Head Speed MP 2022 getest

De Head Speed MP 2022 getest door Mike. De nieuwe Speed MP is een echte alleskunner met een mix van snelheid, spin en controleerbare power!

Getest racket/specificaties:

Merk: Head
Model: Speed MP 2022
Bladmaat: 100 sq/inch
Gewicht: 300 gr
Balans: 32.0 cm
Bespanpatroon: 16×19
Lengte: 27 inch
RA: 62
Beam: 23mm / 23mm / 23mm
Head CPI (Control Power Index): 500
Swingweight: 323
Bespanning: Diadem Pro X 17 op 23/22 kg

De Head Speed MP 2022 is nu verkrijgbaar in onze webshop, inclusief gratis bespanning naar keuze!

Tester:

Naam: Mike
Speelsterkte: 4/4
Type speler: wat klassiekere speler, vlakke groundstrokes, genereert zelf niet heel veel spin. In het verleden schouderproblemen gehad.
Rackethistorie speler: o.a. Head Ti Fire, Babolat Pure Drive, Prince EXO3 Rebel Team, Wilson Steam 100 BLX2, Head Graphene Radical MP, Prince Textreme Warrior 107, Diadem Elevate FS 98, Tecnifibre T-Fight RS 300 en Wilson Blade 98 16×19 V7. Andere favoriete rackets: Head Graphene 360+ Speed MP en de Babolat Pure Strike 100.

Intro:

Zelf heb ik de laatste 3 edities van de Speed MP getest. De Graphene Touch versie vond ik heerlijk solide, maar die miste wat stootkracht. Daarna volgde de Graphene 360 variant die vooral heel snel was, maar minder vol qua speelgevoel. De Graphene 360+ Speed MP voldeed wat dat betreft meer aan mijn verwachtingen: meer gevoel en stabiliteit met behoud van snelheid.

Nu dus de beurt aan de Speed MP 2022, een test waar ik erg naar heb uitgekeken o.a. doordat de Auxetic technologie een schot in de roos lijkt voor Head. Deze zit nu dus ook in de nieuwe Speed serie. Auxetic is toegepast rond het hartstuk (de yoke meer specifiek) van het racket. Het is een beetje lastig uit te leggen, zie hier voor de hele technische uitleg door Head zelf. Het geeft het racket in ieder geval een hele fijne sturing over de bal, alsof de bal wat langer blijft ‘plakken’ in het snarenbed. Wanneer deze er dan vervolgens vanaf komt, gebeurt dit met een hoop snelheid en energie in de bal. Eerder testte ik al de Boom Pro met dezelfde Auxetic technologie en deze speelde ook erg fijn.

Testscores Head Speed MP 2022:

Power: 8.5
Controle: 8
Spin: 8.5
Comfort: 7.5
Wendbaarheid/snelheid: 9
Touch: 8

Baseline:

Vanaf de baseline is het heerlijk knallen met de Speed MP 2022. Het racket is snel en produceert makkelijk een volle bal. Je krijgt makkelijk lengte in je slagen, zonder direct uit de bocht te vliegen qua power. De goede dosis power is dus prima te controleren. Ik heb deze nieuwe Speed MP gedurende meerdere sessies getest, zowel buiten op gravel als binnen op tapijt.

De spinpotentie vond ik een ander opvallende feature. Het racket bood makkelijkere spin dan verwacht. Ook heeft het racket veel gevoel voor bijvoorbeeld dropshots. Met de vorige Graphene 360+ versie gingen de ballen bij mij soms wat snel floaten, daar had ik nu minder last van. Zelf miste ik alleen een klein beetje (extra) plough-through bij het aansnijden van mijn slice backhand, als ik dan toch een klein puntje van kritiek mag uiten. Met een klein beetje lood op 3 en 9 uur is dit echter prima te verhelpen.

Al met al: een heerlijk snel wapen met voldoende punch met ook nog een vrij vergevingsgezinde feel zonder de connectie met de bal te verliezen. Vanaf de baseline speelt dit racket dus als een zonnetje!

Service:

De service is niet echt een wapen van mij. Met dit racket kreeg ik echter wel voldoende gratis power om meteen drukvol te kunnen spelen. Misschien zit het tussen de oren, maar het lijkt of het racket een bepaalde zwiep meekrijgt bij het serveren. Mogelijk een ander voordeel van de Auxetic technologie. Met mijn kickservice had ik iets meer moeite, maar dat zal meer aan mezelf gelegen hebben. Slices services vanaf rechts naar buiten gingen met veel vertrouwen en gemak.

Net:

Waar ik in mijn laatste playtest van de Wilson Clash 98 V2 wat stabiliteit miste aan het net, biedt deze Speed MP dat wel naar behoren. Het racket is rap en solide wat vertrouwen geeft aan het net. Smashes zijn ook prima weg te leggen dankzij de dosis gratis power. Ook de wendbaarheid is goed voor snelle reflexen aan het net.

Power/controle Head Speed MP 2022:

De Speed MP 2022 van Head is één van de weinige 100 sq/inch rackets die nog enigszins controle georiënteerd is. Meestal kom je bij de 100 sq/inch rackets uit in de Pure Drive range en al zijn tegenhangers. De Speed MP is wat dat betreft stukken beter in balans, net als bijvoorbeeld de Babolat Pure Strike 100 en de later dit jaar te verwachten Wilson Blade 100 V8. Maar eigenlijk zijn er dus maar weinig controle georiënteerde 100 sq/inch rackets, of in ieder geval rackets met deze bladgrootte die ook degelijke controle hebben/bieden. Wat dat betreft is de Speed MP 2022 wel echt een hele fijne voor de speler die een 98 sq/inch racket qua sweetspot toch wat te klein vindt, maar met de meeste 100 sq/inch rackets vaak niet de controle vindt zoals gewenst. De power/controle verhouding vind ik zelf nog beter dan bij de vorige versie, ook omdat je langer connectie hebt met de bal waardoor het plaatsten van de ballen ‘natuurlijker’ gaat.

Comfort/armvriendelijkheid:

Het comfort van de Speed MP 2022 is goed. Het racket heeft een redelijk vergevingsgezinde feel en een vrij royale sweetspot zonder hierbij het gevoel over de bal te verliezen. Direct genoeg qua spel, maar niet te pittig op de arm of iets dergelijks. Het comfort is dus goed verzorgd.

De Head Speed MP 2022 is nu verkrijgbaar in onze webshop, inclusief gratis bespanning naar keuze!

Head Speed MP 2022 onderaan de streep:

Meer dan keurige update van de Speed MP al met al! Deze update behoudt het snelle speelgevoel, maar voegt meer ‘leven’ toe als het ware. En hiermee bedoel ik meer gevoel, een fijne sturing over de bal en eigenlijk ook meer power dan de vorige versies zonder dat het te veel power wordt. Heerlijk racket dat voor een grote groep spelers absoluut een toegevoegde waarde voor hun spel kan zijn! Kanshebber voor racket van het jaar wat mij betreft.

Geef een reactie