Racketspecificaties uitgelegd

Bladgrootte

Hoe groter het blad, hoe meer power, maar minder precisie. Hoe kleiner het blad, hoe meer controle, maar minder power. Gevorderde spelers die een grote volle swing hebben en hier al veel snelheid mee genereren, kiezen in de regel voor een wat kleiner blad om balcontrole te blijven behouden. Recreatieve, rustige spelers met een wat kortere compacte swing, kiezen vaak voor een wat groter blad voor meer power, omdat zij zelf weinig snelheid uit hun swing halen. Iets minder precisie neemt deze groep op de koop toe.

Er zijn feitelijk 3 soorten bladmaten: Midsize (kleinste maten), Midplus (gemiddelde maten) en Oversize (de grote bladmaten). Internationaal gezien is de meest gebruikte eenheid voor bladgroottes de Amerikaanse: in vierkante (square) inches. Deze eenheid gebruiken wij hier dan ook op onze site. Wat deze bladmaten in vierkante centimeters doen, kan je uit onderstaand overzicht halen.

Bladgrootte

Square inches

Vierkante centimeters

Midsize

85-92

548-593

Midplus

93-105

594-677

Oversize

106 >

678 >

Balans

De balans is de gewichtsverdeling in een racket. Over het algemeen zijn zwaardere rackets head light, wat wil zeggen dat er verhoudingsgewijs meer gewicht onderin het racket (in grip/handvat) ligt. Dit om de zwaardere rackets goed hanteerbaar/manoeuvreerbaar te houden. In de lichtere rackets die er vandaag de dag veel zijn, ligt het merendeel van het gewicht meestal hoger in het racket, om voldoende massa te houden om door de bal heen te kunnen swingen. Head heavy of topzwaar noemen we dit. De groep rackets met de balans precies in het midden van het racket, noemen we even balance. De balans wordt uitgedrukt in centimeters vanaf de onderkant/buttcap van het racket.

Het gros van de tennisrackets (senioren) heeft een racketlengte van 27 inch wat grofweg 68.5 cm is. Om een voorbeeld te geven: de Babolat Aeropro Drive (die 300 gram weegt) heeft een balans van 32.0 cm. Als even-balance 34.25 cm is, heeft de Aeropro Drive het balanspunt dus lager liggen en is het racket head light. De Prince Premier 115 ESP daarentegen heeft een balans van 35.2 en is daarmee head heavy. Dit moet ook wel omdat dit racket met 265 gram behoorlijk ligt is. In een klein overzicht, uitgaande van rackets met een standaard lengte:

Head Light

Even Balance

Head Heavy

<

34.25 cm

>

Bespanpatroon

Met de komst van de SPIN rackets is er meer variatie in bespanpatronen dan ooit tevoren. Hoe meer open het bespanpatroon is (dus hoe meer de snaren uit elkaar staan), hoe meer spin en power, maar iets minder duurzaamheid. Hoe compacter of fijner het bespanpatroon is (dus hoe dichter de snaren op elkaar staan) hoe meer controle en duurzaamheid, maar minder trampoline-effect en dus minder power.

Flex/Stijfheid

Hoe stijver het racket, hoe meer power. Hoe soepeler het racket, hoe meer controle en feel.
Stijvere rackets zijn iets belastender voor de pols, alhoewel dit afhangt van het type frame (zie hieronder). De flex/stijfheid van een racket wordt uitgedrukt in een RA-waarde op een schaal van 0 tot 100, hoewel de meeste rackets een RA-waarde hebben tussen de 45 en 75. Twee voorbeelden: De Prince Premier 115 ESP (115 oversize blad, breed frame, heel hoog powerlevel, geschikt voor spelers met een korte swing dus) is een stijf racket: RA = 73. De Wilson Blade 98 (98 midplus blad, smal/dun frame, minder power, heel veel feel en controle, geschikt voor spelers die zelf veel snelheid in de bal leggen door hun volle, grote swing) is een soepel racket: RA = 64. Omdat van bovenstaande 2 rackets de Prince Premier 115 ESP in totaal qua speleigenschappen en comfort een duidelijk armvriendelijker racket is (grotere sweetspot, open bespanpatroon voor veel trampoline-effect, ingebouwde demper o.a.), terwijl het een stijver racket is, die normaal gesproken belastender voor de pols en arm zou zijn, wordt de flex/stijfheid van een racket vaak niet als belangrijkste racketspecificatie bij het selecteren van een racket gezien. Kijk hierbij absoluut naar het ’totaalplaatje’! Om deze reden staan de RA-waardes vooralsnog niet bij de specificaties van de rackets op deze site.


Frame/beam dikte

Hoe dikker het frame, hoe meer power. Hoe smaller het frame, hoe meer controle en gevoel.

Geef een reactie