ASICS Court FF 3 Novak getest

De ASICS Court FF Novak 3 getest door Mike. Deze schoen biedt een heerlijke combinatie van snelheid en stabiliteit, gecombineerd met hele fijne demping en een mono-sock die de wreef en enkel omsluit!

Intro:

De Court FF Novak 3 is de nieuwe schoen van Novak Djokovic. Deze schoen is tot in de puntjes in samenspraak met Novak Djokovic ontwikkeld. Vorig jaar heb ik René van ASICS mogen interviewen: de man die samen met Novak vele uren op de baan heeft gespendeerd om deze schoen te finetunen. In deze review o.a. een vergelijk met de vorige versie, evenals een vergelijk met de andere silo’s (Baseliner – Gel Resolution en All Courter – Solution Speed FF).

ASICS heeft een vrij duidelijke segmentatie voor de tennisschoenen. Voor met name zijwaarts bewegen (baseliner) heeft ASICS de Gel Resolution 9 en take down Gel Challenger 13. Schoenen met maximale zijwaartse steun dus. Voor de speler die het hele veld bestrijkt en hiermee ook meer voorwaartse bewegingen maakt (de All Court speler) is er de Solution Speed FF 2 of zijn broertje de Solution Swift FF. Deze schoenen zijn duidelijk sneller en wendbaarder en hebben de outsole uit 2 delen opgebouwd waar de outsole bij de Gel Resolution en Challenger 1 ‘platform’ is. Zoek je naar de best mogelijke mix van beide, dan is deze Court FF 3 mogelijk jouw ideale schoen!

Pasvorm:

Net als de vorige versie is deze schoen wat breder op de voorvoet dan mijn favoriete ASICS schoen de Solution Speed FF 2. Toch voelt de schoen iets compacter, met name rond de enkel om op de wreef. Om de schoen iets beter te kunnen laten sluiten om mijn voorvoet heb ik er een dun opvulzooltje in gelegd: meteen een wereld van verschil voor mij. Nu kon de playtest beginnen…

Snelheid/wendbaarheid:

Persoonlijk vind ik de Court FF 3 Novak sneller dan zijn voorganger: de schoen voelt iets minder log even plat gezegd. Het bovenwerk is verfijnder en ‘knikt’ niet zoveel als bij zijn voorganger. De mono-sock omsluit de enkel en wreef goed, waardoor je makkelijk en vol vertrouwen explosief kunt afzetten. Qua snelheid en wendbaarheid dus een goede verbetering wat mij betreft. Ben je echter voornamelijk naar snelheid op zoek, check dan zeker onze review van de ASICS Solution Speed FF 2.

Stabiliteit:

Deze Court FF 3 blinkt in deze categorie echt uit! De schoen is zeer solide zonder te zwaar en te stijf aan te voelen. De Trusttic midvoetbrug is bij deze schoen opgebouwd uit 2 delen en heet hierdoor Twistruss. Deze loopt helemaal door tot aan de buitenzijde van de voorvoet en dit is goed te merken met zijwaarts afzetten. Dit gaat heel direct zonder te veel energieverlies. Ik heb deze schoen meerdere keren indoor op tapijt getest. Glijden is er daar niet bij. Maar ik kan me voorstellen dat zijwaarts glijden naar de bal gecontroleerd en vol vertrouwen gaat. En andere fijne bijkomstigheid is dat de zool ook flexibel is. Dus wil je vol in spagaat zoals Djokovic, dan kan dit ook;)

Slijtvastheid en grip ASICS Court FF Novak 3:

De Court FF 3 Novak is een robuuste schoen, van slijtzool tot bovenwerk. Binnen op tapijt krijgt de neus van de schoen altijd wel wat te verduren, evenals de slijtzool. Deze hebben zich uitstekend gehouden. Omdat dit een allcourt zool is, is deze met name geschikt voor hardcourt en indoor. Buiten op gravel mist deze schoen wat grip, maar daar is dus de Clay variant ook voor. Afgaand op de uren die ik indoor op deze schoen heb kunnen maken, ziet de slijtvastheid er prima uit. De voorvoet is volledig ingepakt met PU, dit maakt het upper niet alleen heel slijtvast, maar ook vormvast. Het voordeel is dat je altijd fijne voorvoet support blijft houden. Dit vond ik zelf zeker een vermelding waard.

Comfort/demping:

Dat de Court FF Novak 3 een premium tennisschoen is, is duidelijk te merken. Niets is bij deze schoen aan het toeval overgelaten, zo ook zeker het comfort en de demping niet! Het voetbed is grandioos, eigenlijk nog fijner dan dat van mijn favoriete Solution Speed FF 2. Bij de Court FF 3 sta je (gevoelsmatig) wat hoger, omdat er meer materiaal in de tussenzool verwerkt zit. De Solution Speed FF 2 geeft je meer ‘het laag bij de grond gevoel’ voor meer snelheid en wendbaarheid, maar voelt hierdoor wel wat platter. De Court FF 3 is qua comfort echt grandioos! Ook de mono-sock die de wreef en enkel lekker omsluit draagt hier zeker aan bij.

ASICS Court FF Novak 3 onderaan de streep:

Ben je op zoek naar een schoen die de beste combinatie biedt van snelheid, support en comfort? Dan is deze ASICS Court FF 3 Novak een dikke aanrader. De schoen is wel iets breder op de voorvoet dan de Solution Speed FF 2 of de Gel Challenger en is qua voorvoet pasvorm meer in lijn met de Gel Resolution. Past dit echter bij jouw voettype, dan is er momenteel denk ik geen betere allround tennisschoen op de markt dan de Court FF 3.

1 REACTIE

  1. De schoen is alles wat hier in het artikel word omschreven. Echter er is 1 groot minpunt. De schoen verzamelt door het materiaal van de sok en en hoe open het geweven is enorm veel zand en gravel. Tussen de sok en de kunststof outershell maar daarna in de schoen zelf zoveel en zo snel dat ik dubbele paar sokken ben gaan dragen. Voor een schoen in deze prijsklasse zou dit geen probleem moeten zijn.

Geef een reactie