De juiste tennissnaar voor elk type speler

‘De juiste tennissnaar voor elk type speler: alles wat je over de verschillende snaartypen en speeleigenschappen moet weten’. Een uiteenzetting van de verschillende snaartypen en bijbehorende speeleigenschappen. Verplichte kost voor elke tennisser en bespanner!

Luxilon Element 125 close

In dit artikel gaan wij in op de verschillende typen tennissnaren en hun speeleigenschappen, zodat je een betere afweging kunt maken welk type snaar voor jou en jouw spel het meest geschikt is.

Nylon
Het meest basic snaartype op de markt is nylon. Vanaf grofweg €15,- kun je al een nylon snaar spelen. Nylon snaren zijn over het algemeen vrij soepel. Let op: Synthetic Gut snaren vallen ook in deze categorie. Anders dan hun naam doet vermoeden, hebben deze snaren niets met darm (zie hieronder) te maken. De prijs en kwaliteit van nylon snaren loopt op naar mate er meer extra’s aan de snaar worden toegevoegd, zoals een contour of coating, voor extra grip op de bal of duurzaamheid van de snaar. Er zijn ook synthetische snaren die uit meerdere filamenten zijn opgebouwd, namelijk de multifilament snaren.

Multifilament
Multifilament snaren komen het meest bij darm in de buurt. Het grote voordeel van dit snaartype t.o.v. van de gewone nylon bespanningen is extra comfort, trillingsdemping en een duidelijk beter behoud van de spanning. Hoe meer filamenten, hoe beter de speeleigenschappen van de snaar. Een knappe multifilament bespanning kost tussen de €25,- en €50,-.

Nylon en multifilament bespanningen zijn ondanks de inhaalrace van de ‘gebruiksvriendelijke’ polyester snaren, nog absoluut de beste keus voor het merendeel van de tennissers. Dit vanwege het comfortabele en gebruiksvriendelijke karakter van deze snaren.

Polyester
Binnen de polyester snaren is de laatste jaren een grote ontwikkeling geweest. Vroeger waren de polyester snaren puur en alleen op duurzaamheid gebouwd, maar daar is de afgelopen jaren flink wat in veranderd. Het voordeel van polyester snaren is dat deze niet of nauwelijks schuiven (ofwel heel goed weer in hun oorspronkelijke positie terugkomen), een goede duurzaamheid hebben en veel controle bieden. Het nadeel van polyester is dat de snaren wat pittiger op de arm zijn. Polyester snaren zijn met name geschikt voor spelers die regelmatig een bespanning eruit slaan. Polyester snaren variëren grofweg in prijs tussen €20,- en €35,-. Polyester snaren worden ook veel in een hybride setup gebruikt, waarbij er met verschillende lengte – en breedtesnaren wordt gewerkt (zie hieronder).

Diadem Solstice Power 16 close 2
De Diadem Solstice Power heeft een stervormige bouw voor meer ballbite en zorgt voor extra snapback

Het advies voor polyester snaren is om deze minimaal 5 tot 10% (in sommige gevallen zelfs 20%) lichter dan normaal te bespannen. De ‘nieuwe’ polyester snaren zijn er in allerlei varianten: glad, scherp (gehoekt, stervormig) of ruw. Maar ook (traditioneel) stijf of wat elastischer zoals de soft polyester snaren. De ruwe snaar geeft meer grip op de bal, waar de scherpe snaren meer snapback geven wat goed is voor extra versnelling. Gladde snaren, die dus ook scherp kunnen zijn, geven meer balrotatie voor spin. Door de constante ontwikkeling binnen de polyester snaren, zijn er ook zachtere en elastischere polys die voor een breder publiek speelbaar zijn. Let wel: polyester snaren blijven stijf en zijn dan ook niet aan te raden voor spelers met arm – of schouderklachten!

Darm (Natural Gut)
Nog steeds een favoriet bij vele topspelers (meestal als hybride setup gebruikt; zie hieronder) is darm/natural gut. Deze snaren blijven onovertroffen qua spanningsbehoud, speelgevoel, power en trillingsdemping. Darm snaren zijn wel behoorlijk duur (€60,- tot €80 voor een volledige bespanning), maar door het voortreffelijke spanningsbehoud blijven de speeleigenschappen van darm veel langer goed. Qua duurzaamheid gaat een darmsnaar tussen de 3 en 6 keer langer mee dan multifilament snaren, waardoor de snaar verhoudingsgewijs weer minder duur is dan een multifilament. De darmsnaren hebben tegenwoordig een coating, waardoor ze ook goed speelbaar blijven bij wat vochtiger weer.

Babolat VS Touch 16 full
De Babolat VS Touch 16 darmsnaar blijft onovertroffen qua feel, comfort, elasticiteit en spanningsbehoud

Hybride bespanningen
Hybride bespanningen zijn een mix van 2 snaartypen. Er wordt dus met verschillende lengte – en breedtesnaren gewerkt waarbij je de voordelen van beide snaartypen kunt combineren. Veel voorkomende hybrides zijn: darm en polyester, polyester en multifilament en twee soorten polyester gecombineerd met elkaar. Darm of een mooie multifilament in de lengte zorgt voor power, comfort en gevoel. De polyester breedtesnaar kan extra controle of spin toevoegen. Andersom zorgt polyester in de lengte voor extra duurzaamheid en controle, waarbij de zachtere darm of multifilament snaar in de breedte voor extra comfort zorgt.

In onze webshop vind je een ruim aanbod aan snaren in nylon, multifilament en polyester.

N.B. de indicatie van de prijzen voor bovengenoemde snaren zijn inclusief ‘bespanloon’.

7 REACTIES

 1. Vraagje ik slijt snaren doordat ik de bal im de top raak
  Ik speel nu met de polyfibre cobra
  Maar doe daar een week mee
  Welke snaar gaat langer
  Mee?

 2. Ik speel momenteel high end competitietennis met Luxilon Alu Power Soft 1.25 (23kg) in Wilson Blade 98 doch sinds afgelopen zomer verslijt ik 2 paar snaren … per wedstrijd! Kan U een voorstel doen voor alternatief? High end snaren die comfort, snelheid en spin combineren.

  • Hoi Rembert,

   Bedankt voor je berichtje! Ik zou de Diadem snaren eens proberen. In eerste instantie denk ik hierbij aan de Pro X, maar ook de Flash zou een goede optie kunnen zijn, omdat die een iets zachter speelgevoel biedt. We hebben een Diadem snaren testpakket (https://www.mijnracket.nl/product/diadem-snaren-testpakket/) waarin de 3 bestsellers zitten. Ook de Solstice Power zit hierin – comfort en spin. Misschien is zo’n pakket een interessante optie voor je om de snaren eens te proberen. Gr. Mike.

 3. Hallo, onze dochter (10 jaar) speelt al op hoog niveau tennis. Ze speelde met de velocity maar haar snaren bewogen heel hard en ze kon ze zelf niet terug mooi zetten. Was niet ideaal meer spelen. We hebben de lynx 17 nu gehaald maar twijfel of dit niet te hard is. Zijn er andere alternatieven of suggesties ?
  Dank je wel!

  • Hoi Inge, bedankt voor je berichtje! Wijzelf zijn altijd heel voorzichtig met polyestersnaren voor kids in de groei. Dit type snaar is veel stijver en meer low-powered, waardoor het meer op de arm aankomt. Mocht je wel graag deze stap willen maken, denk dan ook zeker aan een hybride setup: een dunne (bij voorkeur 1.20 zachtere poly) in de lengte met bijvoorbeeld diezelfde Velocity multi in de breedte. Dat gaat al enorm schelen en dan zit je er qua hardheid een beetje tussenin. Brak ze de Velocity ook? Of was het met name het schuiven van de snaren wat vervelend was? En in welk en op welk aantal kg ging het?

   Voor een dunne, wat zachtere poly voor in de lengte zou ik je deze kunnen adviseren: https://www.mijnracket.nl/product/diadem-flash-set/

   Hopelijk heb je hier wat aan!

   Gr. Mike

  • Hey! Ze speelde een kleine maand met de velocity voor hij brak. Met de velocity had ze 23kg op de lengte en 22 op de breedte. De lynx heb ik nu 22kg op de lengte en 21 op de breedte gedaan. Merk wel dat ze veel meer controle heeft met de lynx. Hoeveel kg zou jij aanraden als de lengte de poly is en de velocity in de breedte? Misschien is dat een betere optie om naar hybride te gaan. Is de Diadem flash zachter dan de lynx? Op de club werken ze ook samen met luxilon maar onze dochter heeft sponsoring van head. Dus moest een head snaar ook lukken zou dat fijn zijn.

Geef een reactie