Tennisrackets voor beginners

Het nieuwe tennisseizoen is weer begonnen, wat betekent dat weer veel beginnende tennisspelers op zoek gaan naar een geschikt racket om mee te starten. Maar waar moet zo’n tennisracket voor beginners eigenlijk aan voldoen? Kies niet te snel voor een te makkelijk racket is de conclusie! Hier lees je alles over tennisrackets voor beginners.

Stel jezelf de volgende vragen

Door jezelf onderstaande vragen te stellen (ja, ook een goede verkoper hoort dit te doen!), kun je het keuzeproces voor het juiste tennisracket een stuk makkelijker maken.

(Hier vind je alle racketspecificaties uitgelegd, handig voor onderstaande tekst)

Ben je sportief? Doe je andere balsporten of heb je deze gedaan?

Als je al sportief bent aangelegd en/of bijvoorbeeld aan voetbal, hockey of handbal gedaan hebt, heb je qua balgevoel en inzicht een voorsprong op andere beginnende tennissers. Over het algemeen pakt deze groep het tennis wat sneller op.

  • Kies absoluut niet een te makkelijk racket met een oversize blad, breed frame en licht gewicht. Kies een racket in een bladmaat tussen grofweg 98 en 102 sq/inch met een middel gewicht tussen de 275 en 305 gram. Hiermee kun je heerlijk je slag afmaken, balgevoel ontwikkelen en progressie boeken.

Ga je tennisles nemen?

Startende tennissers die beginnen met een aantal lessen kunnen bij een goede leraar/lerares de basisbeginselen meteen goed aanleren, waar ze later in hun tennisloopbaan veel baat bij hebben. Leer je jezelf eerst een eigen stijl aan, dan is het daar later lastig van afkomen. Een mooi voorbeeld hiervan is het afmaken van je slag, waar in de lessen voor starters altijd op gehamerd wordt. Wordt dit goed aangeleerd, dan pak je het spelletje veel sneller op.

  • Kies ook hier niet meteen een te makkelijk racket, maar ook weer niet een te moeilijk racket. Een racket met een gemiddelde (midplus) bladmaat, dwingt je lekker je slag af te maken. Gewicht kan variëren tussen de 255 gram voor een dame of een startende jeugdspeler in een 100 tot 105 sq/inch blad tot 305 gram voor een heer in een 98 tot 102 sq/inch blad.

Zijn er fysieke beperkingen, als in arm – of schouderklachten waarmee rekening moet worden gehouden?

Zo ja, dan is hier bij de keuze van een racket absoluut rekening mee te houden. Het ene racket is nou eenmaal comfortabeler en armvriendelijker dan het andere.

  • Heb je helaas arm – of schouderklachten, kies dan voor een racket met een groter, vergevingsgezinder blad en breed frame. Kenmerken racket: 102 sq/inch bladmaat of groter, wat breder frame, gewicht tussen de 255 en 290 gram. Lees hier alles over armvriendelijke tennisrackets.

Leeftijd en lichaamsbouw/postuur?

Een tengere, oudere dame die gaat starten zal gebaat zijn bij een ander racket dan een beer van een kerel.

  • Die grote, brede kerel heeft over het algemeen meer kracht dan die tengere oudere dame. De eerste kan makkelijk een zwaarder racket (tot 305 gram) handelen in een gemiddelde 98 tot 102 sq/inch bladmaat. Hiermee kan hij zijn kracht lekker in zijn slag kwijt. De tengere dame zal over het algemeen wat minder kracht van zichzelf hebben en dus wat ‘hulp’ van het racket nodig hebben. Een 105 sq/inch bladmaat of groter in een licht gewicht tot 280 gram geeft deze dame een racket met prettige speeleigenschappen.

Laat je altijd goed informeren bij een tennisspeciaalzaak of oriënteer je goed online en leg hierbij verschillende opties naast elkaar! Ook de gripmaat (hierboven nog niet besproken) is erg belangrijk en wordt bij een tennisspecialist altijd aangemeten.

In onze webshop vind je een breed aanbod aan tennisrackets voor alle (bovenstaande) groepen spelers!

20150312_122703

1 REACTIE

Geef een reactie