Getest: New Balance Minimus 60 tennisschoen

Dat tennisschoenen tegenwoordig niet meer van die stugge klompen hoeven te zijn, weten we tegenwoordig gelukkig al, maar een ‘Minimus’ ofwel minimalistische tennisschoen, werkt dat echt op de tennisbaan? Vandaag onze eerste schoenreview en mijnracket.nl pakt het meteen goed aan met niet zomaar een schoen. Dit is de New Balance Minimus 60, een aanrader voor spelers die een ultralichte, snelle schoen zoeken!

De minimalistische (ook wel natural of minimal) schoenen kennen we met name vanuit het hardlopen, waar deze groep schoenen de laatste jaren veel stof heeft doen opwaaien. Deze schoenen kenmerken zich door vlakker te staan (minimaal tot geen verschil in hakhoogte vs. voorvoethoogte), geen tot weinig steun in het hakgedeelte, veel flexibiliteit en een direct grondcontact. Kortom een schoen die je voet vrij laat bewegen, zodat je meer spiergroepen aanspreekt en uiteindelijk een sterker onderstel krijgt. De natural runningschoen werkt voor de één voortreffelijk, de ander krijgt onmiddellijk last van bijvoorbeeld de achillespezen en kuiten. Nu heeft dit schoentype dus voorzichtigaan zijn entree gemaakt in de tennissport: ASICS in zekere mate met de Gel-Solution Lyte en Gel Solution Speed, licht maar met nog wel een stevige hielkap. Nu komt New Balance dus met een Minimus 60.

New Balance Minimus 60 right full

Specificaties:

Merk: New Balance
Model: Minimus 60
Drop (hoogteverschil van hak naar voorvoet): 4 mm
Gewicht: 278 gram
Profiel zool: gravel (clay)

De New Balance Minimus 60 is de eerste tennisschoen van dit merk met de Minimus bouwwijze. Het hoogteverschil van hak naar voorvoet (in jargon ook wel de drop genoemd) is slechts 4 mm. Dit ‘laag bij de grond effect’ past prima bij een voorvoetsport als tennis. Het diepe visgraatprofiel (herringbone outsole) van de zool, geeft deze schoen uitstekende grip op gravel. Het bovenwerk van de schoen is een lichtgewicht mix van synthetische materialen en mesh, waar het REVlite materiaal in de tussenzool zorgt voor fijne demping in een zo licht mogelijk jasje.

Getest door:

Naam: Mike
Huidige schoen: ASICS Gel Resolution 5 Omni
Speelsterkte: 4/4
Testduur: 25+ uur

Beoordeling:

Pasvorm: 7
Stabiliteit: 6
Demping: 7.5
Grip: 9
Duurzaamheid: 6
Wendbaarheid en snelheid: 9

New Balance Minimus 60 outsole

Ik heb de pasvorm van de schoen als een klein beetje ruim in de voorvoet ervaren, dit was echter prima op te lossen met een dun Mysole Solution opvulzooltje. Qua stabiliteit scoort een minimalistische schoen natuurlijk nooit hoog, alhoewel de stabiliteit van de New Balance Minimus 60 me alles is meegevallen. ‘Laag bij de grond draagt bij aan de basisstabiliteit’ klopt hierin. De grip van het full outsole visgraatprofiel is een verademing ten opzichte van de omni-zool van mijn ASICS Gel Resolution 5 Omni. Waar de New Balance Minimus 60 verder absoluut in uitblinkt is in wendbaarheid en snelheid. De duurzaamheid van de schoen is niet optimaal, het stiksel van het bovenwerk van mijn linkerschoen krijgt door het slepen ongetwijfeld het nodige te verduren, maar begint nu toch al op 2 plaatsen los te laten. De REVlite demping in de tussenzool is prettig.

Al met al is de New Balance Minimus 60 tennisschoen een dikke aanrader voor de speler die een lichte, snelle schoen zoekt. De stabiliteit is voor een Minimus absoluut zo gek nog niet, maar een iets duurzamer upper bij de neus van de schoen zou voor editie 2.0 niet verkeerd zijn. Het is geen schoen voor de zwaardere speler of voor iemand die wat gevoeligere enkels heeft, maar ik zou de schoen zeker aanbevelen aan iemand die wendbaarheid, snelheid en een goede grip in een lichtgewicht schoen zoekt.

Geef een reactie