Swingweight uitgelegd

Zoals jullie misschien wel hebben gelezen hebben wij steeds meer aandacht voor de swingweight van de verschillende rackets die wij reviewen. Maar wat is swingweight nu precies en waarom is het handig om te weten wat ‘jouw ideale swingweight’ is als het op rackets aankomt? In dit artikel wordt de rol van swingweight uitgelegd.

Intro

Ik heb het geluk gehad altijd al knap materiaal te mogen gebruiken als het op rackets aankomt. Goede bespanmachines, DT (Dynamic Tension) meters voor het doormeten van bespanningen, racket analyse apparatuur voor gewicht en balans enz. Maar sinds wij nu ruim een jaar onze Head 3-in-1 Swingweight machine hebben staan, is de echte pret begonnen. Naast gewicht en balans kun je met deze machine namelijk (je raadt het al) ook swingweight meten.

Maar wat is swingweight nu eigenlijk en waarom zou je dat willen weten?

Swingweight is simpel gezegd de massa die je met elke slag rond moet krijgen ofwel hoe zwaar het racket voelt bij elke keer dat je deze rond laat gaan. Swingweight meet je vanaf de top van je hand (als je je racket vasthebt) tot aan de rackettop. Bij de Head 3-in-1 swingweight machine plaats je de greep van het racket in de klem/houder, druk je het racket opzij en laat je het racket ‘swingen’. De machine geeft vervolgens de swingweight aan.

Waarvoor is het handig om swingweight van rackets te weten?

Om uit te vinden in welke rackets en racketrange jij comfortabel bent/jij graag speelt. Iedereen heeft wel een ‘all-time favorite’ qua tennisracket. Laat die eens doormeten qua gewicht, balans en swingweight. Dat gaat de zoektocht naar een waardige opvolger een flink stuk makkelijker maken!

Racket matching. Als je meerdere (van dezelfde) rackets hebt, zijn deze ‘vers van de plank’ meestal niet allemaal gelijk. Als je meerdere rackets koopt (jawel, ook van hetzelfde type en merk) kan er dus verschil in zitten. En een paar gram kan al flink wat op de balans van een racket betekenen en dus ook qua swingweight. Als je naast het gewicht en de balans ook de swingmassa van je rackets gelijk kan trekken, dan weet je zeker dat je identieke rackets uit je tas trekt en sta je met meer vertrouwen op de baan.

Tijdelijk bieden wij bij mijnracket.nl gratis racket matching aan bij aanschaf van 2 of meer van dezelfde rackets!

Racket tuning/customization. Als je een bepaald type racket speelt, maar er nog wat meer uit wilt halen dan kun je je racket laten tunen/customizen. Wil je wat meer power, bladstabiliteit, massa, comfort etc? Er is veel mogelijk op dit gebied als je een knap ‘platform racket’ hebt. Dit is een racket dat qua specs nog wat ruimte tot aanpassingen geeft. Heb je al een racket waarbij je aan je max zit qua gewicht, dan valt daar nog maar weinig aan te tunen. Als je een racket hebt, dat laten we zeggen 15 tot 20 gram onder je ideale gewicht zit, dan kan je daarmee nog heel veel kanten op. Die kan je dus ‘oprekken’ naar de voor jou ideale specs en swingweight, zodat je het maximale qua performance uit jouw racket kunt halen.

Dus ben je heel gericht op zoek naar een nieuw racket/nieuwe rackets: meten = weten! Laat je materiaal doormeten door ons en we komen met een aantal goede racketopties. Die kun je vervolgens weer bij ons testen om je ideale racket te vinden!

Geef een reactie