ASICS Solution Speed FF 3 getest

De nieuwe ASICS Solution Speed FF 3 getest door Mike! Dit is met afstand de lichtste en snelste tennisschoen van ASICS op dit moment en één van de lichtste schoenen op de markt! In deze review o.a. een vergelijk met de vorige versie van deze schoen.

Intro:

Ik draag al flink wat jaren ASICS tennisschoenen. Grofweg mijn laatste 9 paar tennisschoenen zijn allemaal ASICS schoenen geweest. Qua (smalle) pasvorm en snelheid is de vorige Solution Speed FF 2 mijn favoriet en mijn standaard wedstrijdschoen. De onlangs ook door mij geteste Gel Resolution 9 is qua (zijwaartse) support een absolute topper. Voor ’the best of both’, dus snelheid en stabiliteit heeft ASICS de Court FF 3, de Djokovic schoen. Ik heb al deze modellen uitgebreid door de test gehaald. Klik op de links om de reviews nogmaals te lezen. Nu was het dus tijd om de Solution Speed FF 3 aan een stevige test te onderwerpen!

Pasvorm:

Bij ASICS tennisschoenen zit ik eigenlijk altijd op een maat 9.5 US = 43.5. Ook bij deze Solution Speed FF kwam ik hier weer keurig op uit.

Qua pasvorm is er echter wel een hoop veranderd bij deze update van de Solution Speed FF. De vorige versies hadden het bovenwerk allemaal stevig ingepakt met PU voor slijtvastheid en optimale omsluiting van de voorvoet. Het Dynawrap bandje deed vervolgens de rest qua voorvoet support. Bij de Solution Speed FF 3 is voor het bovenwerk een speciaal soort stevig mesh ontwikkeld naast het beschermende PU guard materiaal aan de binnenzijde van de voorvoet en op de neus. Dit maakt de schoen lichter, sneller en luchtiger, maar de bekende strakke voorvoet fit zoals je deze kent van de laatste versies, is er niet meer. Voor mijn smalle voet werkt dit vernieuwde bovenwerk minder, ik heb meer ruimte ervaren in de schoen, wat ik uiteindelijk wel prima heb kunnen oplossen met een MySole Solution vulzooltje. Ik heb een redelijk smalle voet, dus ik denk dat deze vernieuwde pasvorm de schoen juist voor een breder publiek goed speelbaar maakt.

Snelheid/wendbaarheid:

Hier moeten we natuurlijk mee beginnen! De Solution Speed FF 3 heeft hetzelfde ‘laag bij de grond’ gevoel als zijn voorgangers. Ook het midsole materiaal van FlyteFoam (daar staat de FF voor in deze schoen) is hetzelfde gebleven. Dit geeft de schoen een fijn, direct en snel speelgevoel met evengoed voldoende comfort. De schoen heeft als het ware een soort kunststof frame in de zoolconstructie genaamd SpeedTruss. Dit zorgt voor de snelheid en wendbaarheid van de schoen. De Trusstic zelf zorgt ervoor dat het hiel- en voorvoetgedeelte van de schoen ‘onafhankelijk’ van elkaar kunnen bewegen, maar het zorgt ook voor de torsiestijfheid. Deze SpeedTruss loopt helemaal door aan de laterale zijde van de schoen richting de kleine teen. Dit geeft het gevoel alsof de schoen je een extra push geeft als je afzet. Al met al alles om deze schoen een snelheidsduivel te maken en dat is zeker gelukt! De schoen is lekker direct en snel, waar het FlyteFoam materiaal in de schoen voor lichtgewicht demping zorgt.

Stabiliteit:

De stabiliteit van de nieuwe Solution Speed is degelijk. De schoen heeft een vrij diepe kuipconstructie waardoor het hielbeen goed gefixeerd blijft. De hielkap zelf is ook mooi stevig zoals we gewend zijn van ASICS. De schoen is verder natuurlijk gebouwd als lichtgewicht snelheidsduivel. Dus als support (extra belangrijk) voor je is, check dan zeker de Gel Resolution 9 als eerst.

Slijtvastheid en grip ASICS Solution Speed FF 3:

Ik heb de nieuwe Solution Speed FF 3 nu grofweg 3.5 uur getest in de hal op tapijt. Voor deze test heb ik een paar met de All Court outsole gebruikt. Deze zool is met name geschikt voor hardcourt of indoor. Qua slijtvastheid kan ik er vooralsnog niet heel veel over zeggen: de schoenen zien er nog keurig uit. Ik ben wel benieuwd hoe het nieuwe upper zich houdt op gravel als er veel gegleden en gesleept wordt.

Comfort/demping:

De demping vind ik eigenlijk precies voldoende: je hebt wel comfort, maar zonder dat de zool meteen ‘opgeblazen’ wordt. Het FlyteFoam materiaal is zacht, maar ook responsief genoeg als je snel moet afzetten. Dus wat mij betreft de juiste demper voor deze schoen. Je behoudt dus het lekkere directe laag bij de grond speelgevoel. Het comfort van het bovenwerk, moet ik eerlijk bekennen, is duidelijk verbeterd. Dit zeg ik ondanks dat ik meer fan ben van het vorige upper, zoals eerder genoemd. Ik denk dat je door dit nieuwe upper nauwelijks tijd nodig hebt om de schoen in te lopen/te laten vormen naar je voet.

ASICS Solution Speed FF 3 onderaan de streep:

De Solution Speed FF 3 blijft zonder twijfel één van lekkerste ‘speed’ schoenen op de markt! Het vernieuwde bovenwerk is voor mijn voet echter niet direct een verbetering. De schoen valt eigenlijk iets breder op de voorvoet simpel gezegd/omsluit de voorvoet niet meer zo extreem als bij versie 2. Ik denk dat ASICS de Solution Speed – juist door die vernieuwde pasvorm – hierdoor wel voor veel meer spelers toegankelijk heeft gemaakt. Wat blijft is de snelheid en het directe, laag bij de grond speelgevoel. Al met al razendsnelle update van een schoen die toch al supersnel was!

Geef een reactie