Luxilon Smart getest

De Luxilon Smart getest door Mike. Deze snaar ‘verstijft’ bij harde ballen en geeft meer mee bij ballen op gevoel. En met een bespanadvies van 20 +- 2 kg (!) was mijn aandacht gewekt!

Specificaties:

Merk: Luxilon
Snaar: Smart
Dikte: 16L (1.25 mm)
Type: Co-poly met 3 snaarkernen
Vergelijkbare snaren: Luxilon M2 Pro en de Luxilon Element tot op zekere hoogte

Beoordeling:

Duurzaamheid: 7.5
Spanningsbehoud: 8
Spin: 7.5
Balgevoel: 8.5
Power: 7.5
Controle: 8.5
Comfort: 9

De Luxilon Smart heb ik getest in de Diadem Elevate 98 op 18/18 kg. Luxilon adviseert bij deze snaar 20 +- 2 kg. Ik heb de proef op de som genomen met 18/18 kg dus. In deze review o.a. het vergelijk met de Luxilon Element 1.25. De Element heb ik eerder mogen testen en komt qua comfort in de buurt van de Smart. De eerder verschenen Luxilon M2 Pro heb ik echter nog niet gespeeld. De M2 Pro is feitelijk de voorganger van de Smart.

Duurzaamheid/Spanningsbehoud

De duurzaamheid van de Luxilon Smart is niet verkeerd voor een wat zachtere co-poly. Ik vond de snaar zeker slijtvaster dan de Element 1.25, ook een comfort gerichte co-poly maar dan met de bekende Luxilon ‘multimono’ technologie. Deze technologie zorgt voor de feel van een multifilament in een monofilament snaar. De Element is zeker comfortabel, maar zo ook deze Smart. Hier echter later meer over. Het spanningsbehoud vond ik beter dan de Element 1.25. Qua spanningsbehoud moet de Smart het ook duidelijk winnen van de M2 Pro, wat feitelijk zijn voorganger is.

Spin

Wat de Luxilon Smart zou moeten doen, is meer flexibiliteit geven bij topspin slagen en verstijven bij harde klappen. Een slimme snaar dus, vandaar ook de naam. De rotatie was ruim voldoende moet ik zeggen, maar niet opzienbarend. Vergelijkbare spin zoals vele andere poly’s in mijn optiek.

Balgevoel en comfort

Dit is waar de Luxilon Smart echt uitblinkt! Er zit zeker meer gevoel in de snaar dan een standaard poly. Ik merkte het misschien nog wel het meest bij touch ballen zoals stopvolleys en dropshots: een hele fijne soepele feel met de snaar. En qua comfort/trillingsdemping is deze snaar ook erg sterk! Dat maakt de Smart ook breed inzetbaar. Als eerste kennismaking met polyester beveelt Luxilon de Element 1.25 aan, deze Smart volgt kort daarop en daar sluit ik me bij aan. Heel fijn comfort. Deze snaar geeft bijna het speelgevoel van een multifilament snaar in een monofilament en dat is bijzonder!

Power/controle

Van het verstijven van de snaar bij harde klappen merkte ik niet enorm veel. De power was meer dan voldoende aanwezig wel. Qua controle merkte ik wel dat deze snaar veel meer gevoel biedt dan andere polyester snaren. Er zit meer touch in en dat is toch wel erg fijn. Met name de slice backhands en dropshots waren erg prettig.

Onder aan de streep

Of Luxilon met de Smart een nieuwe doelgroep aanboort, durf ik niet te zeggen. Feit is wel dat de Smart een bijzondere snaar is: het comfort en de touch zijn top voor polyester begrippen! Van de extra (gecontroleerde) power bij harde slagen door het verstijven van de snaar merkte ik minder. Al met al is de Luxilon Smart een zeer comfortabele en toegankelijke poly: echt wel wat nieuws in snarenland en dat is knap van onze zuiderburen!

2 REACTIES

  1. Ik heb de Luxilon Smart in mijn kersverse Wilson Clash zitten op 19 kilo. Deze snaar speelt verbazingwekkend stabiel. Zeker gezien de lage bespanning. Heel veel gevoel met de dropshots en slices. En vooral meer lengte in mijn slagen. Over het algemeen is de lengte vaak mijn achilleshiel. Dat is vanaf nu verleden tijd. Persoonlijk voel ik wel een verandering in spelgevoel als ik vol doorsla. Of het dan het verstijven van de snaren betreft kan ik niet zeggen, maar ik merk wel dat met een hoge racket head speed de ballen nog steeds gecontroleerd binnen de lijnen vallen. In vergelijking tot de Luxilon Element die ik ook in de Wilson Clash heb gespeeld gaat mijn voorkeur uit naar de Luxilon Smart omdat deze iets subtieler speelt. Kortom een mooie nieuwe snaar.

  2. Zojuist nog 2 extra uurtjes met de Luxilon Smart. En ben zeer onder de indruk. De Smart doet het prima in mijn Wilson Clash. Perfect match!

Geef een reactie