Diadem Elite XT 17 getest

Het Amerikaanse snarenmerk Diadem komt met een nieuwe, veelbelovende snaar met een zeer directe respons en de bekende ‘stervormige’ bouw voor spin: dit is de Diadem Elite XT 17 getest!

Diadem Elite XT 17 full front

Specificaties:
Merk: Diadem
Type snaar: Elite XT 17
Dikte: 17/1.20 mm
Type: medium stijve controle georiënteerde co-polyester snaar met stervormige bouw en een zeer directe respons en feel
Vergelijkbare snaren: Babolat RPM Blast, Luxilon Alu Power en Solinco Tour Bite

Getest door:
Naam: Mike
Speelsterkte: 4/4
Type speler: wat klassiekere speler, vlakke groundstrokes, genereert zelf weinig spin. Tot voor kort schouderproblemen gehad
Racket: Prince Textreme Warrior 107 (107 sq/inch, 16/19 bespanpatroon)
Hardheid bespanning: 24/23 kg bij een bespanrange van 23-27 kilo
Testduur: 6,5 uur
Favoriete snaar speler: Diadem Solstice Power 17

Diadem Elite XT 17 display

Beoordeling:
Duurzaamheid: 8
Spanningsbehoud: 8.5
Spin/slice: 8
Balgevoel: 8
Power: 8
Controle: 8.5
Comfort/armvriendelijkheid: 7

Bespannen van de snaar:
De Diadem Elite XT 17 is iets stijver dan mijn favoriete snaar, de Diadem Solstice Power 17. Voor het bespannen van de snaar maakt het weinig uit: je merkt dat de snaar iets stijver aanvoelt, het inrijgen van de breedtesnaren gaat echter zonder problemen. Door de textuur van de snaar door de stervormige bouw is het wel handig om de snaar voor het aantrekken van de breedtesnaren even recht te zetten. Dit geeft de minste frictie. De klemmen hoeven niet heel strak, de snaar is makkelijk te pakken in de klemmen. Ook wel handig natuurlijk, hierdoor blijft de 6-puntige vorm van de snaar prima in tact. Die zorgt immers voor een aantal voorname speeleigenschappen van de snaar (zie hieronder).

Diadem Elite XT 17 vs Diadem Solstice Power 17:
Om te starten is het handig om te weten waarin de Diadem Elite XT 17 verschilt van die andere 1.20 mm snaar van hetzelfde merk, de Solstice Power 17. De Elite XT 17 is de stijvere snaar van de twee, wat zorgt voor een hele directe respons met de bal. De Solstice Power 17, welke een soft co-poly is, laat de bal wat meer in het snarenbed zakken, voordat deze als het ware gecatapulteerd wordt. De Solstice Power 17 heeft een zachtere feel (is ook comfortabeler) en biedt meer gratis power en iets meer spin. Deze hagelnieuwe Diadem Elite XT 17 is iets meer controle georiënteerd en heeft een robuustere feel. Spelers die zelf wat meer power in hun slag leggen en vol door willen halen zonder bang te hoeven zijn te overhitten, zal de Elite XT serie het meest bevallen.

Diadem Elite XT 17 set close

Review:
Vers van de bespanmachine was het inderdaad te merken dat de Diadem Elite XT 17 wat stijver is dan de snaren die ik gewend ben. De snaar is iets minder vergevingsgezind dan mijn vaste snaar, maar raak je de ballen goed, dan knallen ze van je blad af. Het is duidelijk te merken dat het bal-snaarcontact korter is. Hierdoor voelt de snaar zeer direct en precies. Wel moet je er een klein beetje meer energie van jezelf instoppen in vergelijking tot de Solstice Power 17. De Diadem Elite XT serie heeft veel weg van de Babolat RPM Blast en Solinco Tour Bite als in stijve feel en direct speelgevoel, maar zeker ook qua spinpotentie. De zespuntige (stervormige) bouw van de snaar zorgt hier grotendeels voor.

Qua spanningsbehoud wint de Diadem Elite XT het van deze snaren. Een fijne bijkomstigheid! Na een uur of 2 spel vond ik de snaar wat meer gesetteld, waardoor de snaar voor mij persoonlijk nog fijner speelde en ook iets aan comfort won. Mijn advies is dan ook om de snaar iets lager dan gemiddeld te bespannen. Vergeleken met de Luxilon Alu Power vind ik de Diadem Elite XT iets stijver aanvoelen (de Alu Power iets softer) en iets meer gratis spin bieden. Beide snaren hebben een erg fijn, direct speelgevoel en prima controle.

Het spanningsbehoud van de Diadem Elite XT 17 is echt een pluspunt. Na 6.5 uur spel was de snaar nog lang niet af. Voor mij persoonlijk is de Diadem Elite XT 17, gezien mijn recente schouderproblemen, wat aan de stijve kant. Maar spelers die zelf genoeg power genereren en in een snaar de controle zoeken om vol door te slaan zonder bang te hoeven zijn om te overhitten, is de Diadem Elite XT een hele dikke aanrader.

Vanaf nu is de Diadem Elite XT 17 in sets en rollen exclusief verkrijgbaar in onze webshop!

Geef een reactie