Waar blijft de Sony Smart Sensor?

Reeds eerder door ondergetekende met veel enthousiasme bestempeld als de ultieme trainingstool: de Sony Smart Sensor. Maar waar blijft dit fraaie stukje electronica? Hieronder een kleine update.

Sony Smart Sensor attached

De Sony Smart Sensor is vooralsnog niet op de Nederlandse markt verkrijgbaar. Wilson zou de distributie op zich nemen, wat in Duitsland het geval is, maar helaas niet in de Benelux. Zie hier ons vorige artikel over deze slimme tennissensor. De bijbehorende app om al je data uit te kunnen lezen is voorlopig ook ALLEEN beschikbaar in de volgende landen:

 • VS
 • Canada
 • Duitsland
 • Oostenrijk
 • Zwitserland
 • UK
 • Spanje
 • Italië
 • Frankrijk
 • Ierland
 • Australië
 • Nieuw-Zeeland
 • Japan

Sony Smart Sensor Live Mode Video

Wel meer nieuws over de toepasbaarheid van de Sony Smart Sensor. De sensor is te gebruiken op de volgende rackets:

 • De 2015 Wilson Burn, Blade en Pro Staff modellen. Op deze rackets staat ‘Smart Sensor Ready’ voor alle duidelijkheid. Hiernaast te herkennen aan de rode racketdop/buttcap
 • De Yonex VCORE Tour F en SI modellen
 • Alle Prince Textreme modellen
 • De Head Graphene XT Speed, Instinct en Extreme modellen van 2015, behalve de PWR uitvoeringen. Deze hebben een shockstop buttcap voor extra trillingsdemping, waar de Sony Smart Sensor niet ingeplugd kan worden

Zie deze link voor een volledige lijst Sony Smart Sensor compatible rackets.

Vanaf heden worden er door Wilson, Head en Yonex (Prince zal ongetwijfeld volgen) nieuwe losse racketdoppen verkocht, waarmee je de Smart Sensor kunt gebruiken. Vervang je oude racketdop voor zo’n nieuwe en je bent ook ‘Smart Sensor Ready’. Goed om te weten is dat er bij Wilson 2 verschillende racketdoppen zijn, één voor alle 2014 Pro Staff modellen en één voor de 2014 Six.One en Juice rackets, die ook gebruikt kan worden op de Steam 99S en de Steam 105S.

[fusion_builder_container hundred_percent=”yes” overflow=”visible”][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”]

Wilson buttcap Smart Sensor ready PS
De Wilson ‘Smart Sensor Ready’ racketdop voor de 2014 Pro Staff modellen

[/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”]

Wilson buttcap Smart Sensor ready non PS
De Wilson ‘Smart Sensor Ready’ buttcap voor 2014 Six.One, Juice modellen, die ook geschikt is voor de Steam 99S en de Steam 105S

[/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”]

Yonex buttcap Smart Sensor ready
De Yonex ‘Smart Sensor Ready’ buttcap

Dus?! Het is wachten tot de Sony Smart Sensor naar de Benelux komt en de bijbehorende app hiervoor ook is ingericht. De toepasbaarheid van de sensor is inmiddels dik in orde, ofwel met nieuwe rackets, dan wel door een nieuwe buttcap op je oudere racket te zetten. Tot die tijd moeten we het nog maar even doen met een mooi filmpje over de sensor:

[/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]

12 REACTIES

 1. Het is toch van de zotte dat al ons (benelux) omringende landen en de ring eromheen deze tool wel hebben en Nederland niet. Je kunt het wel al in 2 webshops kopen, maar zodra je de app wilt installeren dan blokkeert sony dit in play store met de melding: “niet beschikbaar in uw regio”

  Met wat moeite heb ik de app weten te installeren buiten play store om en maak ik nu gebruik van de sensor in Nederland.

  Enige reden die ik kan verzinnen is dat de Nederlandse taal niet beschikbaar is in de app..

  Fabrikanten moeten eens stoppen met de wereld in kleine hokjes te delen en snappen dat er een echt mondiale wereld is.

  Stom genoeg laat sony hier gewoon omzet liggen!

  Btw na pas 1 keer gebruiken ben ik nu al zeer enthousiast over de sensor.

 2. Op android, voor eigen risico:
  Zie bijv. voor instructies:
  http://www.greenbot.com/article/2452614/how-to-sideload-an-app-onto-your-android-phone-or-tablet.html

  Dus niet installeren via google play, maar downloaden van de apk, bijv.
  https://apkpure.com/smart-tennis-sensor/com.sony.smarttennissensor
  Denk aan de eventuele beveiligingsrisico’s; zet na het installeren de beveiligings optie
  “toestaan dat apps uit onbekende bronnen worden geinstalleerd” weer uit.

  • Hoi Peter,

   In deze link vind je denk ik bijna alle info die je zoekt: http://www.sony.com/electronics/smart-devices/sse-tn1w Ja, de Smart Sensor kan met zowel Android als Apple apparaten gebruikt worden. Alleen er is (nog steeds) geen Nederlandse versie van de app. Blijkbaar zijn we een te klein landje oid. De enige manier waarop je met de Smart Sensor aan de slag kunt, is door een buitenlandse account aan te maken in de App of Google Play Store en dan de App binnen te halen. Echt handig is dit natuurlijk niet. Ik blijf het ook ontzettend vreemd en jammer vinden, maar het is niet anders helaas. Hopelijk kun je toch wat met dit antwoord. Succes op de baan Peter! Gr. Team mijnracket.nl.

  • Onze buren in Groot-Brittanië en Duitsland bieden de Sony Smart Sensor bijvoorbeeld wel aan. Voor die landen/talen is er ook de ondersteunde app. Hier in Nederland zou je de Sony Smart Sensor ook kunnen gebruiken, alleen dan zou je je telefoon moeten legen en een buitenlandse account in de Play of Itunes store moeten aanmaken om de app binnen te kunnen halen. Wel omslachtig dus.

 3. Ik maak al meer dan een jaar nu fijn gebruik van de sensor. Gewoon online te bestellen. En de bijbehorende app en alweer de 4e update heb ik gewoon buiten de playstore om geïnstalleerd. Hij koppelt ook gewoon met mijn Sony account.

  Enige wat Sony zou moeten doen om het nog makkelijker te maken is de app in de Nederlandse play store te laten downloaden. Dat er in nl geen distributeur is, is toch geen beperking om het te krijgen?

 4. Hoi Manuel,

  Zelf heb ik hier geen ervaring mee, maar check anders onderstaande comments. Daar staan nog wel wat handige tips tussen. Gr. Mike.

Geef een reactie