Prince Phantom 97P getest

Gastblogger Bart heeft de Prince Phantom 97P getest. Lees hier zijn uitgebreide review van dit ultieme precisie instrument met een boterzachte feel!

Tester:

Bart Pijls, 49 jaar, Almere, niveau 5/5.
In mijn jeugd getennist en getraind, vanaf ongeveer mijn 10e tot mijn 16e. Daarna bijna 25 jaar geen racket meer aangeraakt. Sinds 2010 weer volop aan het tennissen. Daarnaast ook nog als bespanner bezig (via mijn eigen bedrijfje @istring4all) en ook nog als lijnrechter bij de tennisbond. Al met al, alles dat van het tennis zo’n leuke hobby maakt.

Intro:

Sinds ik weer begonnen ben met tennissen, heb ik weer redelijk wat rackets gehad. Wat wel een rode draad hierin is geweest, is dat het armvriendelijke rackets zijn (geweest). Ik krijg redelijk snel last van een gevoelige elleboog. Ik heb daarbij een voorliefde ontwikkeld voor Prince en Pro Kennex. Een greep uit mijn (recente) rackethistorie: Prince O3 Tour Team MP 18×20, Prince Speedport Tour 97 16×18, Prince Tour 16×18 (laatste versie met O-ports), Prince Textreme Warrior 107 16×19, Völkl Powerbridge MP 325 18×20. Nu speel ik al weer geruime tijd met de Pro Kennex Kinetic Q Tour 300 16×19. Redelijk standaard, alleen lederen grip en klein beetje lood op 10 en 2 uur.

Racket:

Laat ik beginnen, dit racket is een juweeltje om te zien en te voelen. Heerlijk dun frame met een prettige balans. Kwam onbespannen in huis, maar met een setje snaren van Diadem Flash 17/1.20 in het wit. Deze heb ik bespannen op 21 kilo in de lengte en 22 kilo in de breedte. Dit leverde een comfortabele DT van 35 op. Ook het meegeleverde overgripje van Diadem geplaatst, net zoals de demper van mijnracket.nl.

Specificaties Prince Phantom 97P:

Merk: Prince
Model: Phantom 97P
Bladmaat: 97 sq/inch
Gewicht: 320 gr
Balans: 31.0 cm
Bespanpatroon: 16×18
Lengte: 27 inch
RA: 58
Beam: 20.5/19.5/16.5 mm
Swingweight: 320
Powerlevel: 700

De Phantom 97P van Prince is nu verkrijgbaar in onze webshop, met gratis bespanning naar keuze!

Algemene indruk:

Ik heb in totaal 4x gespeeld met deze Prince Phantom 97P, waarvan 3x in een training / dubbel setting, en 1x in een training / enkel setting. De indruk die mij het meest is bijgebleven, is dat het racket absoluut trillingsvrij is en mega comfortabel! Ook niet raar, gezien de RA-waarde van dit racket. Veel zachter vind je ze niet heden ten dage. Daarnaast is de stabiliteit me bijgebleven, een ander groot pluspunt van dit racket.

Ik was wat bang voor het onbespannen gewicht van 320 gram, maar dat was (redelijk) onterecht gelukkig. Door de balans blijft het racket goed hanteerbaar en wendbaar.
Ik heb hiervoor redelijk wat Prince rackets gespeeld met de O3 ports. Gevoelsmatig waren die nog wat sneller in beweging te krijgen, maar dit racket doet daar niet veel voor onder. Zal wellicht ook te maken hebben met het dunne frame.

Enige nadeel dat ik heb ondervonden zijn de wisselende uitkomsten van de slagen. Dat kan natuurlijk te maken hebben met het feit dat ik het racket nog niet goed genoeg ken, maar het viel me wel op. Ik denk dat ik een volgende keer dit racket (nog) zachter zou bespannen, eerder rond de 19/20 kilo, in de verwachting dat de sweetspot dan wat groter zal worden en de uitkomst wat voorspelbaarder.

Services:

Ik ben geen servicekanon, maar had het gevoel dat ik met dit racket wel wat meer power had dan mijn eigen racket. Wel goed opletten dat je techniek goed is en je de bal voor je raakt, anders ga je het gewicht van het racket goed voelen.

Forehand:

Hier had ik de meeste wisselende resultaten mee. In rallies gingen er bijv. 5 heel erg lekker, kwamen op een halve meter van de baseline, terwijl de volgende 5 nauwelijks over de servicelijn kwamen. Een iets extremere grip (is niet heel natuurlijk voor me, heb veel meer een wat vlakkere slag) gaf wel betere resultaten.

Backhand:

Met mijn enkelhandige backhand heb ik in het algemeen een voorkeur voor wat dunnere, zwaardere frames. Wel, hier kan ik kort over zijn. Zorg dat je voorbereiding op tijd is, en laat het gewicht van het racket het werk voor je doen. Absoluut pluspunt van dit racket.

Returns:

Zie alles wat ik bij backhand al geschreven heb, genieten geblazen. Erg stabiel en als alles klopt ligt de return binnen no time weer bij je tegenstander terug op zijn/haar voeten.

Volleys:

Wederom alleen maar pluspunten. Door de balans is de Prince Phantom 97P prettig hanteerbaar en door het gewicht erg stabiel. Heerlijk!

Spin / Slice Prince Phantom 97P:

Ik ben geen extreme spin speler, maar dit racket presteert op dat gebied vergelijkbaar met mijn huidige racket, wellicht een fractie minder. Slice was wisselend, soms zeilden de ballen omhoog of te diep. Maar er waren ook regelmatig ballen die superstrak het net passeerden.

Extra:

Ik heb het racket ook even afgegeven aan een teamgenoot. Deze speelt met een Babolat Pure Aero en heeft een extreme forehand (wat spin betreft). Hij was aangenaam verrast door dit racket, met name qua stabiliteit, comfort en controle. Het iets kleinere blad leidde niet echt tot meer frame ballen. Het voelt meer solide aan dan zijn huidige racket.

Conclusie Prince Phantom 97P test:

Al met al een erg plezierige test. Dit zal echter niet mijn racket worden. Niet omdat het een slecht racket is, maar omdat ik toch wel wat extra (gratis) power kan gebruiken op mijn niveau en omdat het gewicht een fractie te veel voor mij is. Wellicht zou een iets lichtere Phantom variant (bijv. de 100X) iets voor me kunnen zijn, of de nieuwe Synergy 98 of Ripsticks? Verder vond ik het racket een tikkie onvoorspelbaar, dus ik vermoed dat je wel op zoek moet naar de juiste snaar en kilo’s voor jouw spel.

Heb je een goede techniek, en genereer je je eigen power? Heb je een gevoelige arm en/of hou je van zachte rackets? Dunne frames? Controle en comfort, zonder in te hoeven boeten op power? Dan zou de Prince Phantom 97P zomaar eens jouw racket kunnen zijn!

Mijnracket.nl, bedankt voor de mogelijkheid om dit racket te mogen testen.

De Phantom 97P van Prince is nu verkrijgbaar in onze webshop, met gratis bespanning naar keuze!

2 REACTIES

    • Hoi Gert,

      Dat is Dynamic Tension. Dit geeft de dynamische spanning (hardheid x elasticiteit) aan. Hiermee kun je doormeten hoe het racket voelt, maar ook t.z.t. het spanningsverlies van de snaar monitoren.

      Gr. Mike

Geef een reactie