Tretorn Serie+ tennisbal getest

Het Zweedse merk Tretorn is met name bekend van de drukloze ballen. Velen weten niet dat Tretorn ook een hele fijne gasgevulde bal heeft. Vandaag een testrapport van de Tretorn Serie+ (gasgevulde) tennisbal!

Tretorn Serie+ ball full

De Tretorn Serie+ is een ITF (International Tennis Federation) goedgekeurde tennisbal die gebruikt wordt op een aantal ATP toernooien. De bal stond bekend als de officiële bal voor de ATP Challenger Series. De Tretorn Serie+ tennisbal is net even anders gebouwd dan andere tennisballen. Deze bal is gemaakt met het TRI-TEC systeem om de druk van de bal te behouden. Dit komt er op neer dat er om de rubberen kern van de bal een membraam geplaatst is, om langer de optimale druk te waarborgen. Veel gasgevulde tennisballen houden het niet erg lang vol (worden vrij snel zacht), deze bal presteert wat dat betreft een stuk beter, maar daarover straks meer. De rubberen kern van de bal is iets dunner dan gebruikelijk voor optimaal balgevoel en ook omdat het speciale membraam erover geplaatst is. Tot slot de viltlaag. Het Milliken vilt is gemaakt voor extra duurzaamheid en daarmee een constante performance van de bal.

Tretorn Serie+ TRI-TEC construction overview

 

Review
Gedurende 2 sessies (respectievelijk 2.5 uur en 1.5 uur) op gravel heb ik de Tretorn Serie+ tennisbal door de test gehaald. Ik moet eerlijk bekennen dat ik in eerste instantie een beetje sceptisch was omdat mijn eerdere kennismakingen met Tretorn ballen de nogal harde drukloze ballen betrof die ik tijdens de competitie nog wel eens te spelen krijg. Daar ben ik niet zo’n fan van. Maar dat deze Tretorn Serie+ tennisbal heel wat anders is, bleek al snel. Vers uit de koker heeft de bal eigenlijk al gelijk een hele fijne feel. Dit bleef gedurende mijn 4 uur spel ook zo. Met de Wilson US Open, waar wij bij ons op de club de competitie en toernooien mee spelen, moet de bal vers uit het blik toch altijd nog wel even settelen. Ik vind die bal dan wat licht en floaty aanvoelen en ik heb het idee dat ik in mijn vrij vlakke groundstrokes dan altijd wat meer spin moet leggen om de bal te controleren. Na een set spel vind ik de Wilson US Open qua gevoel optimaal, waarna de bal het een uur of 5 in totaal uithoudt voordat deze af is. De Wilson US Open blinkt niet uit qua levensduur. Na 4 uur spel met deze Tretorn Serie+ ziet deze er nog fris genoeg uit voor minstens 4 uur extra. Deze bal houdt absoluut langer de optimale druk voor langer spelplezier.

Tretorn is pressurized full

In vergelijking met de Dunlop Fort Max TP die bij ons in de buurt ook voor veel toernooien wordt gebruikt, vind ik de Tretorn Serie+ iets meer gevoel bieden. De Fort Max TP van Dunlop voelt iets zwaarder aan. Ik denk dat de ballen elkaar qua levensduur niet veel ontlopen. Eerder heb ik ook de RS Allcourt Black Edition van RS Tennis (by Robin Söderling) mogen testen. Qua gevoel vind ik beide ballen vergelijkbaar, waar deze Tretorn Serie+ bal iets lichter speelt. Qua slijtvastheid vind ik, toch wel enigszins verrassend, deze Tretorn Serie+ bal fijner. De Tretorn Serie+ gasgevulde tennisbal heeft mij absoluut positief verrast en vind ik een prima en meer duurzaam alternatief voor de Wilson US Open!

Geef een reactie