Dunlop FX 500 getest

De Dunlop FX 500 getest door Stephan! Deze FX 500 biedt veel gratis power, speelgemak en verrassend goed comfort voor een racket in dit genre.

Tester

Naam speler: Stephan Couzijn
Niveau: 5/6
Type speler: 44 jarige, allcourter, eastern grip, enkelhandige backhand, vrij vlakke slagen
Eigen racket: Yonex EZONE DR 98, Wilson Clash 100, Head Graphene 360+ Gravity MP
Rackethistorie speler: Wilson Pro Staff 6.0 95, Wilson Six-One 95, Head Radical, Dunlop
Aerogel 300 Tour, Babolat Pure Storm Tour GT, Wilson Pro Staff 95, Wilson Juice Pro, Yonex EZONE DR 98, Wilson Clash 100, Head Gravity MP, Wilson Pro Staff 97 CV.

De Dunlop FX 500 is nu verkrijgbaar in onze webshop, inclusief gratis bespanning naar keuze!

Intro en specificaties Dunlop FX 500

Het is alweer een tijd geleden dat ik een racket van Dunlop heb mogen testen. De laatste keer was het puur genieten met de CX 200 tour. Pure kwaliteit tot uiting gebracht in een mooi controle frame. Deze FX serie is echter vooral gericht op power. Normaal gesproken niet een frame waar ik snel voor zou gaan. Op dit moment speel ik met een Wilson Pro Staff 97 CV. Ik ben erg benieuwd hoe deze Dunlop FX 500 zich verhoudt tot de andere power frames in dit genre zoals de Babolat Pure Drive 2021 en de Wilson Ultra 100 V3.0. De specificaties zien er als volgt uit:

Merk: Dunlop
Model: FX 500
Bladmaat: 100 sq/inch
Gewicht: 300 gr
Balans: 32.0 cm
Bespanpatroon: 16×19
Lengte: 27 inch
RA: 71
Swingweight: 314
Bespanning: Dunlop Explosive Speed 1.25 op 24/23 kg

Racket beoordeling

Veel (oudere) tennissers kennen Dunlop van de befaamde Dunlop Max 200G en weten dat Dunlop door de jaren heen prachte frames heeft gemaakt. De jongere spelers zijn vooral opgegroeid met Babolat en Wilson. Niet zo gek natuurlijk als je bedenkt dat Nadal en Federer al jaren met deze frames voor de camera’s verschijnen. Toch denk ik dat Dunlop Srixon het verdient om de weggezakte herinneringen op te frissen en vooraf bedachte meningen over Dunlop tennisrackets bij te stellen, omdat de (nu Japanse) fabrikant een stortvloed aan nieuwe racketreeksen heeft uitgebracht die worden onderschreven door gerenommeerde namen zoals Patrick Mouratoglou. Dat zegt natuurlijk niet alles. De “proof of the pudding is in the eating”. Kortom lekker testen en zelf ervaren. Eerst kwam de CX ‘control focussed’ range, daarna de SX range die zich richtte op spin en nu de FX range die ‘controlled power’ wil leveren (de ‘F’ in ‘FX’ staat voor ‘force’).

Baseline

Na de eerste slagenwisseling is duidelijk dat Dunlop met de FX 500 een gooi doet naar de kroon van de Babolat Pure drives. Ik voelde dat dit racket een geweldige balans heeft tussen spin en kracht en beide ook nog beheersbaar. Daarmee lijkt de geclaimde “controlled power” absoluut waarheid te zijn. Het voelde heel gemakkelijk om vanaf de baseline diep tegen de achterlijn te slaan. Wel merk ik dat je, net als bij alle andere power frames, ook bij de Dunlop FX 500 op moet passen dat je niet uit de bocht vliegt. Iets meer spin helpt bij het binnen de lijnen houden van de ballen. Verder voelt de FX 500 opvallend solide vanaf de baseline. Ook slice ballen komen prima van het blad. Ik denk dat de Dunlop FX 500 vanaf de baseline zeker een geduchte concurrent vormt voor de Babolat Pure Drive. Wel raad ik spelers die snel last hebben van een tennisarm aan een iets softere snaar te gebruiken. Overigens merk ik nauwelijks trillingen in het frame bij impact. Ik kan deze dit racket prima zonder demper spelen.

Volleys

Aan het net was het makkelijk volleren met de FX 500; door het relatief lichte gewicht was het niet moeilijk om het racket snel te manoeuvreren. Het racket voelt solide aan, waardoor ik de volleys goed kon ‘doorslaan’ en wegleggen. Bij de smashes voel je de “Force” van dit racket. De ballen spatten er vanaf. Eerlijk gezegd ging het volleren beter dan verwacht. Mijn verwachting van een power frame is dat het onstabieler is dan mijn eigen Wilson Pro Staff 97 CV maar dat viel reuze mee. Een absoluut pluspunt van de Dunlop FX 500.

Serveren

Zoals verwacht was het serveren heel gemakkelijk met de Dunlop FX 500. Zelfs als ik de ballen niet zo hard probeerde te raken, voelde ik dat ik genoeg power van het racket kreeg om de hoeken te raken. Vergelijkbaar met de baseline slagen had ik ruim voldoende gecontroleerde power met serveren. Ik had het gevoel dat zelfs als ik de bal niet volledig in het midden raakte, ik nog steeds een goede service kon produceren en weinig power verloor.

Dunlop FX 500: onderaan de streep

Hoewel het misschien niet het meest opwindende racket is om naar te kijken, was ik meteen na de eerste slagenwisseling aangenaam verrast en zelfs een beetje geschokt over hoeveel ik kon genieten van een power frame. Vooral omdat ik altijd neig naar meer controle georiënteerde rackets. Dunlop heeft duidelijk veel moeite gedaan om het lekkere power gevoel te creëren. Het racket geeft je een heerlijke dosis power om winners uit te delen. Ik denk dat deze FX 500 vooral indruk zal maken op spelers die meestal met andere power frames spelen zoals de Babolat Pure Drive, Wilson Ultra 100 V3.0 of Diadem Nova FS 100. De Dunlop FX 500 voelt echt enorm stabiel en is vrijwel trillingsvrij. Dat maakt ook dat de stijfheid van het frame veel minder een probleem is. Los van alle techno mambo jambo viel het vertrouwen op dat dit racket geeft bij alle slagen van zowel achterin als aan het net. Daarom een “must” demo voor spelers die een makkelijk frame zoeken met ruim voldoende power die prima controleerbaar is.

De Dunlop FX 500 is nu verkrijgbaar in onze webshop, inclusief gratis bespanning naar keuze! Ook is dit racket als demo bij ons aan te vragen.

Geef een reactie