Head Primal 16 bespanning getest

In navolging van de nieuwe MXG racketlijn, heeft Head ook een nieuwe, ‘perfect bij deze frames matchende’ snaar uitgebracht. Mike heeft deze Head Primal 16 bespanning getest.

Begin mei verraste Head met het uitbrengen van de revolutionaire nieuwe MXG racketlijn. Maandenlang werkte het merk in alle stilte aan de MXG 3 en MXG 5 met de baanbrekende magnesium geïnjecteerde brug. Aansluitend bracht Head ook een nieuwe snaar uit: de Head Primal 16. Deze hybride bespanning heeft mijnracket.nl speler Mike uitgebreid getest.

Specificaties:

Merk: Head
Type: Primal 16 (Hybrid)
Dikte: 16/1.30 mm
Soort snaar: hybride bespanning. Deze snaar bestaat uit een speciale multi-mono polyester lengtesnaar, wat wil zeggen een polyester snaar met 8 kernen. Deze zorgt voor controleerbare power. De breedtesnaar is een full PA multifilament voor extra comfort en trillingsdemping.
Vergelijkbare snaren: Babolat RPM Blast 16/Xcel 16 en Prince Warrior Hybrid Control

Getest door:

Naam: Mike
Speelsterkte: 4/4
Type speler: wat klassiekere speler, vlakke groundstrokes, genereert zelf weinig spin. Tot voor kort schouderproblemen gehad
Racket: Head MXG 3 (100 sq/inch, 16/18 bespanpatroon)
Hardheid bespanning: 24/23 kg bij een bespanrange van 22-26 kilo
Testduur: 3 uur
Favoriete snaar speler: Diadem Solstice Power 17

Beoordeling:

Duurzaamheid: 7
Spanningsbehoud: 8
Spin/slice: 7.5
Balgevoel: 8
Power: 8.5
Controle: 8
Comfort/armvriendelijkheid: 8.5

Setup en het bespannen van de snaar:

De Head Primal 16 hybride snaar is vrij eenvoudig te bespannen. De antraciet gekleurde snaar is de monofilament snaar voor de lengtesnaren. De zwarte snaar is de uiterst zachte multifilament snaar voor de breedtesnaren. Het bespannen van de lengtesnaren spreekt voor zich. De breedtesnaren zijn duidelijk zachter dan de lengtesnaren. Ik zou dan ook aanraden een startklem voor de breedtesnaren te gebruiken. Vervolgens zou ik ofwel een breedtesnaar of 5, of alle breedtesnaren rijgen voordat de ‘startknoop’ van de breedtesnaren gelegd wordt. Op deze manier kun je nooit de relatief zachte en soepele breedtesnaar door of te ver in de dubbele tubing voor de startknoop trekken en leg je deze eigenlijk altijd ‘veilig’. Sowieso kan je nooit ‘fout’ gaan door een startklem te gebruiken bij het bespannen in 2 stukken, maar dat terzijde. De multifilament snaar is dus erg soepel en rijgt daardoor onwijs makkelijk in. Let er wel op dat je deze breedtesnaar voldoende begeleid, zodat deze niet kan inbranden bij het inrijgen.

Ik heb de Head Primal 16 hybride getest in de nieuwe Head MXG 3. Deze hybride bespanning is speciaal bij de nieuwe MXG rackets uitgebracht, omdat deze de racketlijn perfect zou complementeren.

Review Head Primal 16:

Bij het eerste balcontact is meteen te merken dat de Head Primal 16 een lekkere levendige snarencombo is! Er zit meer dan voldoende power in deze snaar. Het is makkelijk versnellen, waarbij het eenvoudig is om extra lengte in de slagen te krijgen. Ook valt meteen het gedempte gevoel van de snaar op: deze hybride heeft een comfortabele feel. Om twee redenen vond ik dit erg prettig. Allereerst zorgde dit voor weinig impact op mijn gevoelige schouder. Ten tweede zorgde dit ervoor dat de toch behoorlijk stijve Head MXG 3 eigenlijk helemaal niet stijf aanvoelde bij het spelen. Ik zou absoluut niet zeggen dat de MXG 3 een RA-waarde (stijfheid) van maar liefst 72 heeft! De snaar zorgde dus voor fijn comfort in een toch vrij stijf racket.

Controle en balgevoel

De slogan bij de nieuwe MXG racketlijn is: ‘Power under Control’, ofwel optimale power met behoud van controle. Deze Head Primal 16 vult wat dat betreft deze racketlijn prima aan. Zogezegd was ik prima te spreken over de power van deze snaar. Ook de controle en het balgevoel zijn prima. De zachte breedtesnaar zorgt naast comfort ook voor extra touch/gevoel. Dit merkte ik bijvoorbeeld bij het serveren en volleren. De snaar gript de bal makkelijk waardoor met name mijn slice service (vanaf rechts naar buiten) erg makkelijk ging. Aan het net vond ik de MXG 3 met deze Head Primal 16 excelleren! Dit had ik niet verwacht van een power georiënteerd racket met bijpassende snaar. Harde ballen waren zeer gemakkelijk te pareren, waarbij de snaar veel van de trillingen absorbeerde. Maar ook gevoelsvolleys waren makkelijk te spelen. De snaar heeft een fijne touch!

Spin/Slice

De spin en slice bij de Head Primal 16 vond ik ruim voldoende. Bij spel is duidelijk te merken dat het een hybride bespanning is. Ik speel zelf met name met polyester snaren in zowel de lengte als de breedte. Bij veel van deze snaren, kan de lengtesnaar wat makkelijker over de breedtesnaar glijden om vervolgens weer direct terug te springen in zijn oorspronkelijke positie. Deze extra snapback die je bij veel poly’s hebt, zorgt voor meer balrotatie. Bij deze Head Primal 16 heb je dat wat minder door de multifilament breedtesnaar.

Duurzaamheid en overall indruk

Duurzaamheid is niet het sterkste punt van de Head Primal 16. De breedtesnaar vond ik dusdanig zacht dat deze na drie goede sessies op gravel al zichtbare slijtage begon te vertonen. De snaar zou het niet lang meer volgehouden hebben. Ook denk ik dat de lengtesnaar daardoor prima een 17/1.25 mm dikte had kunnen zijn. Dit zou nog wat meer levendigheid en gevoel gegeven hebben. Desalniettemin heeft de Head Primal 16 erg prettige speeleigenschappen, waardoor dit een aanrader is voor spelers die het beste van polyester en multifilament willen combineren. Ook niet frequente snarenbrekers die op zoek zijn naar een fijne mix van power en controle zullen deze snaar zeker waarderen. Daarnaast is er ook nog een groep spelers die het schuiven van de snaren bijzonder vervelend vindt, maar niet of nauwelijks een bespanning eruit slaat. Ook voor deze groep zou de Head Primal 16 dan fijn kunnen werken. Tip: bespan deze snaar niet te hard om van de optimale speeleigenschappen ervan gebruik te kunnen maken!

Geef een reactie