Head Graphene 360+ Gravity Tour getest

In deze uitgebreide review vergelijkt Stephan de Head Graphene 360+ Gravity Tour met verschillende andere rackets, waaronder zijn eigen Gravity MP.

Tester

Naam speler: Stephan Couzijn
Niveau: 5/6
Type speler: 44 jarige, allcourter, eastern grip, enkelhandige backhand, vrij vlakke slagen
Eigen racket: Yonex EZONE DR 98, Wilson Clash 100, Head Graphene 360+ Gravity MP
Rackethistorie speler: Wilson Pro Staff 6.0 95, Wilson Six-One 95, Head Radical, Dunlop
Aerogel 300 Tour, Babolat Pure Storm Tour GT, Wilson Pro Staff 95, Wilson Juice Pro, Yonex EZONE DR 98, Wilson Clash 100, Head Gravity MP.

Specificaties Head Graphene 360+ Gravity Tour

Merk: Head
Model: Graphene 360+ Gravity Tour
Bladmaat: 100 sq/inch
Gewicht: 305 gr
Balans: 32.0 cm
Bespanpatroon: 18×20
Lengte: 27 inch
RA: 61
Beam: 22 mm constant
Bespanning: Diadem Flash 17, 22/21 kg

De Head Graphene 360+ Gravity Tour is nu verkrijgbaar in onze webshop, inclusief gratis bespanning naar keuze!

Intro

In mijn vorige review was ik onder de indruk van de Gravity MP. Opvallend daarbij was dat de balans van de MP meer naar boven ligt. Dit is anders dan de rackets waar ik normaal mee speel. Ondanks dat was ik er zo van onder indruk dat ik een frame heb aangeschaft om mee te gaan spelen. Dat is inmiddels een paar weken geleden en ik ben er nog steeds van overtuigd dat Head met de Gravity een prachtige racketlijn heeft geïntroduceerd. Kortom ik kan niet wachten om de iets zwaardere broer van de MP de Head Graphene 360+ Gravity Tour te testen.

De Gravity Tour is 10 gram zwaarder dan de MP en komt onbespannen op 305 gram, heeft een 18 x 20 snarenpatroon (i.p.v. 16 x 20), waardoor hij in het spectrum van rackets valt zoals de Pure Strike (18 x 20), Wilson Blade (18 x 20) en Prince Textreme2 Tour 100P. Al deze frames bieden een goede manoeuvreerbaarheid en zijn controle georiënteerd, de vraag is, voegt de Gravity Tour iets extra’s toe aan deze serie rackets of niet?

Eerste indrukken Head Graphene 360+ Gravity Tour

Wat mij in de Gravity serie als eerste opvalt of liever gezegd verward, is de benaming van de frames, MP, Tour en Pro. Geen idee in welke volgorde ik deze frames moet plaatsen. Als ik ze langs de lijn van het gewicht rangschik is het MP, Tour en dan de Pro. Daar ga ik gemakshalve maar vanuit. Duidelijk is dat er een playtest aan de pas moet komen om het echte onderscheid te kunnen maken.

In het geval van de Gravity Tour versus de Gravity MP zit het grote verschil in het gewicht. Met 305 gram is de Gravity Tour net dat beetje zwaarder en daarmee iets lastiger rond te krijgen. Met een vergelijkbare balans van 33,0 cm is de swingweight ook iets zwaarder.

Dankzij de nieuwe technologie zijn beide rackets zeer comfortabel om mee te spelen, dus de belangrijkste overweging, als je tussen deze twee rackets kiest, is hoe goed je bent in het creëren van racketsnelheid en hoe krachtig je bent. Eigenlijk kun je stellen dat in de normale lijn van rackets je vaak een MP versie ziet en een Pro versie. Head heeft daar met de Tour een racket tussen gezet. Dat maakt de Tour in mijn ogen de meest unieke van de drie. Gezien mijn enthousiasme over de Head Gravity MP kun je al vermoeden dat ik de Tour zeker ook in de categorie van goede rackets zal plaatsen, maar is het ook ’the proof is in the pudding’?

Baseline

Op de baseline merk je hoeveel racketsnelheid je zelf kunt genereren en hoeveel hulp je nodig hebt van je racket. Verschil uit zich dan in de lengte van je slagen bij normaal uithalen. Met de MP had ik soms moeite om lengte in mijn slagen te houden. Door het iets hogere gewicht van de Head Gravity Tour kreeg ik beduidend meer lengte in mijn slagen zonder meer moeite te hoeven doen. Dat sprak mij meteen aan. Dit ondanks dat het swinggewicht behoorlijk hoger is. Het hangt er dus van af of je krachtig genoeg bent om het racket rond te krijgen. Als dat lukt kun je meteen zwaardere ballen slaan met deze Head Gravity Tour.

Head Graphene 360+ Gravity Tour vs concurrentie

De Head Gravity Tour is zeker een controle georiënteerd frame maar t.o.v. zijn concurrenten zoals de Wilson Blade en de Babolat Pure strike speelt dit racket net iets makkelijker. Belangrijk verschil is ook de relatief lage RA waarde (61). Dus spelers met schouderproblemen zouden er zeker goed aan doen om deze Head Gravity 360+ Tour uit te proberen. Voor spelers die een 16×19 snarenpatroon gewend zijn zal de overstap naar een 18×20 nog steeds heel anders voelen. Maar gek genoeg vond ik dat bij deze Head Gravity Tour niet zo heel veel anders. Het spinpotentieel van dit racket is niet enorm, je moet flink doorslaan en het racket het werk laten doen. Als je dat voor elkaar krijgt, springen de ballen wel degelijk flink omhoog.

Ik ben van oudsher gewend aan de 18×20 snaarpatronen, dus het was een gemakkelijke overstap om aan de Gravity Tour te wennen. Ik kon zowel met mijn forehand als met mijn backhand ruim voldoende tempo genereren en t.o.v. de MP makkelijk diepte in mijn slagen krijgen.

Zeker bij service returns komt het extra swinggewicht van Tour goed van pas. Je moet geen luie dag hebben want dan voelt de Tour vanwege zijn hogere balanspunt snel zwaar aan. Vooral mijn backhand slice ging opmerkelijk scherp tegen de lijnen.

De Gravity Tour heeft naar mijn mening een iets zwaardere punch onder de motorkap dan de MP, maar voor de meeste spelers hangt het gewoon af van met welk gewicht je je meer comfortabel voelt en welk racket beter bij je speelstijl past. In vergelijking tot zijn concurrenten in de markt speelt de Gravity Tour naar mijn mening makkelijker.

Volleys

De Gravity MP was een genot aan het net. Dat geldt ook voor Gravity Tour. Het 18×20 snarenpatroon biedt de controle, maar de flexibiliteit van het frame geeft ook voldoende comfort en gevoel. In gewone mensentaal: je hebt niet het gevoel dat je met een gietijzeren pan staat te klappen. 

Met de Gravity MP kun je door het iets lagere swinggewicht iets sneller reageren. Daarentegen is de Tour iets stabieler bij hard inkomende slagen en zal deze niet zo snel uit je handen schieten. Mijn voorkeur gaat in dit geval uit naar de MP omdat mijn reactievermogen aan het net nog weleens te wensen overlaat. Uiteindelijk is dit iets persoonlijks, maar op de hogere niveaus denk ik dat de Gravity Tour beter tot zijn recht komt. Bij de meeste volleys bleef de Gravity Tour behoorlijk solide, maar toen de bal echt recht op me af werd geslagen en ik een moeilijke volley moest slaan, ontbrak het aan het soort stabiliteit dat je alleen vindt in de echte volleer rackets met een kleiner blad zoals de Prince Textreme2 Tour 95 of de Wilson Ultra Tour. Maar ook dat heeft natuurlijk weer te maken met mijn trage reactie.

Service

Ik was blij verrast bij het serveren met de Head Graphene 360+ Gravity Tour. Het extra swinggewicht was wendbaar genoeg om flinke klappen te kunnen uitdelen. Ook de kick serve kwam door het extra gewicht goed uit de verf. Door de controle van de Gravity Tour kun je vooral bij de tweede service ook goed doorhalen zonder bang te zijn de controle te verliezen.

De Gravity Tour heeft alles waar ik naar op zoek ben bij het serveren. Ik geniet van het extra gewicht wat voor mij heel goed werkt. Er zullen sterkere spelers zijn die iets zwaarder willen, maar voor de meerderheid van ons zal de Gravity Tour zijn werk ruimschoots doen. Dit was naast de baseline slagen mijn favoriete onderdeel van de playtest.

Onder aan de streep

Over het algemeen was dit weer een geweldige playtest. De Head Graphene 360+ Gravity Tour is een geweldig alternatief voor de Gravity MP zonder een te groot verschil aan de dag te leggen. De Gravity Tour is meer dan in staat om te concurreren met zijn rivalen van de andere merken. Als je controle, gevoel, wendbaarheid en comfort wilt, dan is dit een racket waar je naar moet kijken. Ook als je de MP iets te licht vindt, is de Tour een mooi klein stapje omhoog.

Zoals ik al zei, denk ik dat de Gravity rackets een geweldige aanvulling zijn op de line-up van Head en ze bieden zeker iets dat iets anders is dan de andere rackets in de markt. Als je aan de rackets van Head denkt, heb je de Prestige-rackets als de kenmerkende controlerackets, maar de Gravity-rackets bieden een vergelijkbare controle in een vergevensgezinder frame.

Persoonlijk ben ik een groot fan van die mix van controle en gevoel en zou ik zeker de Gravity Tour overwegen als ik op zoek was naar een nieuw racket van ongeveer 305 gram. Ik denk dat dit racket het goed doet in de handen van iemand met een behoorlijk goede techniek en/of voor iemand die op zoek is naar iets meer controle en de overstap naar een 18×20 frame zou willen wagen. Verder sluit de Gravity Tour aan bij meerdere speelstijlen.

Door de mooie combinatie van “old school’ gevoel en modern comfort is de Head Gravity Tour één van die rackets waardoor tennis natuurlijk aanvoelt en daar ben ik een groot fan van!

De Gravity Tour is nu verkrijgbaar in onze webshop inclusief gratis bespanning naar keuze!

Geef een reactie