Armvriendelijke tennisrackets

Het is nogal vervelend als tennis je sport is en je hebt last van je arm of schouder. Gelukkig zijn er tennisrackets die maximaal comfort en trillingsdemping bieden, zodat je met plezier je sport kunt blijven beoefenen. Vandaag behandelen wij de armvriendelijke tennisrackets.

Wat doet een armvriendelijk tennisracket?

Simpel gezegd moet een armvriendelijk tennisracket extra comfort en dus minder impact voor arm, schouder en lichaam bieden. Dit kan o.a. door een grotere ideale raakzone voor de bal, extra dempende eigenschappen, het bieden van meer slagkracht voor extra (gratis) power of door een minder stijf frame zelf. Hiernaast is je racket/snaar combinatie cruciaal voor extra speelgemak en comfort.

Arm comfort red cross

Wat voor specificaties heeft een armvriendelijk tennisracket?

Over het algemeen is het zo dat hoe groter het blad is, hoe vergevingsgezinder het racket is. Immers word je bij off-center hits niet meteen afgestraft met extra ‘klappen’ voor arm en schouder. De rackets met grotere bladmaten werken meestal ook met een bredere framebouw voor extra slagkracht en een breder frame is meestal ook stijver. Hoe stijver een frame, hoe meer gratis power deze biedt. Voor zover allemaal logisch toch!? Maar deze verhoogde stijfheid biedt wel weer meer schokbelasting. Lastig dus? Het valt gelukkig mee.

Allereerst is het handig om te bepalen wat voor swingtype je hebt: kort/compact, medium of vol. Val je onder de eerste groep spelers dan kun je dus wel wat extra power in je slagen gebruiken. Check hiervoor de eerste groep onderstaande rackets. Heb je zelf een medium tot volle swing, dan zijn er ook hele comfortabele wedstrijdframes. Omdat deze speler zelf veel meer snelheid vanuit zijn swing in de bal legt, hoeven de rackets zelf niet zo stijf te zijn. In feite zijn deze wat meer low-powered met als voordeel dat daar ook rackets tussen zitten met beduidend lagere RA-waarden (stijfheid). Een minder stijf frame geeft van zichzelf minder schokbelasting. Check hiervoor de tweede groep onderstaande rackets.

Ook handig om te weten:

Voor de rest is het nog handig om te weten dat een meer open bespanpatroon zorgt voor meer trampoline-effect en dynamiek. Een hoger balanspunt (meer gewicht in de top van het racket) zorgt voor meer power, maar wel weer meer hefboomwerking op pols en arm. Het gewicht van een racket: een lichter racket is niet altijd comfortabeler! Je hebt immers toch voldoende massa nodig om door de bal te kunnen brengen om de bal snelheid en lengte mee te kunnen geven. En last but not least: je bespanning kan tot wel 50% van de speeleigenschappen van je racket maken. Dus zorg voor een goede racket-snaar combinatie en vervang je snaar regelmatig voor behoud van speelplezier! Daarom leveren wij ook alle ‘performance’ rackets met een gratis snaar naar keuze uit onze webshop.

Voor alle duidelijkheid vind je hier alle racketspecificaties uitgelegdHieronder vind je een overzicht van de meest armvriendelijke rackets in de markt. Klik op de links voor onze testrapporten van de verschillende rackets.

Armvriendelijke rackets voor spelers met een korte/compacte slag:

 • Prince Textreme Premier 120: de ‘biggest sweetspot in tennis’ zorgt voor een enorm vergevingsgezind racket boordevol power voor iemand die dit zelf niet heeft.
 • Wilson Ultra 105S CV: 16×15 bespanpatroon voor extra spin en dynamiek. Countervail zorgt voor extra demping. Zeer gebruiksvriendelijk racket.
 • Prince Textreme2 O3 Beast 104: een sterke blend van stabiliteit en comfort door de terugkeer van de O3-poorten. Deze ‘gaten’ in het racket vergroten de sweetspot aanzienlijk voor verminderde schokbelasting.
 • Prince Textreme Warrior 107: ‘one-of-a-kind’ racket van Prince. Met 300 gram relatief zwaar in deze categorie, maar de lage 31.0 balans maakt het racket waanzinnig wendbaar. De royale bladmaat verzorgt puike demping met toch een stabiel speelgevoel.
 • Prince Textreme Warrior 107T: qua specs zit dit racket heel dicht tegen de bekende TT Bandit aan, een racket dat altijd al uitblonk in comfort en power. Deze Warrior 107T zit op 280 gram op een mooi middengewicht.
 • Babolat Pure Drive 110: met afstand één van de meest comfortabele frames van Babolat.
 • Head Graphene Instinct 270: lichtgewicht comfort in een sportief jasje voor de dames!

Armvriendelijke rackets voor spelers met een gemiddelde tot grote swing

  

Laten we niet generaliseren, ook spelers met een wat grotere swing kunnen op zoek zijn naar extra comfort en trillingsdemping. Dus is behoud van een stukje controle belangrijk, maar wil je wel dat je racket wat extra’s in huis heeft qua armvriendelijkheid? Zie dan hieronder. 

 

 • Prince Textreme Phantom 100: huzarenstukje van Prince: dunste frame met laagste RA-waarde op de markt. Comfortabeler dan dit komen wedstrijdframes niet!
 • Wilson Ultra Tour: klassiek Tour racket met lage RA-waarde uit de Wilson H19 Pro Stock mal.
 • Diadem Elevate 98: mooi (volledig!) foam filled player’s frame dat uitblinkt in stabiliteit en comfort.
 • Babolat Pure Drive 2018: de super allrounder van Babolat biedt comfort, touch, power en stabiliteit met makkelijke toegang tot spin. Met Cortex Pure Feel voor extra trillingsdemping.
 • Babolat Pure Drive Lite: lichtgewicht comfort in 100 sq/inch bladmaat: ideaal voor de betere jeugd of voor een sportieve dame die extra waarde aan comfort hecht.
 • Yonex EZONE 100: zeer royale sweetspot voor een 100 sq/inch racket, veel speelgemak.
 • Yonex EZONE 98: fijn wedstrijdframe met veel balgevoel, goede power en vergrootte sweetspot.
 • Diadem Nova 100 en Diadem Nova Lite 100: deze frames zijn rond het hartstuk en in de rackethals met foam gevuld. Deze Impact Shield Technology maakt dat deze rackets vergeleken met andere frames in deze range extra comfortabel spelen. Mooie vernieuwing op de racketmarkt!
 • Wilson Clash 100: een racket met een RA van 55, maar met de power van een Pure Drive, kan dit? Ja dat kan: waanzinnige mix van power, controle én comfort!
 • Wilson Clash 100 Tour: eveneens een zeer comfortabele RA van 55, maar met nog meer explosieve power dan de Clash 100. Zeer comfortabel ‘Tour’ racket op 310 gram met mooie lage balans!
DELEN
Vorig artikelWilson Ultra Tour getest
Volgend artikelWeiss Cannon Ultra Cable 1.23 getest
Tennisdier en racketfanaat met 15 jaar werk - en bespanervaring in een tennisspeciaalzaak.

Geef een reactie