ASICS Court FF Novak Clay getest

Mike heeft de afgelopen weken de ASICS Court FF Novak Clay getest. De schoen biedt, naast een heel fijn voetbed, uitstekende zijwaartse steun en slijtvastheid!

Specificaties ASICS Court FF Novak Clay:

Merk: ASICS
Model: Court FF Novak Clay
Gewicht: 417 gram (mt. 8.5 = 42)

Intro:

Eerder heb ik al de Solution Speed FF 2 en de Gel Resolution 8 van ASICS getest. Zelf heb ik ook een Gel Challenger 12 Clay in gebruik. Wat dat betreft is ASICS bij mij een zekerheidje aan de voeten! De Solution Speed FF 2 is de lichtste en snelste schoen van allemaal. De Resolution is bij ASICS dé schoen voor de speler die veel zijwaarts beweegt, voor de baseliner dus. De Challenger is het kleine broertje van de Resolution, maar is voor hetzelfde type speler bedoeld. Nu dus de beurt aan de Court FF Novak Clay!

Pasvorm:

De ASICS Court FF Novak Clay valt iets breder dan mijn favoriete Solution Speed FF 2. Ik heb een vrij smalle voet en het is met name op de voorvoet te merken dat de Court FF Novak iets breder valt. Met een iets dikkere sok was dit voor mij echter opgelost. Wat verder meteen opvalt is de ‘sockfit’ constructie i.p.v. een gewone tong. Dit zorgt ervoor dat de schoen echt één voelt met de voeten. Het geeft de schoen ook een hele compacte feel. Misschien voor mensen met een hoge wreef een wat lastigere instap (die zou ik dan ook de Resolution 8 aanraden), maar voor mijzelf voelde dit meteen prettig. Qua maatvoering zit ik wederom op maat 9.5 = 43.5. Hier kom ik bij ASICS eigenlijk altijd op uit en nu ook zo. Wat dat betreft is de maatvoering zoals wij deze gewend zijn van ASICS heel consistent. Wat mij verder opviel, is dat de Court FF een iets langere ‘break-in’ periode (tijd voor het inlopen van de schoenen) nodig heeft dan de Solution Speed FF 2. Zelf trek ik nieuwe tennisschoenen meestal eerst wat uurtjes op het werk aan om ze een beetje in te lopen. Dat was ook zo met deze schoen.

Snelheid/wendbaarheid:

De Court FF Novak Clay is niet de snelste schoen van allemaal, maar deze is ook zeker niet log of traag. Het is gewoon een solide schoen, die degelijk scoort als het op wendbaarheid en snelheid aankomt, maar op andere fronten écht excelleert. Daarover later meer. Qua snelheid/wendbaarheid dus goed, maar niet exceptioneel.

Stabiliteit:

Eén van de absolute pluspunten van de Court FF Novak Clay is de stabiliteit. Allereerst geeft de sockfit constructie dus al een fijne omsluiting op de wreef en rondom de enkel. Dit draagt zeker bij aan de support. Het PU bovenwerk zorgt ervoor dat de (voor)voet goed omsloten wordt. Bovendien loopt dit materiaal niet of nauwelijks uit. Hierdoor zal de schoen, ook na langer gebruik, praktisch dezelfde fit en omsluiting van de voet houden. Bij de voorvoet aan de buitenzijde is de zool wat opgehoogd. Hier zit ook een kunststof versteviging. Deze zorgt voor fijne steun bij het zijwaarts afzetten. Dan de slijtzool zelf. Deze heeft een apart voor – en achtervoet gedeelte, maar deze staan minder uit elkaar dan bij de Solution Speed FF 2. Bovendien zijn beide delen aan elkaar gekoppeld middels een zogenaamde Twistruss brug. Deze variant van de gewone Trusstic van ASICS geeft goede steun zonder hierbij het snelle wenden en keren uit het oog te verliezen. Al deze features samen zorgen voor een schoen met hele fijne stabiliteit!

Duurzaamheid ASICS Court FF Novak Clay:

Door Covid en het slechte weer heb ik deze test in meerdere etappes moeten doen. De schoen heeft zowel knap als slecht weer prima doorstaan. De AHAR slijtzool is extra duurzaam en vertoont nu nog geen zichtbare slijtagesporen. En over het bovenwerk heb ik het al eerder gehad: het PU upper is zeer sterk en ook de neus is extra verstevigd. Wat ook te zien is, is dat aan de mediale zijde van de schoen rond het grote teengewricht de schoen extra verstevigd is. Dit slijtvaste PGuard gedeelte (zie afbeelding hierboven) loopt extra hoog door. Zelfs het meest extreme glijden (denk: Novak Djokovic in spagaat) waarbij de schoen helemaal plat komt te liggen, kan deze Court FF schoen aan. Zeer robuuste stapper dus!

Comfort/demping:

In de tussenzool gebruikt ASICS de bekende Gel demper gecombineerd met FF (FlyteFoam). Het comfort is prima, zonder dan de schoen te soft en instabiel wordt. Deze mix van comfort in een stevig jasje is me ook bij de nieuwe Solution Speed fijn bevallen. Het comfort is dus goed verzorgd.

Grip:

Ik heb deze schoen buiten op gravel getest, wat best een uitdaging is in deze tijd van het jaar. De banen zijn vrij zacht en vochtig, en de weersomstandigheden wisselend. Deze versie van de Court FF Novak heeft een Clay zool, met een diep visgraatprofiel dus. Deze groef is lekker diep zonder meteen de hele baan open te trekken. De grip was, ondanks de zware omstandigheden, prima. Nooit heb ik grip gemist, ook niet bij stevig zijwaarts afzetten.

Onder aan de streep: ASICS Court FF Novak Clay

De Court FF Novak Clay van ASICS is misschien niet de meest ‘speedy’ schoen op de markt (daar heeft ASICS dan ook de Solution Speed FF 2 voor), maar op eigenlijk alle andere vlakken scoort de schoen uitstekend. Het is een echte alleskunner met prima zijwaartse stabiliteit, een fijne ‘sockfit’ pasvorm, goede demping en een zeer slijtvast upper dat absoluut ook het betere glij – en sleepwerk aankan. Kortom: een geweldige moderne allrounder van ASICS!

Geef een reactie