Luxilon Eco Spin 1.25 getest

Mike heeft de afgelopen weken de Luxilon Eco Spin 1.25 getest. Deze ‘groene’ snaar moet een serieuze concurrent worden voor de alom bekende Babolat RPM Blast. In deze review dan ook o.a. een vergelijk met deze snaar, alsmede met de Luxilon Eco Power.

Intro:

Eerder heb ik al met veel plezier (in 2 instanties) de Eco Power 1.25 getest. Bij mijn allereerste test moest ik toen even wennen, maar naarmate ik meer speelde met deze snaar, is me deze eigenlijk steeds beter gaan bevallen. Nu dus de beurt aan het jongste familielid van de Luxilon Eco snarenfamilie: de Eco Spin. Luxilon wil met deze snaar (die volledig biologisch afbreekbaar is volgens de verpakking) concurreren met de meest bekende spinsnaar op de markt, de Babolat RPM Blast.

Ondanks dat de snaar wat scherper is dan de Eco Power, was het bespannen geen probleem. De snaar ‘krult’ ook niet zo op, wat je bij sommige snaren (met name als setje) wel snel hebt.

Ik heb speciaal met het testen gewacht totdat de gravelbanen hier weer open zouden gaan. Dit om met name de spinpotentie zo eerlijk mogelijk te kunnen beoordelen. Ik heb de Eco Spin 1.25 op 22/22 kg bespannen in de Wilson Ultra Pro V4 16×19.

Baseline:

Vanaf de baseline speelt de snaar consistent en met lekkere rotatie. Ik denk dat de spinpotentie prima in de buurt komt bij de RPM Blast, maar dan met meer gevoel en comfort. Qua spin, en ik denk dat dat met name door de snapback komt, presteert de RPM Blast mijns inziens net iets beter. Het verschil is echter niet gigantisch. Je kunt met de Eco Spin 1.25 lekker doorhalen, zonder snel de controle te verliezen. Je krijgt net wat meer ‘net clearance’ door de degelijke spin.

Ook qua power/levendigheid scoort de snaar een dikke voldoende. De RPM Blast voelt op dit gebied iets meer low-powered en stugger. Net als bij de Eco Power 1.25, voelt ook deze Eco Spin 1.25 dunner dan de meeste 1.25 snaren van collega merken. Ik zal niet zeggen net als een 1.20, maar het komt er qua gevoel wel enigszins bij in de buurt. Mede hierdoor heb ik het idee dat deze snaar een verfijnder speelgevoel heeft dan veel van zijn collega’s. Maar hoe zit het dan met de levensduur/uren spel hoor ik je denken? Daar kom ik straks op. Vanaf de baseline is dit in ieder geval een fijne en betrouwbare snaar, die uitblinkt in rotatie en gevoel.

Duurzaamheid en spanningsbehoud:

Ik heb er met deze snaar nu ruim 4 uur opzitten op het gemalen baksteen. Qua spanningsbehoud ben ik zeker tevreden. De snaar is iets geopend t.o.v. van het eerste (half) uur, maar voelt nog steeds solide genoeg met behoud van controle. De ballen vliegen er dus niet ongecontroleerd af zegmaar. Qua levensduur kan de snaar ook nog wel even mee, maar dat komt ook mede doordat ik niet een enorme spinspeler ben. Ik denk dat de snaar nog wel 1 of 2 sessies prima mee moet kunnen, maar dat het allerbeste er dan wel vanaf is. Wat dat betreft lijkt de RPM Blast wel iets sterker, zeker voor spelers die het echt van hun spin moeten hebben. Wel heeft deze Eco Spin meer gevoel en comfort.

Balgevoel en comfort:

Net als bij de Eco Power 1.25 vind ik het balgevoel prettig en verfijnder dan een RPM Blast. Als je niet zou weten dat het een snaar is met een 1.25 mm doorsnede/dikte, dan had ik dat ook geloofd. De snaar heeft meer het gevoel van een 1.20 mm snaar. Het balgevoel is dus prettig en dat vertaalt zich ook in het comfort. De snaar is robuust zonder te stijf te zijn. Zelf hou ik van het directe speelgevoel van poly’s en van de directe feedback ervan, alleen gaat dit meestal gepaard met veel stijfheid en trillingen. Dat valt bij deze snaar absoluut mee en dat is dan ook één van de grote pluspunten van de Eco Spin. Qua balgevoel en comfort is deze snaar ook enigszins vergelijkbaar met de Diadem Solstice Black 1.25.

Beoordeling Luxilon Eco Spin 1.25

  • Duurzaamheid: 7
  • Spanningsbehoud/consistentie: 7.5
  • Spin/slice: 8.5
  • Balgevoel: 8
  • Power: 7.5
  • Controle: 7.5
  • Comfort/armvriendelijkheid: 7.5

Luxilon Eco Spin 1.25 onderaan de streep

De Luxilon Eco Spin 1.25 is één van de meest toegankelijke en gebruiksvriendelijke spinsnaren van dit moment als je het mij vraagt. Grote pluspunten van de snaar zijn naast de spin, het balgevoel en het comfort. De spin is dan weliswaar niet zo extreem als bij een Babolat RPM Blast, de Solinco Hyper-G of Diadem Solstice Power of Solstice Black, maar is meer dan degelijk. Daar krijg je dus meer gevoel, comfort, maar ook beter spanningsbehoud voor terug. Al met al een fijne toevoeging aan de Luxilon Eco snaren line-up als je het mij vraagt. Wel zal er t.z.t. zeker vraag gaan komen naar dikkere varianten voor meer slijtvastheid. Vooralsnog zijn de Eco snaren er alleen in 1.25, maar wie weet in de toekomst…

Geef een reactie