Comfort Energy sportzolen getest

Vandaag eens heel wat anders hier op mijnracket.nl. In het kader van comfortabel en blessurevrij sporten heeft Mike een aantal weken een nieuwe sportzool mogen testen. De Comfort Energy sportzolen van fabrikant Comfortable blinken met name uit in schokabsorptie. Lees verder!

comfort-energy-sportzolen-totaal

De Comfort Energy sportzolen (energysoles.nl) worden gemaakt van het materiaal ‘Sands’. Sands is een materiaal dat naar de voet vormt en daardoor met name in het voetgewelf extra ondersteuning moet brengen op een natuurlijke manier, te vergelijken met blootvoets lopen op zand. Het materiaal heeft erg goede dempende eigenschappen en geeft, zoals de naam van de zolen al doet vermoeden, ook energie terug bij afzet. Met name op harde ondergronden zou dit te merken moeten zijn. Ikzelf heb de zolen gedurende 8 uur op gravel getest. Ons Nederlands FED Cup teammember Cindy Burger schijnt al jarenlang gebruik te maken van de Comfort Energy sportzolen.

comfort-energy-sportzolen-productafbeelding

Specificaties:
Merk: Comfortable
Type zool: Comfort Energy Soles (energysoles.nl)
Dikte: 4.5 mm
Maat: 43
Gewicht: 40 gram

Getest door:
Naam: Mike
Speelsterkte: 4/4
Schoen: Mizuno Wave Exceed Tour Clay, mt. 43
Testduur: 8 uur
Huidige eigen sportzool: Footbalance ‘Game’

Pasvorm:
De pasvorm van de Comfort Energy Soles is keurig. Maat 43 is ook echt maat 43. De zolen pasten probleemloos in mijn tennisschoenen, uiteraard na eerst mijn huidige Footbalance zolen eruit gehaald te hebben. Vers in de schoenen, voelden de zolen in eerste instantie wat dik. Dit was even wennen, want snel daarna ging de zool naar de voet vormen. 

comfort-energy-sportzolen-plus-schoenen

Beoordeling:
Comfort en ondersteuning
Nieuw in de schoenen voelen de Comfort Energy Soles erg zacht en comfortabel aan. Gedurende deze testperiode bleef dit ook zo. Het ‘Sands’ materiaal vormt zich naar de voet, maar blijft de voetvorm niet permanent aanhouden. Het materiaal komt steeds weer terug in zijn oorspronkelijke vorm. Dit is enerzijds fijn, want dit zorgt voor langdurige, goede demping en comfort. Anderzijds is de steun minder dan ik gewend ben. 

Voorafgaand aan deze test heb ik namelijk het hele buitenseizoen (gravel) op mijn op maat gemaakte Footbalance ‘Game’ zolen gespeeld, zie hiervoor deze review. De Footbalance zolen zijn in de voor – en midvoet van een thermoplastisch materiaal gemaakt dat naar de voet gaat vormen nadat het verwarmd is. Deze vorm en ondersteuning in het voetgewelf is blijvend. Dit is dus wat ik inmiddels gewend ben. De Comfort Energy Soles geven meer demping dan mijn Footbalance zool, maar de Footbalance zool geeft me toch duidelijk meer ondersteuning in mijn voetgewelf, iets wat ik als erg prettig ervaar. 

Wendbaarheid en vermoeidheid voeten 
De Comfort Energy sportzolen zijn met ca. 40 gram per zool lekker licht. Zoals hierboven vermeld heb ik deze zolen op gravel getest. Mijn Footbalance zolen geven mij bij zijwaarts bewegen en afzetten een lekkere directe respons. Bij de Comfort Energy Soles zakte ik wat meer weg in de zool bij het afzetten. Dit ging bij mij ten koste van het snelle wenden en keren, wat in mijn spel erg belangrijk is. Ik heb de zolen dus op gravel getest. Op een hardere, minder dempende ondergrond als hardcourt of tapijt zou de zool mogelijkerwijs wat beter werken. Gravel dempt van zichzelf natuurlijk al enigszins. Ik ga de zolen van de winter ook in de hal op tapijt testen en kom dan terug met mijn bevindingen.

Na een lange sessie is wel te merken dat voeten minder vermoeid aanvoelen. Het comfortgehalte van de zolen is dan ook erg hoog.

comfort-energy-sportzolen-los

Conclusie
De protectie van de voetzool en de langdurige demping van de Comfort Energy sportzolen zijn top, de support en het ‘energieverlies bij afzetten’ vond ik wat minder. Ik denk dat deze zool in het bijzonder goed werkt bij sporten waar met name voorwaarts bewogen wordt, zoals running. Desalniettemin krijg je voor €19.99 heel veel comfort voor de voeten. Dus als dat is waar je met name naar op zoek bent, kan ik je de Comfort Energy Soles zeker aanbevelen. Zoals gezegd ga ik de zolen ook op een hardere ondergrond gebruiken, waarna ik mijn bevindingen aan deze post zal toevoegen.

Geef een reactie