan extra controle of spin toevoegen. Andersom zorgt polyester in de lengte voor extra duurzaamheid en controle, waarbij de zachtere darm of multifilament snaar in de breedte voor extra comfort zorgt.

In onze webshop vind je een ruim aanbod aan snaren in nylon, multifilament en polyester.

N.B. de indicatie van de prijzen voor bovengenoemde snaren zijn inclusief ‘bespanloon’.

2 REACTIES

  1. Vraagje ik slijt snaren doordat ik de bal im de top raak
    Ik speel nu met de polyfibre cobra
    Maar doe daar een week mee
    Welke snaar gaat langer
    Mee?

Geef een reactie