Tennisracket kopen, waar moet je op letten?

Je wilt een nieuw tennisracket kopen, maar waar moet je eigenlijk op letten? Een paar handige tips!

Testen tennisrackets

Materiaal
Er zijn feitelijk 3 materialen die als basismateriaal voor rackets gebruikt worden. Aluminium bij de meest eenvoudige senior rackets of bij de meeste kinderrackets. Aluminium is licht en goedkoop, maar het tordeert gemakkelijk (is dus niet stabiel) en heeft geen goede dempende eigenschappen. Composite rackets combineren graphite en aluminium. Deze rackets zijn al iets sterker en uit één geheel gemaakt. Composite rackets kunnen een optie zijn voor een beginnende speler die nog niet weet of hij/zij met tennis doorgaat. Voor een kleine extra investering heb je tegenwoordig al een volledig graphite racket. Graphite is licht, sterk en heeft prima dempende eigenschappen. Het voordeel van dit materiaal is ook dat je veel meer gevoel over het sturen en plaatsen van de bal hebt. Alle betere rackets (zoals wij ook aanbieden in de mijnracket.nl webshop) zijn van dit materiaal gemaakt. In de wedstrijdrackets worden er naast graphite bijvoorbeeld kevlar, carbon of basaltfibers gebruikt met als doel extra stabiliteit of gevoel en trillingsdemping.

Bladgrootte
Hoe groter het blad, hoe meer power, maar minder precisie. Hoe kleiner het blad, hoe meer controle, maar minder power. Gevorderde spelers kiezen in de regel voor een kleiner blad voor optimale balcontrole. Recreatieve, rustige spelers met een wat kortere compacte swing, kiezen vaak voor een wat groter blad voor meer power en een royale, vergevingsgezinde raakzone voor de bal, omdat zij zelf weinig snelheid uit hun swing halen. Voor startende spelers is het raadzaam om een gemiddelde bladmaat te kiezen, zo rond de 100 sq/inch. Veel tennisleraren raden dit ook aan. Met deze gemiddelde bladmaat wordt je namelijk gedwongen om lekker je slag af te maken, wat het aanleren van een goede slag bevordert. Kies dus niet te snel voor een te grote bladmaat. In eerste instantie slaat het super makkelijk, in tweede instantie boek je toch minder snel progressie.

Babolat Pure Drive 2015 full
De Babolat Pure Drive heeft een mooie gemiddelde 100 sq/inch bladgrootte

Er zijn feitelijk 3 soorten bladmaten: Midsize (kleinste maten), Midplus (gemiddelde maten) en Oversize (de grote bladmaten). Internationaal gezien is de meest gebruikte eenheid voor bladgroottes de Amerikaanse: in vierkante (square) inches. Deze eenheid gebruiken wij hier dan ook op onze site. Wat deze bladmaten in vierkante centimeters doen, kan je uit onderstaand overzicht halen.

Bladgrootte

Square inches

Vierkante centimeters

Midsize

85-92

548-593

Midplus

93-105

594-677

Oversize

106 >

678 >

Gewicht en balans
De moderne (senior) rackets wegen grofweg tussen de 240 en 350 gram. Een licht racket biedt meer wendbaarheid en is makkelijker ‘rond’ te krijgen, waardoor je minder snel vermoeid raakt. Een zwaar racket geeft echter meer stabiliteit en gevoel en meer massa door de bal.

De balans is de gewichtsverdeling in een racket. Over het algemeen zijn zwaardere rackets head light, wat wil zeggen dat er verhoudingsgewijs meer gewicht onderin het racket (in grip/handvat) ligt. Dit om de zwaardere rackets goed wendbaar te houden. In de lichtere rackets die er vandaag de dag veel zijn, ligt het merendeel van het gewicht meestal hoger in het racket, om voldoende massa te houden om door de bal heen te kunnen swingen. Head heavy of topzwaar noemen we dit. De groep rackets met de balans precies in het midden van het racket, noemen we even balance. De balans wordt uitgedrukt in centimeters vanaf de onderkant/buttcap van het racket.

Een voorbeeld: de Babolat Pure Aero van 300 gram heeft een balans van 32.0 cm. Als even-balance 34.25 cm is, heeft de Pure Aero het balanspunt dus lager liggen en is het racket head light. De Prince Textreme Premier 120 daarentegen heeft een balans van 35.5 en is daarmee head heavy. Dit moet ook wel omdat dit racket met 255 gram behoorlijk ligt is. In een klein overzicht, uitgaande van rackets met een standaard lengte:

Head Light

Even Balance

Head Heavy

<

34.25 cm

>

Gripmaat
Om de juiste gripmaat te bepalen meet je van je rackethand de afstand van de top van je ringvinger tot de 2e handlijn. Zie de afbeelding hieronder. Het aantal millimeter correspondeert vervolgens met de gripmaat in onderstaand schema.

Gripmaat opmeten afbeelding

Lengte in mm

Gripmaat USA

Gripmaat Europa

100-102 mm

4

0

103-105 mm

4 1/8

1

106-108 mm

4 1/4

2

109-111 mm

4 3/8

3

112-114 mm

4 1/2

4

115-117 mm

4 5/8

5

Kies bij twijfel tussen twee gripmaten altijd de kleinere grip! Deze kan zo nodig nog verdikt worden, een dikkere grip kan niet meer kleiner worden gemaakt. Een andere, maar minder zuivere methode om je gripmaat te bepalen, is door het racket in je rackethand op normale wijze vast te houden met de vingers licht gespreid. Tussen de vingertoppen en de muis van de duim moet een klein stukje marge zitten van maximaal een centimeter.

Racketlengte
De standaard lengte voor senior tennisrackets is 27 inch, ongeveer 68.5 cm. Er zijn ook langere tennisrackets met maximaal 1.5 inch (bijna 4 cm) extra racketlengte. Een langer racket geeft meer reach en slagkracht, maar minder wendbaarheid. Voor de kids zijn er verschillende jeugdmaten, zie hieronder.

Bespanpatronen rackets
Tegenwoordig worden er veel verschillende bespanpatronen gebruikt voor de verschillende rackets, elk met andere specifieke speeleigenschappen. 16×19 (16 lengtesnaren/19 breedtesnaren) bij bijvoorbeeld de Babolat Pure Drive, 16×18 of 16×20 zijn de meest gebruikte snaarpatronen. Deze bieden een goede mix van power, controle en spin. De meer open bespanpatronen zoals 14×16, 16×16, 18×16 bij de of 18×17 bij de Wilson Burn FST 99S geven meer power, dynamiek en spin. De meer dichte bespanpatronen zoals het 18×20 snarenpatroon van de Wilson Blade 18/20 geeft meer controle, balgevoel en meer duurzaamheid voor het snarenbed.

Wilson Blade 98 final
De Wilson Blade 98 18×20 met het compacte bespanpatroon

Jeugdrackets
Jeugdrackets gaan net als de volwassen rackets in inch maten. Een enkel racket wordt vanaf 17 inch gevoerd, de meeste echter vanaf 19 inch. Na 19 inch, volgen 21, 23, 25 en 26 inch welke de grootste jeugdmaat is. De meeste rackets t/m 25 inch zijn van aluminium. In 25 en 26 inch zijn er ook volledig graphite rackets voor de betere jeugd te verkrijgen. Deze bieden vooral meer stabiliteit, controle, balgevoel en een duidelijk betere trillingsdemping. Hoe meet je jeugdrackets aan? Hou het racket in de hand waarmee je slaat. Sta rechtop en houdt de slagarm gestrekt langs het lichaam. Het uiteinde van het racket mag dan ongeveer op de enkel komen. De gripdikte ‘groeit bij junior rackets mee’ met de racketlengte: een langer racket heeft automatisch een iets dikkere grip.

Geef een reactie