De unieke Prince Synergy 98 met 18×18 bespanpatroon en een RA van 60 getest door Stephan. Lees hier zijn volledige testrapport!
Tester
Naam speler: Stephan Couzijn
Niveau: 5/6
Type speler: 44 jarige, allcourter, eastern grip, enkelhandige backhand, vrij vlakke slagen
Eigen racket: Yonex EZONE DR 98, Wilson Clash 100, Head Graphene 360+ Gravity MP
Rackethistorie speler: Wilson Pro Staff 6.0 95, Wilson Six-One 95, Head Radical, Dunlop
Aerogel 300 Tour, Babolat Pure Storm Tour GT, Wilson Pro Staff 95, Wilson Juice Pro, Yonex EZONE DR 98, Wilson Clash 100, Head Gravity MP, Wilson Pro Staff 97 CV.
De Prince Synergy 98 is nu verkrijgbaar in onze webshop, met gratis bespanning naar keuze!
Intro Prince Synergy 98
Als rackettester heb ik in de loop der jaren tientallen (zo niet honderden) rackets geprobeerd, dus ben ik altijd enthousiast wanneer ik iets buitengewoons in handen kan krijgen. De Prince Synergy 98 is precies dat!
In de slipstream van het kleurrijke power beest de Prince Ripstick, die meteen een nieuwe familienaam aannam, bracht Prince ook nog iets nieuws en bijzonders uit, namelijk: de Prince Synergy 98. Prince gooit opnieuw iets anders dan anders in de strijd met een racket van 98 sq/inch, 60 RA stijfheid en een opvallend 18×18 snarenpatroon. Bovendien schrijft Prince een nieuwe alinea in het hoofdstuk aerodynamica van een tennisracket die mij doet denken aan die van een golfbal.
Specificaties
Merk: Prince
Model: Synergy 98
Bladmaat: 98 sq/inch
Gewicht: 305 gr
Balans: 32.0 cm
Bespanpatroon: 18×18
Lengte: 27 inch
RA: 60
Swingweight: 330
Framedikte: 21/23/25 mm
Bespanning: Diadem Solstice Power 17/Flash 17 op 22/22 kg
Baseline
Ik heb de Prince Synergy 98 twee weken uitgeprobeerd en heb van iedere minuut genoten! Al bij het eerste balcontact voelde de Prince Synergy 98 super stabiel met een ruime sweetspot en mooie lengte in mijn slagen. Dan te bedenken dat mijn eerste balcontact tegen een twintig jaar jongere voormalig ITF speler uit Spanje was. Hij had al een jaar niet gespeeld en drie operaties aan zijn knie ondergaan. Maar slaan kon hij nog loepzuiver. Prachtig om te zien maar een uitdaging om tegenover te staan. Ik gaf hem expres het zwaarste “old school” racket uit mijn collectie de Head Pro Tour 2.0. Die kon hij makkelijk rond krijgen. Ik voorzag dat het een zware ochtend zou worden. Maar ik had geen rekening gehouden met het uitzonderlijke vermogen van de nieuwe Prince Synergy 98. De Synergy 98 was zelfs in mijn handen niet onder de indruk van de spetterende spinballen van deze Spanjaard.
De Prince Synergy 98 doet me een beetje denken aan de Tecnifibre T-Fight 305 in de manier waarop hij behoorlijk wendbaar is ondanks de pittige massa. Ik denk wel dat spelers die van een meer “zweepslagachtig” racket houden, misschien het gevoel hebben dat de Synergy 98 een beetje te veeleisend is om snel rond te krijgen. Persoonlijk ben ik zo’n speler die vaak met een laag balanspuntje speelt en toch had ik geen moeite met de flink hogere swingweight. Zou dat te maken kunnen hebben met het “golfbaleffect”? De zijkant van het frame heeft deukjes die doen denken aan de deukjes in een golfbal. Waarom was dat ook alweer? Dat zoeken we even op:
Aerodynamica
“Als de snelheid van de bal groter wordt, ontstaat er achter de bal een zone waar de druk lager wordt: de lucht die rond de bal stroomt, is niet snel genoeg om de achterzijde van de bal te bereiken en er ontstaat een onderdruk achter de bal, waardoor de bal in feite naar achter wordt gezogen en vaart verliest. Iets gelijks merk je als je snel probeert te fietsen: je snelheid verdubbelen vraagt duidelijk meer dan het dubbele van de inspanning. Je sleept een zone met een onderdruk achter je aan die je constant probeert te vertragen (wie net achter je fietst kan daar wel zijn voordeel uit halen). Door het oppervlak van de bal onregelmatiger te maken door de deukjes zal de lucht niet meer mooi rond de bal kunnen stromen, maar ontstaan er turbulenties. Het gevolg van die turbulentie is dat de lagedrukzone kleiner wordt. De remmende kracht van die lagedrukzone wordt dus kleiner en de bal ondervindt minder weerstand en vliegt verder.”
Kortom het frame ondervindt minder luchtweerstand als je het probeert te versnellen. Mijn indruk is dat Prince dit best goed heeft uitgedokterd en er wel degelijk makkelijker racketsnelheid met de Prince Synergy 98 kan worden bereikt. Alles in mij wil het ook geloven en gunt bovendien Prince een bestseller. In mijn ogen is Prince ondergewaardeerd door het gebrek aan Tour spelers die met Prince spelen. Maar vergis je niet: Prince maakt topkwaliteit rackets die vergelijkbaar zijn met het op eenzame hoogte opererende Yonex.
Ik kon vanaf de baseline zowel met mijn (enkelhandige) backhand als met mijn forehand de rally’s makkelijk aan. Ook het creëren van spin en slice ging prima met het 18×18 snarenpatroon. Kortom vanaf de baseline is dit een heel comfortabel controle frame met ruim voldoende power, zonder dat de ballen er vanaf vliegen. Daarmee valt de Synergy 98 in mijn ogen tussen de Phantoms en de Ripstick / Beast collectie in. Ook denk ik dat dit racket goed kan concurreren in de 98 sq/inch markt waar andere frames als de Wilson Blade 98 en Babolat Pure Strike de dienst uitmaken. Het grote verschil met deze frames is dat de Synergy een mooie lage RA waarde heeft en een uniek snarenpatroon.
Volleys
Als we het spel verplaatsen naar het net komt de ruime sweetspot en de precisie van de Synergy 98 echt tot zijn recht. Ik moest meteen terugdenken aan de Prince Textreme Tour 95 waarmee ik geen volley kon missen. Met de Prince Synergy 98 heb ik dat gevoel ook. Ondanks dat hij iets minder wendbaar is, komen alle volleys heel lekker van mijn blad en dat is toch wel een cadeautje te noemen voor een speler die niet altijd even gemakkelijk volleert. Ook hard inkomende ballen kan ik makkelijk pareren met het pittige swinggewicht van de Synergy. Ik heb nooit het gevoel dat ik weggedrukt wordt. De Synergy 98 heeft mij uit menig hachelijke situatie aan het net gered. Ik ging bijna een beetje naast mijn schoenen lopen door echt alle ballen aan het net te willen pakken. Gelukkig werd ik daar fijntjes op gecorrigeerd door mijn dubbelpartner (‘je kunt het ook overdrijven maat’). Kortom een dikke duim omhoog voor de Prince Synergy 98 aan het net!
Serveren
Bij het serveren moest ik even wennen aan de hoge swingweight. Voor mijn gevoel kon ik minder hard serveren dan met mijn Wilson Pro Staff 97. Daarentegen kon ik wel heel precies tegen de lijnen aan serveren of ze er zelfs vanaf laten spatten tot frustratie van mijn tegenstander. Dat was dan wel weer zeer vermakelijk. Kick en slice gaan ook prima met het 18×18 snarenpatroon. Wel merk ik dat de ballen iets minder springen, maar ik sla mijn service toch vaker vlak dan met veel kick. Dus wat betreft het serveren vergt de Prince Synergy 98 iets meer spierkracht dan een ander 98 sq/inch racket.
Conclusie
Met de Prince Synergy 98 kun je stevig door de bal heen slaan dankzij de hoge swingweight. Het 18×18 snarenpatroon biedt een goede mix van controle, spin en comfort en doet behoorlijk denken aan wat je normaal krijgt van 16×20-patroon met misschien een beetje meer spinpotentieel / hogere lanceringshoek.
Het is een solide en controlegericht racket met een chique maar spinvriendelijke uitstraling. Ik vind het lastig om iets te benoemen wat ik niet fijn vind aan de Prince Synergy 98. Als ik dan iets moet noemen dan is het misschien het hoge swinggewicht dat een probleem kan zijn voor sommige spelers aan het net. Vanaf de baseline speelt deze Synergy 98 echter als een zonnetje!
De Prince Synergy 98 is nu verkrijgbaar in onze webshop, met gratis bespanning naar keuze!