Dunlop Natural Tennis (NT)

Roger Federer’s oude racket-tuner Frank Messerer als inspirator, een speciaal ontwikkelde snarenlijn, koper en ‘uitsluitend’ te bespannen door gecertificeerde bespanners: dit is Dunlop Natural Tennis (NT)!

Dunlop NT Tour full

Dunlop Natural Tennis (NT) moet de moderne speler een totaalbeleving van tennis geven door een technisch hoogstaand product (racket en grip), die vervolgens helemaal getuned wordt middels een gepatenteerd bespansysteem. Zie hier voor een volledig overzicht van de Dunlop Natural Tennis racketcollectie.

Allereerst de technologie achter deze lijn uitgelegd:

  • Copper Wire Construction: koperdraad in de gripconstructie loopt van het hart van het racket tot in de buttcap (dop onderaan het racket). Over de hele lengte van de grip ligt dit koperdraad in een siliconenbed, wat eindigt in een siliconen bubble bij de dop. Het resultaat is minder trillingen naar de arm

Dunlop Natural Tennis Copper Wire Construction

  • Copper Layer Grips: deze speciale grip met een koperstrip erin geeft extra demping is samenspraak met de Copper Wire Construction en werkt antibacterieel
  • De Natural Tennis snaren hebben een speciale coating waardoor deze de eerste 12 tennisuren na het bespannen helemaal niet zouden mogen schuiven en langer dan gemiddeld hun speeleigenschappen zouden moeten behouden. Alle rackets worden met hybride (verschillende lengte – en breedte) snaren geleverd. Een zevenhoekige lengtesnaar voor extra spin en een ronde meer elastische breedtesnaar voor touch en comfort. Beide zijn polyester snaren. Dunlop adviseert het bespannen alleen te laten uitvoeren door gecertificeerde Natural Tennis bespanners middels het NT bespansysteem

Dunlop Natural Tennis hybrid strings package

  • NT bespansysteem: het zogenaamde S-M-F bespansysteem is aangepast aan swingstyle, spelniveau en verwachtingpatroon van de tennisser. Voor ieder spelniveau zijn er 3 verschillende bespanschema’s met oplopende eigenschappen (zie hieronder).

Het idee achter Dunlop Natural Tennis is maximaal comfort en feel, zonder hierbij afbreuk te doen aan de prestaties van het racket als in balcontrole en precisie. Dit voor spelers van alle niveaus, door individuele tuning van het racket.

NT bespansysteem
Het Natural Tennis (NT) bespansysteem gaat uit van 3 swingtypes die spelers kunnen hebben: S (slow), M (medium) en F (fast). Een speler met een korte swing (S) genereert zelf weinig snelheid en wordt bij NT geadviseerd met een laag aantal kilogram te spelen voor meer trampoline-effect en dus power van de bespanning zelf. Voor een speler met een gemiddelde swing (M) wordt een gemiddeld aantal kilogram aan trekkracht voor de snaar geadviseerd voor een goede mix van power en controle. Bij spelers met een volle, grote swing (F) wordt een hoger aantal kilogram aangeraden voor extra controle, omdat deze groep zelf voldoende balsnelheid genereert.

Vervolgens zijn er per swingtype 3 opties mogelijk: een minus, een gewone en een plus optie. Minus staat voor een zachtere snaren setup, gewoon voor allround en plus voor een harde/stijvere snaren setup. Is het na een goed stukje advies en doorvragen van de bespanner (heb je bijvoorbeeld armklachten?) duidelijk welk swingtype je hebt (S, M of F) en of je liever een softere, meer dempende snaar, een allround of stijvere/robuustere snaar speelt of nodig hebt, dan kan het feest beginnen!

Dunlop Natural Tennis hybrid strings

De bespanner zal vervolgens het racket optimaal customizen naar de behoefte van de speler door het juiste type snaar met de juiste stretch/flex aan te dragen voor je swingtype waarna het racket bespannen wordt. Ook dit bespannen gebeurt niet op de gebruikelijke manier.

Bij het bespannen wordt voor de breedtesnaren een hogere spankracht gebruikt als voor de lengtesnaren. Ook worden niet alle lengtesnaren op eenzelfde aantal kilogram aangetrokken. Dit geldt vervolgens ook voor de breedtesnaren. Dit gebeurt volgens een speciaal gepatenteerd bespansysteem van de oud rackettuner van Roger Federer, dat alleen beschikbaar is voor gecertificeerde Dunlop Natural Tennis bespanners. Dit alles maakt Dunlop Natural Tennis een zeer bijzonder ’tennis op maat’ concept, voor spelers van alle niveaus!

Geef een reactie