ASICS Solution Speed FF 2 getest

De ASICS Solution Speed FF 2 getest door Mike. Deze update van de Solution Speed blijft bij een heerlijk snel en een ‘laag bij de grond speelgevoel’. Nieuw zijn de betere voorvoet omsluiting en verbeterde zijwaartse stabiliteit. Geweldige update van één van onze all-time favoriete tennisschoenen!

Specificaties ASICS Solution Speed FF 2:

Merk: ASICS
Model: Solution Speed FF 2
Gewicht: 362 gram (mt. 10.5 = 44.5)

Intro:

Ik durf wel te stellen dat ASICS schoenen inmiddels een vaste waarde van mijn tennisuitrusting zijn geworden. De Challenger 12, Resolution 7 en 8 en Gel Solution Speed 3 heb ik de afgelopen jaren allemaal gespeeld. De Challenger is een fijne allrounder met een soepel upper en comfortabele demper. De Resolution is dé schoen voor zijwaartse stabiliteit en voor ultieme slijtvastheid. De Solution Speed is op zijn beurt de snelste en lichtste van allemaal. De ‘oude’ Gel Solution Speed 3 was mijn favoriete ASICS schoen, tot nu toe…

Pasvorm:

Qua pasvorm zou ik zeggen dat de Solution Speed FF 2 een middel tot iets compactere pasvorm heeft. De schoen is niet extreem smal, maar iemand met een brede voet zou ik eerder de Resolution adviseren. Qua maatvoering is deze schoen weer spot-on. Ik zit bij ASICS met mijn tennisschoenen altijd op maat 9.5 = 43.5 en ook zo bij deze schoen. Wat dat betreft zijn de verschillende modellen redelijk consistent qua maatvoering gelukkig. Wat mij verder opviel is dat de schoen iets compacter om de voorvoet zit dan de Solution Speed FF 1. De schoen lijkt een iets lagere tenenbox te hebben en de Dynawrap constructie bij de onderste veters omsluit de voervoet fijn.

Snelheid/wendbaarheid:

Dit is waar de ASICS Solution Speed FF 2 voor gemaakt is! De schoen is heerlijk snel en wendbaar en heeft een ‘laag bij de grond’ speelgevoel voor goede connectie met de ondergrond. In tegenstelling tot de Challenger en Resolution is de zool uit twee gedeelten opgebouwd: een apart voorvoet en een apart hielgedeelte. Bij de Resolution en Challenger is dit één geheel, één platvorm zegmaar. Het voordeel van deze constructie uit twee delen is dat de schoen wat wendbaarder is en de twee delen apart van elkaar kunnen bewegen zonder daarbij instabiel te zijn. Dit komt door de Twisstruss technologie die beide delen met elkaar verbindt. Een technisch verhaal misschien, maar het zorgt voor uitstekende wendbaarheid zonder dat de schoen te slap aanvoelt.

Stabiliteit:

Zoals eerder al benoemd is de stabiliteit dik in orde voor een ‘Speed’ schoen. Hierbij heb ik het bovenwerk van de schoen nog niet benoemd. Het PU bovenwerk geeft de schoen niet alleen een heel slijtvast jasje, het zorgt ook voor het goed ‘pakken’ van de voorvoet. Daaraan toegevoegd is de Dynawrap constructie bij de eerste (laagste) vetergaten. Deze technologie zit ook al in de Resolution 8 en lockt de voorvoet wat meer. Dit is zeker te merken bij het zijwaarts afzetten. Daarnaast zijn er bij de voorvoet aan de buitenzijde 2 kunststof ‘randjes’ geplaatst. Ze zijn weliswaar klein, maar zorgen toch voor wat meer stabiliteit. Nogmaals: voor een schoen die gebouwd is op snelheid, is de support dus dik in orde! Hierbij is het wel handig om te weten dat wanneer iemand maximale support zoekt en/of misschien gevoelige enkels heeft, de Resolution 8 met de Dynawall technologie een nog stabielere optie is.

Duurzaamheid ASICS Solution Speed FF 2:

Het upper van de schoen is zeer robuust en kan het slepen en glijden zeker aan, zowel op de tenen als aan de mediale zijde. Qua slijtzool vind ik de duurzaamheid nog wat lastiger om te beoordelen. Daarvoor heb ik simpelweg nog te weinig uren op deze schoen kunnen maken. Ook is dit de allcourt zool welke ik heb mogen testen. Deze is met name voor hardcourt en indoor geschikt en in mindere mate voor gravel/kunstgras/smashcourt. Daarvoor adviseert ASICS de clay variant met het diepe visgraatprofiel. Vanuit mijn eerdere ervaringen met ASICS (en ook met dit zooltype) zal de duurzaamheid ongetwijfeld prima in orde zijn.

Comfort/demping:

Het fijne aan de Solution Speed FF 2 is, is dat de schoen naast het lichte gewicht en de snelheid ook degelijk comfort biedt. De schoen biedt prima demping zonder hierbij te soft te zijn en de snelle respons te verliezen. De demping is ruim voldoende om ook de pittige impact van harde ondergronden aan te kunnen.

Grip:

Ik vond de grip van deze allcourt zool beter dan verwacht op het gravel. Nogmaals: voor gravel wordt toch echt de clay outsole aanbevolen, maar ook deze allcourt zool hield zich goed staande. Toch is te merken dat de grip van mijn ASICS Gel Challenger 12 met clay zool duidelijk beter is. Tip: ga dus echt voor de clay versie van deze schoen als je deze op gravel, kunstgras of smashcourt wilt gebruiken!

Onder aan de streep: ASICS Solution Speed FF 2

De ASICS Solution Speed FF 2 is een hele fijne snelle schoen, die toch ook degelijk comfort met duidelijk verbeterde support met zich meebrengt. Voor een schoen is deze categorie is de support gewoon hartstikke goed. Dat geldt ook voor de cushioning, zonder dat dit ten koste gaat van de directe feel van de schoen. Het upper heeft ook een comfortabeler gevoel zonder bij de buigpunten op de voorvoet te ‘drukken’. Dit werd nog wel eens opgemerkt bij de Solution Speed FF 1. Al met al is dit een geweldige update van de Solution Speed en zonder twijfel mijn favoriete ASICS tennisschoen van dit moment! Hopelijk brengt ASICS deze schoen later in het jaar ook in een carpet zool voor op het tapijt.

Geef een reactie