Head Graphene XT Prestige S getest

Testspeler Stephan vergelijkt de Head Graphene XT Prestige S met zijn voorganger de Head Graphene Prestige S. De nieuwe versie is volgens hem ‘een hoop meer Prestige’! Lees verder voor al zijn bevindingen.

Head Graphene XT Prestige S full

Voor de volledigheid vind je hier:
Alle technische info die je moet weten over de Head Graphene XT Prestige S en het testrapport van de voorganger van dit racket: de Graphene Prestige S, eerder door Stephan getest.

Getest racket
Merk: Head
Model: Graphene XT Prestige S
Bladmaat: 98 sq/inch
Gewicht: 305 gram
Balans: 32.0 cm
Bespanpatroon: 16/19

Tester
Naam speler: Stephan Couzijn
Niveau: 5
Type speler: 40 jarige, allcourter, eastern grip, enkelhandige backhand, vrij vlakke slagen
Eigen racket: Yonex EZONE DR 98, 98 inch, 315 gr, 31.0 cm balans, 16 x 19 bespanpatroon
Rackethistorie speler: Wilson Pro Staff 6.0 95, Wilson Six-One 95, Head Radical, Dunlop Aerogel 300 Tour, Babolat Pure Storm Tour GT, Wilson Pro Staff 95, Wilson Juice Pro.

Head Graphene XT Prestige S logo

Baseline:
De Head Graphene XT Prestige S is iets lichter dan mijn huidige racket de Yonex EZONE DR 98. In mijn vorige review over de voorganger zonder XT schreef ik dat ik de Prestige S een bijzonder racket vond zeker omdat het de naam Prestige draagt met een rijke historie als players racket. De voorganger voelde te licht om als players racket doorgang te vinden. Ondanks dat het gewicht nagenoeg hetzelfde is gebleven voelt deze XT versie van de Prestige S zwaarder aan. Dat is in mijn ogen een duidelijke plus. Van een Prestige verwacht ik nog steeds dat het een racket is met veel gevoel en precisie en weinig power. Deze XT versie van de Prestige S heeft het klassieke Prestige gevoel meer dan zijn voorganger door het iets stijvere frame en het snarenpatroon dat om de één of andere reden dichter aanvoelt dan de 16/19 doet vermoeden. Dat maakt de Head Graphene XT Prestige S duidelijk meer een Prestige. Toch blijft het geringe gewicht mij parten spelen bij rally’s vanaf de baseline. De Prestige S speelt misschien wel nog stabieler dan zijn voorganger maar levert nog steeds iets te weinig power waardoor de lengte in mijn slagen soms tekort schiet. Hierdoor had ik het gevoel dat ik te vaak in de verdediging werd gedrukt. Slices waren met de Head Graphene XT Prestige S daarentegen nog scherper dan met zijn voorganger. Hierbij heeft de Prestige S duidelijk aan Prestige gehalte gewonnen!

Service:
Serveren met de Head Graphene XT Prestige S gaat goed. Door het lagere gewicht is de Prestige S makkelijk te versnellen. Qua power levert deze versie van de Prestige S geen opvallende voortuitgang t.o.v. zijn voorganger. Het open snarenpatroon biedt echter wel voldoende ruimte voor slice en kick serves. 

Net:
De Prestige S is een zeer manoeuvreerbaar racket waardoor het slaan van volleys opmerkelijk makkelijk gaat. Meer dan zijn voorganger is de Graphene XT Prestige S in staat volleys hard weg te leggen. Verder zijn gevoelsvolleys makkelijk te maken met de Prestige S.

Head Graphene XT Prestige S material

Power:
Zoals al eerder opgemerkt biedt de Prestige S weinig power en moet je als speler veel zelf doen. Op zich kun je door het relatief lage gewicht veel rackethead speed creëren maar dat is ook nodig om echte kanonslagen te kunnen produceren. Iets meer gewicht had de Prestige meer power gegeven. Wellicht zo een iets lager bespangewicht ook bijdragen aan een stukje extra slagkracht.    

Controle:
Deze Prestige S biedt in mijn ogen nog meer controle dan zijn voorganger en komt daarmee nog dichter tegen het klassieke Prestige gevoel aan.

Comfort/Armvriendelijkheid:
Deze versie van de Prestige S voelt comfortabel aan en gaf mij geen armproblemen ondanks de iets hogere stijfheidsrating (RA 62 i.p.v. 61). Wel kost het pareren van ballen van hardhitters veel spierkracht van jezelf. 

Algemene indruk:
De Head Graphene XT Prestige S is een allround racket dat op elk criterium de toets beter heeft doorstaan dan zijn voorganger. De mix van klassieke en moderne eigenschappen maakt de ‘S’ nog steeds uniek in zijn soort. Ik durf te zeggen dat deze versie van de Prestige S beter gelukt is door zijn verbeterde gevoel en versterkte controle. Het lage power level en het relatief lage gewicht zorgt er voor dat de Prestige S zich nog steeds niet echt kan meten met de echte players rackets. Daar is deze versie van de Prestige wellicht ook niet voor gemaakt. Wel is door het toegenomen ‘Prestige gevoel’ het steeds meer een frame dat een mooie tussenstap kan zijn naar een Prestige Pro of zelfs een Prestige MP. De ‘S’ is in mijn ogen een racket voor iemand die zelf voldoende power genereert en gewend is aan de precisie van de Prestige lijn maar nog niet de overstap naar een MP van 320 gram kan maken of een Prestige Pro van 315 gram. Een beetje extra gewicht zou de Prestige ‘S’ mijns inziens een betere plek geven binnen de Prestige lijn.

Geef een reactie