Retenser getest

De afgelopen 2 maanden heeft Mike de Retenser getest. Met deze gadget kun je op de baan zelf de snaarspanning van jouw racket aanpassen. Tijd voor een uitgebreide test dus!

Wat is de Retenser?

De Retenser is een Nederlandse uitvinding en daar mogen we best trots op zijn! De Retenser is een apparaatje welke je op het hartstuk (de yoke) van het tennisracket monteert, nadat je eerst de grommetstrip hebt verwijderd. Het pakketje bestaat uit verschillende onderdelen: 2 plaatjes (base), 1 cylinderhouder, losse tubes met verschillende vormen, een sleuteltje en de cilinders. Afhankelijk van welke versie van de Retenser je hebt, zijn dit er 2 of 3. Daarna begint het ‘bouwen’.

Allereerst plaats je de tubings in het frame. De tubings hebben verschillende cijfers om ‘mee te lopen’ met de ronding van de yoke. Vervolgens zoek je het meest passende bevestigingsplaatje (base) van de 2. Dit hangt af van de ronding van het hartstuk; dit kan per merk en/of model verschillen. Daarna zet je de cylinderhouder op het plaatje. De volgende stap is om de cylinders correct op de houder te zetten. Dan kun je het racket gaan bespannen. Daar zijn 3 opties voor. Als je de cilinders naar ‘minus’ zet, kun je 2 keer verhogen in snaarspanning. In de ‘plus’ modus kun je 2 keer spanning verminderen. In de neutrale stand kun je 1 stand verhogen in snaarspanning en 1x spanning verminderen. Alle cilinders moeten bij het bespannen in dezelfde stand staan.

Dit klinkt complex en vergt ook wel wat ‘oefening’. Ook past de Retenser (nog) niet op elk type racket, zeker bij rackets met de snaren wat wijder uit elkaar in het hartstuk, zoals oversize rackets. Ik heb de Retenser eerst geprobeerd op mijn Diadem Elevate FS 98, maar deze paste helaas niet. Daarna heb ik de Head Graphene 360+ Gravity MP (prototype) gepakt; hier paste de Retenser probleemloos op.

Wel gebeurt er meteen wat met je racket: het totale gewicht ging 7.3 gram omhoog (316.3 gram zonder naar 323.6 met Retenser), waar de balans redelijk gelijk is gebleven (33.5 zonder en 33.6 met Retenser). Dit zorgt echter wel voor een redelijke toename in swingweight (de massa die je steeds rond moet krijgen) met 6 punten (319.5 zonder en 325.5 met Retenser). Je verandert dus wel wat aan de specs en de speeleigenschappen van het racket, dit is goed om te weten.

De Retenser op de baan

Ik had de Gravity MP bespannen op 20 kg met de Diadem Flash 17, goed voor een DT (Dynamic Tension) van 31. Bij mijn eerste sessie speelde ik op een snelle ondergrond en vlogen de ballen wel heel makkelijk van mijn racket af, kortom ik kon wel wat extra controle gebruiken. Door spanning toe te voegen, ging de DT direct naar 33, grofweg 1 kg strakker. Dit was gelijk te merken. Na weer teruggeschaald te hebben naar de neutrale stand, ging ik vervolgens de spanning verminderen. Hiermee zakte de DT naar 29, grofweg 1 kg eraf van de originele 20 kg. Dus ook dit werkte prima. Kortom: op de baan doet dit apparaatje wat het moet doen! Wel blijft de vraag hoe vaak je dit kunt doen. (Co)polyester snaren hebben een beperkte rek, een nylon, multi of darm natuurlijk veel meer. Maar hoe vaker je het doet, hoe minder elastisch de snaar t.z.t. wordt. En bij het uitrekken wordt een snaar dunner. Maar op de baan doet de Retenser dus zeker wat ie moet doen.

Onderaan de streep

De Retenser is een leuke en functionele tool en doet wat er beloofd wordt. Mega gebruiksvriendelijk is het systeem nog niet, alhoewel ik begrepen heb dan men hier nog aan sleutelt. Wel vraag ik me af hoelang het apparaatje het houdt (hoeveel bespanbeurten) en welke doelgroep de leverancier met de Retenser voor ogen heeft. En door de Retenser te monteren gebeurt er direct wat met de specificaties en speeleigenschappen van het racket, wat zowel positief als negatief kan zijn. Al met al een zeer interessante test en eens kijken of we de Retenser veel in het profcircuit gaan zien!

Geef een reactie