Luxilon Eco Power 1.25 getest

De Luxilon Eco Power 1.25 getest door Mike. Deze snaar is van 100% gerecyclede materialen (volgens Luxilon oude polyester tennissnaren) gemaakt en speelt verrassend toegankelijk. Aankomend seizoen breidt Luxilon deze serie uit met een Rough variant (reeds verkrijgbaar) en een Spin versie. Maar allereerst aandacht voor deze ‘gewone’ Eco Power!

Intro

Allereerst natuurlijk hulde aan Luxilon voor deze ‘groene’ stap. Hun claim de allereerste te zijn die een volledig gerecyclede snaar op de markt brengt is wel wat gewaagd: Isospeed schijnt dit al wat langer te doen en ook Velocity is goed bezig op dit gebied. Maar uiteraard een super goede ontwikkeling van de Belgische producent. Ik heb deze Eco Power 1.25 getest in de Wilson Ultra Pro V4 16×19 op 23 kg. De snaar is zeshoekig, zonder extreem scherp te zijn. Het bespannen van de snaar ging relatief makkelijk; de snaar geeft niet een enorme frictie o.i.d.

Baseline

Vanaf de baseline komt de Eco Power 1.25 (misschien wel) het meest tot zijn recht. De snaar speelt lekker direct, zonder al te stijf aan te voelen. De spinpotentie is degelijk, maar niet overdreven. Toch is dit evengoed wel lekker: je krijgt net wat meer marge in je slagen, vergelijkbaar met de eerder door mij geteste Diadem Pro X 16L, die echter een wat korter en feller bal/snaarcontact heeft zoals een Luxilon Alu Power. Deze Eco Power zit volgens Luxilon meer in de hoek van de Savage, maar ik moet eerlijk zeggen dat het alweer een hele poos terug is dat ik die snaar testte.

De Eco Power speelt heel voorspelbaar en levendig, maar wel met een fijn stukje additionele controle. Ik heb nooit het idee gehad de sturing over de bal te verliezen, zelfs niet op het snelle tapijt hier in de wintermaanden. Andere assets zijn dus de degelijke spinpotentie, zonder dat de balbaan te ‘loopy’/hoog wordt en het bovengemiddelde comfort.

Duurzaamheid en spanningsbehoud

De Eco Power 1.25 is niet de meest slijtvaste snaar, maar voor mij persoonlijk is dit geen probleem. Ben je een echt spinmonster en/of speel je met een racket met een relatief open bespanpatroon, dan is het qua levensduur misschien niet de beste optie voor je. Opvallend vond ik verder dat ik de snaar lekkerder vond spelen, naarmate ik er meer uren mee maakte. De sweetspot opende zich toch merkbaar en de feel van de snaar beviel me hierbij nog beter. De volgende bespanbeurt ga ik dus meteen maar iets lager in de kilo’s. Het spanningsbehoud zou ik gemiddeld noemen bij deze snaar en dat is gewoon keurig voor co-polyester begrippen.

Balgevoel en comfort

Met Luxilon en het comfort van de verschillende snaren heb ik een beetje een haat-liefde verhouding. De 4G vind ik veel te stijf, de Alu Power heerlijk vers vanaf de machine, maar deze is wel wat stijfer/pittiger op de arm. De Element scoort qua comfort weer keurig, maar deze houdt het niet heel lang vol. De nieuwe Element Soft moet ik nog testen, evenals de Eco Power Rough en de (volgend jaar te verschijnen) Eco Power Spin. En het is te lang geleden dan ik de Savage echt goed door de test heb gehaald, dus die laat ik buiten beschouwing deze ronde.

Als ik nu zou moeten kiezen, dan is de Eco Power 1.25 mijn favoriete Luxilon snaar van dit moment. Het balgevoel en de voorspelbaarheid van de snaar zijn gewoon fijn. Zo heb ik met deze snaar een paar heerlijke stopvolleys geslagen, dus het is niet alleen maar power wat de klok slaat.

Het comfort is voor mij misschien wel de grootste verrassing van allemaal. De combinatie met de foam filled Ultra Pro V4 16×19 (toch ook niet het makkelijkste racket op de markt) was voortreffelijk. Geen centje pijn op de arm/schouder! Wel zou ik de volgende ronde meteen een kilootje eraf halen en naar 22 kg gaan, dan is de snaar meteen spot-on.

Beoordeling Luxilon Eco Power 1.25

  • Duurzaamheid: 7
  • Spanningsbehoud/consistentie: 7.5
  • Spin/slice: 8
  • Balgevoel: 7.5
  • Power: 8.5
  • Controle: 8
  • Comfort/armvriendelijkheid: 8

Luxilon Eco Power 1.25 onderaan de streep

De Eco Power 1.25 is op dit moment mijn favoriete snaar van het populaire Belgische merk. De snaar speelt fijn voorspelbaar en consistent, heeft degelijke spin zonder dat de balbaan te hoog wordt en biedt bovengemiddeld comfort. Eigenlijk gewoon een heel goede allrounder al met al die voor een breed publiek fijn speelbaar is. Vooralsnog zijn er geen andere diktes dan 1.25 van deze Eco snarenfamilie verkrijgbaar. Let daar dus wel op als je een frequente snarenbreker bent. Behoudens dit is de Eco Power 1.25 zeker een aanrader!

2 REACTIES

Geef een reactie