Snauwaert Vitas 100 getest

Zoals wij eerder al berichtten is het Belgische racketmerk Snauwaert terug. Vandaag een full review van de Snauwaert Vitas 100 die getest is door Stephan!

Een aantal maanden terug schreven wij al over de comeback van het iconische Belgische racketmerk Snauwaert. Recent haalden wij één van hun nieuwe rackets al door de test: de Grinta 100. Vandaag is het de beurt aan de Vitas 100 met het kenmerkende diamantvormige blad!

Getest racket:
Merk: Snauwaert
Model: Vitas 100 (heavy)
Bladmaat: 100 sq/inch
Gewicht: 300 gr
Balans: 31.5 cm
Bespanpatroon: 16/19
Lengte: 27 inch
RA: 71
Bespanning: Snauwaert White Beam (soft co-polyester) op 24/23 kg

Tester:
Naam speler: Stephan Couzijn
Niveau: 5
Type speler: 41 jarige, allcourter, eastern grip, enkelhandige backhand, vrij vlakke slagen
Eigen racket: Yonex EZONE DR 98, 98 sq/inch, 310 gr, 31.0 cm balans, 16 x 19 bespanpatroon
Rackethistorie speler: Wilson Pro Staff 6.0 95, Wilson Six-One 95, Head Radical, Dunlop Aerogel 300 Tour, Babolat Pure Storm Tour GT, Wilson Pro Staff 95, Wilson Juice Pro.

Snauwaert is terug met een nieuwe racketlijn. Ik heb de Snauwaert Vitas 100 door de test gehaald.

Baseline:
De Snauwaert Vitas 100 is met 300 gram iets lichter dan mijn huidige racket de Yonex EZONE DR 98 310 en heeft een groter blad. Met een bespanpatroon van 16/19 verwacht ik veel power vanaf de baseline. Na het slaan van de eerste paar ballen merk ik meteen dat je heel makkelijk toegang hebt tot veel power. Wat ook opvalt is de diamantvorm van het racketblad. In het spel vertaalt zich dat naar een verbazingwekkend grote sweetspot. Wat mij betreft meteen het meest kenmerkende aan dit racket. Zelfs de echte off-center hits voelen prima aan en zijn nog goed onder controle te houden. Door de enorme sweetspot kon ik vrij uithalen en veel tempo genereren zowel met mijn forehand als met mijn backhand.

Qua power lijkt het racket op de Pure Aero en de Pure Aero Tour van Babolat. Het merkbare verschil met de Babolats is dat de Snauwaert meer gecontroleerde power biedt in een iets flexibeler frame ondanks dat de RA waardes elkaar niet veel ontlopen. Slices zijn ook prima met de Snauwaert Vitas 100 uit te voeren: de bal wordt mooi door de snaren gepakt. Ballen met gevoel zijn minder makkelijk te slaan. Maar dat had ik ook niet verwacht van een racket met deze RA waarde. Al met al een erg lekker racket om vanaf de baseline mee te knallen. Ook het slaan van spinballen is heel makkelijk.

Service:
Met de Snauwaert Vitas 100 kun je hele volle services produceren. Ook slice en kick is prima te doen. Echt een powerhouse met toch voldoende controle. Door de lagere balans is de Snauwaert Vitas 100 ook nog eens makkelijk te versnellen. Kortom een echt servicekanon.

Net:
De Snauwaert Vitas 100 presteert behoorlijk goed aan het net voor een racket dat ik zou classificeren als een meer baseline georiënteerd racket. Door de balans van 31.5 is de Vitas 100 makkelijk te manoeuvreren aan het net. Wel merk je dat het best een stijf frame is waarmee je touch volleys moeilijk kunt slaan. Maar ondanks dat is mij het volleren met de Snauwaert Vitas 100 behoorlijk meegevallen.

Power:
Zoals al eerder opgemerkt biedt de Snauwaert Vitas 100 veel power in combinatie met een ruime dosis controle om de ballen binnen de lijnen te houden. Daar bovenop kun je door het relatief lage gewicht en lage balans veel rackethead speed creëren waardoor je heel veel versnelling aan de bal kunt meegeven. Wat mij betreft is Snauwaert erin geslaagd precies de juiste hoeveelheid power en controle te combineren.   

Controle:
Deze Vitas 100 biedt ondanks de flinke hoeveelheid power in mijn ogen voldoende controle om de ballen niet alle kanten op te laten vliegen. Qua gevoel schiet de Snauwaert Vitas 100 misschien iets te kort. Maar dat had ik met de specificaties van dit racket ook niet verwacht. De relatief lage balans van 31.5 is in mijn optiek een zeer goede zet van Snauwaert. Dat maakt het racket voor een breder publiek bespeelbaar. 

Comfort/Armvriendelijkheid:
De Snauwaert Vitas 100 voelt ondanks zijn hoge RA waarde van 71 comfortabel aan en gaf mij geen armproblemen. In vergelijking tot de eerder genoemde Babolat Pure Aero’s voelt deze Snauwaert Vitas 100 armvriendelijker aan. Waarschijnlijk is dat ook te danken aan de grote sweetspot van het racket. 

Overall indruk:
De Snauwaert Vitas 100 is een lekker no-nonsense baseline racket dat op elk criterium de toets doorstaat met een verbazingwekkend grote sweetspot en een goed uitgedokterde combinatie van power en controle. De mix van power en controle in combinatie met een lage balans maakt de Snauwaert Vitas 100 een uniek racket dat zich qua speeleigenschappen kan meten met de beste powerrackets van dit moment. Ondanks dat de Vitas 100 een hoge RA waarde heeft voelt hij toch niet vervelend stijf aan. Het totale pakketje zorgt ervoor dat de Snauwaert Vitas 100 door een heel breed publiek gespeeld kan worden. Ben je op zoek naar een racket met veel power en controle met een lage balans en maal je niet echt om gevoelsballen dan is dit racket misschien wel iets voor jou!

Geef een reactie