Head Graphene 360+ Gravity MP getest

Stephan heeft de afgelopen weken met veel plezier de Head Graphene 360+ Gravity MP getest! Dit racket biedt een relatief hoge swingweight, een heerlijk vol en stabiel speelgevoel en een royale sweetspot.

Intro Head Graphene 360+ Gravity MP

Als rackettester test ik rackets anders dan spelers die al jaren met hetzelfde racket spelen. Ik heb bij de eerste slagen al een duidelijk beeld van wat goed voelt en wat niet. Jaren geleden speelde ik met de Head Liquid Metal Radical MP en de Microgel versie. Daarna ben ik gaan avonturen en heb ik bijna alle racketmerken gespeeld. Nu Head met de nieuwe Gravity serie uitkomt ben ik benieuwd of ik weer dat goede gevoel van vroeger terug kan krijgen. De Head Gravity MP is in zijn demo versie mysterieus en gaaf om te zien.

Dat gezegd hebbende, neem ik graag mijn tijd voor deze demo omdat het de enige manier is om alle ins en outs te leren kennen. Ik vond het heel bijzonder om met dit racket te spelen, hoewel ik destijds niet wist wat de specificaties precies waren. Ik kon alleen maar aannemen dat het gemaakt was van een verbeterde versie van Graphene 360.

Alles wat ik wist was dat het een Head MP (mid-plus) racket was in gave combinatie van mat en glanzend zwart. De enige kleur op het racket is een tekst: “MASSIVE SWEETSPOT DOMINATES THE GAME”. Met die uitspraak maakt Head geen grapje!

Ik test het racket met de erbij geleverde snaar. Niets minder dan de – HEAD Hawk Touch – evenals de demper (met SZ van Sascha Zverev) en de overgrip. Zelfs met bespanning is het racket een stuk lichter dan mijn huidige racket, de Yonex EZONE DR 98 310.

De Head Graphene 360+ Gravity MP is nu verkrijgbaar in onze webshop, inclusief gratis snaar naar keuze.

Baseline

Iets wat me meteen opviel was dat de Head Graphene 360+ Gravity MP iets meer gewicht in de top heeft t.o.v. mijn huidige racket. Een dergelijk balanspunt ben ik niet gewend, maar omdat ik het racket in zijn fabrieksvorm wilde spelen heb ik geen extra gewicht toegevoegd. Het lichtere gewicht zorgt ervoor dat de Gravity MP heel gemakkelijk zwaait en het 16 × 20 snarenpatroon helpt bij het genereren van spin terwijl je nog steeds de bal vlak kunt slaan als je dat wilt. Vooral met mijn backhand kan ik heel makkelijk door de bal heen slaan en veel gecontroleerde power aan de bal meegeven. Het hogere balanspunt zorgt er voor dat zelfs hard inkomende ballen aanvoelen als ping pong ballen die ik met gemak weg kan werken.

Met mijn baseline slagen voel ik ook dat het frame heel stabiel slaat en de sweet spot of liever gezegd de sweet area enorm is. Wel merk ik dat een trillingsdemper geen overbodige luxe is. Verder valt op dat het frame niet hol klinkt en gevuld lijkt te zijn, waardoor het racket ondanks zijn lichte gewicht massief door de bal heen gaat. Dat maakt dit frame meteen uniek qua gevoel. Het balanspunt is even wennen, maar als je eenmaal door hebt om losjes en snel door de bal heen te slaan, vliegen de ballen in rechte lijnen van je racket. Dat is meteen ook weer even oppassen. Om voldoende lengte te krijgen met dit lichtere frame moet je wel iets meer omhoog bewegen anders vallen de ballen te kort.

Returns

Vooral de service returns zijn een genot met dit stabiele en snel zwaaiende frame. Door het hogere balanspunt kun je harde services met gemak pareren en zelfs flink aanpakken. Daar waar ik vaak mijn toevlucht zoek tot een slice return ram ik nu vol met mijn backhand en forehand door de bal. Echt een fijn gevoel om geen angst te hoeven hebben voor de service van je tegenstander. Om voldoende lengte in je slagen te houden denk ik dat het toevoegen van wat gewicht in de top oplossing biedt. Na deze review ga ik een beetje loodtape in de top toevoegen en kijken of ik gelijk heb. Maar in zijn fabrieksvorm speelt hij al meer dan okay! Het frame voelt minder stijf dan frames als een Pure Aero of Pure Drive. Maar ook weer niet zo soft als een EZONE DR 98 of de Wilson Clash 100 (die wel vergelijkbare eigenschappen heeft).

Sweet spot Head Graphene 360+ Gravity MP

Wat betreft de “enorme sweet spot”, dat is absoluut waar. Het blad is 100 sq/inch, maar het is de vorm van het blad die de sweet spot creëert en je helpt als je de ballen niet altijd in het midden van het blad weet te raken (zoals ik). Soms heb ik bij het maken van snelle agressieve slagen zoals een smash of een harde volley dat ik de ballen verkeerd inschat, maar de sweet spot van de Head Gravity MP redt mij dan alsnog. Dat is een enorm pluspunt van dit frame! Dat scheelt mij enorm veel punten tijdens een wedstrijd.

De uiteindelijke kleurstelling (links) vs de demo kleurstelling van de Gravity MP

Service

Serveren met de Head Graphene 360+ Gravity MP is heerlijk en super stabiel. Wat mij toch wel verbaast met een licht frame. Het 16 x 20 snarenpatroon in combinatie met het ietwat druppelvormige blad helpt om een zware kick-serve te slaan. Je moet bij de vlakke service wel oppassen dat de ballen niet te diep gaan.

Volleys

Het volleren met de Gravity MP gaat mij makkelijk af. Door de vermoedelijke vulling van het frame zijn volleys met veel gevoel en controle weg te leggen. Ook hier helpen de grote sweet spot en het hogere balanspunt met het hard wegdrukken van volleys. Zonder veel kracht aan de dag te leggen, spetteren de ballen van mijn blad af. Hierdoor hoef ik alleen maar richting te geven.

Conclusie

Ik heb nu pas door hoe graag ik met een 16 x 20 snarenpatroon speel. Best of both worlds zou ik zeggen. De Head Gravity MP is een V8 motor in een mooi soft maar ook weer niet te soft jasje met net voldoende controle eigenschappen om de ruwe power van de V8 in de hand te houden en op het juiste moment los te laten. Het geheim van dominantie ligt in de enorme sweet spot en het 16 x 20 bespanpatroon van de MP voor de perfecte mix van kracht en controle. En net als de rest van de serie, wordt de MP geleverd met het nieuwe onderscheidende flip-ontwerp van twee verschillende kleuren, zoals nu inmiddels bekend is.

Over het algemeen beveel ik dit racket ten zeerste aan voor zowel beginners als gevorderde spelers. Beginners kunnen het frame gebruiken zoals het is, omdat het licht en gemakkelijk te zwaaien is en het heeft een grote sweet spot om te helpen bij de slagen. Hetzelfde geldt voor gevorderde spelers, alleen mijn suggestie aan hen is om de Head Gravity MP lager te bespannen en misschien een beetje gewicht aan de top toe te voegen. Hulde aan Head! Ik ben ervan overtuigd dat ze met de nieuwe Gravity serie een best-seller hebben gelanceerd die het oude gevoel van de Head frames van vroeger doet herleven. Daar word ik dan weer blij van. Dus in mijn tennistas zit de komende tijd in ieder geval één Head Gravity MP! Ik ben ook zeer benieuwd hoe de Gravity Pro en de Gravity Tour versies spelen. Maar de MP is wat mij betreft al een nieuwerwetse klassieker!

De Head Graphene 360+ Gravity MP is nu verkrijgbaar in onze webshop, inclusief gratis snaar naar keuze.

3 REACTIES

    • Hoi Jeroen, onze review van de Pro staat er binnenkort op. Met de Tour moeten we nog wat uren maken. Daarna zal er ook een review van verschijnen.

  1. Hallo Jeroen, ik heb net mijn review van de Gravity Tour afgerond. Binnenkort zal de review worden gepubliceerd. Tipje van de sluier: de Gravity Tour is een prachtig frame dat voor z’n Tour specificaties opmerkelijk makkelijk speelt. Dus als je een frame zoekt met Tour specificaties en 18×20 snarenpatroon zou ik de Gravity Tour zeker overwegen.

Geef een reactie